Цветанка Босева с наградата „На учителя – с любов!“

* Отличието бе учредено през 2016 г. от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев; паричното изражение – вече по 600 лв. * „Майстор в професията… Ще добавим – и модерност, усет към новото време на своите ученици, да си в него, а не изостанал някъде назад“, четем в дарителската грамота за г-жа Босева

Цветанка Босева
Отличници
 
ЦВЕТАНКА БОСЕВА – любимата учителка по английски и руски език на стотици троянски деца (и възрастни), с над 40-годишен учителски стаж, от които 34, от откриването му през 1984 г. до пенсионирането си през 2018 г. в най-младото троянско училище СУ „Св. Климент Охридски“, и също запален планинар и инструктор по йога, отворила очите и душите на немалко от своите ученици към магията на българската природа – е поредният осми носител на годишната награда „На учителя – с любов!“. Награда, поклон към троянското учителство и по-специално към онези от него, за които учителската професия е призвание, любов, болка и смисъл, които с учителските си умения и сърцатост са спечелили любовта на своите ученици, родителите им и цялата местна общност. Награда за троянските учители, посветили се на каузата на образованието и духовността.

„НА УЧИТЕЛЯ – с любов!“ бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, някогашен троянски ученик, като всеки от отличените получава парична премия от вече 600 лв. (в началото бе 500 лв.). Плюс специална благодарствена грамота с пояснението: „Искам – с тази скромна награда – да се поклоня и благодаря на този изключителен учител, раздал себе си на поколения троянски деца“. И един щрих за дарителя – троянец, признат, реализиран, авторитетен, известен; ние знаем кой е и многократно сме се опитвали да го убедим да се разкрие (защото за доброто трябва се знае), но той е непреклонен, думите му са: „Не аз съм важният, а учителите!“. Досегашните лауреати на наградата са литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.), дългогодишната преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.), дългогодишната преподавателка по български език и литература Румяна Андреева (2021 г.), всеотдайната начална учителка Диана Исикийска (2022 г.).

НАГРАДАТА ще бъде връчена на г-жа Босева в навечерието на 24 май, празника на просвещението и духовността, от директорката на СУ „Св Климент Охридски“ Иванка Цекова (по волята на дарителя вестникът ни е посредник при награждаването – бел. ред.). И ето какво четем в дарителската грамота: „Цветанка Босева. Безспорен майстор в професията, преподавала езиците на Шекспир и Пушкин над 40 години... А майстор в учителската професия означава много – освен професионализъм в тесния смисъл (отлично владеене на преподавания предмет, умение да го преподаваш и постоянно професионално самоусъвършенстване) трябва и нещо отгоре, нещо, което кара учениците да се влюбват в своя учител, да му свалят шапка (за)винаги, да изпитват една особена, отдавана само към учителите благодарност, да се гордеят със своя учител. Трудно е да се опише такова специално нещо – то е някаква вълшебна сплав от любов (към хората и към професията), всеотдайност, превръщаща учителството в кауза, харизма (човешка и преподавателска), емпатия, т. е. да обичаш да обичаш и да даваш. Ще добавим – и модерност, усет към новото време на своите ученици, да си в него, а не изостанал някъде назад. Г-жа Босева е всичко това, истински просветител.“.

ДРУГАТА награда, учредена по същото време (2016 г.) от същия анонимен дарител и имаща същите измерения (парична премия от 600 лв. заедно със специална грамота) – ученическата „Пенчо Балев“, на името и в памет на прочутия троянски учител по математика – ще бъде връчена през м. юни при раздаването на дипломите в СУ „Васил Левски“. По волята на дарителя наградата е за „най-изявения ученик по математика и информатика“ от завършващия випуск на училището, наследник на прочутата Троянска гимназия, и се избира от колегиума на учителите по математика и информатика. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните седмина троянски зрелостници, удостоени с наградата „Пенчо Балев“, са: Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.), Габи Върбанова (2022 г.).

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |