Кино на колела в Троян и Троянско

* Автомобилно в Троян – за пореден път, като в американски филм от 60-те * Велосипедно в Черни Осъм – по идея на немска доброволка в Природонаучния музей
Седмото изкуство
Автокино в Търговския парк, Троян, 9 юни 2023 г.
АВТОКИНО. На 9 юни, вечерта от 21:00 ч., Търговският парк (ритейлът) в Троян бе домакин на поредното автокино в града ни, а точното място – огромният и удобен за всякакви масови прояви паркинг пред магазина за строителни стоки „ТеМах“ (предишните два пъти автокиното се организира на терен в близост Мотополигона – бел. ред.). И кратко пояснение: автокиното е лятно кино (на открито) с наблюдение на прожекцията от автомобилите, американско „ноу хау“, което бе поизгубило популярност както в родината, така и по света, но в последните години се възражда, а у нас с това дело са се заели няколко беге фирми, които всяко лято организират своеобразни кинотурнета и Троян отново бе програмата. Троянското включване пък се случи благодарение на Община Троян, която финансира тукашната прожекция, осъществена от софийската фирма „Силвърнойз Фрейм“ ЕООД, чийто собственик е актьорът музикант Александър Сано, познат като Среброто от триото „Братя Мангасарян“ и симпатичния мафиот Косъма от сериалната беге кримка „Под прикритие“.

ФИЛМЪТ пък бе „Чалга“ (2023 г.), първият български пълнометражен игрален филм, сниман изцяло с мобилен телефон, продуциран и по сценарий и под режисурата на актьора Мариан Вълев, добил популярност с ролята си на бандита Куката от „Под прикритие“. А интересът на троянци – впечатляващ, десетки автомобили бяха окупирали грамадния паркинг, като в американски филм от 60-те.
*** 
 
Велокино в двора на музея, с. Черни Осъм, 8 юни 2023 г.
ВЕЛОКИНО. Ден по-рано, на 8 юни, четвъртък привечер, в двора на Природонаучния музей в с. Черни Осъм (ПНМЧО) също имаше лятно „кино на колела“, само че велосипедно и по-буквално. Т. е. част от зрителите въртяха педалите на 10 велосипеда (на стойки) и така произвеждаха ток, с който се захранваше прожекционната система. Мениджър на велокиното бе ПНМЧО в партньорство с НП „Централен Балкан“, продуцентската къща „Biota Films“ и природозащитната организация „WWF България“. А идеята и инициативата – на германската доброволка в музея Ноа Оденбах (вече втора година в ПНМЧО за по няколко месеца помагат доброволци от Германия, основно студенти, сътрудничество, което по думите на 
директорката Павлина Иванова е изключително (взаимно)полезно – бел. ред.). „Малки и големи, всички, се включиха в това уникално преживяване“, четем за „киното на колела“ в музейния сайт.

СЪБИТИЕТО е партньорско на Зелената седмица на ЕС (3-11 юни), в която на различни места в Европа и по света се обсъждаха екологичните политики и проблеми, свързани с биоразнообразието, кръговата икономика, замърсяването на планетата. Прожектираните в четвъртъчното велокино в ПНМЧО филми/видеа бяха в същата посока – за тайнствени диви животни в Стара планина, проблемите на горите, дивата природа.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |