На 20 юни в Троян – автокино на Мотополигона

* Американската емблема ще има троянския си прощъпулник с българската лента „Привличане“, гост за прожекцията – изпълнителят на главната роля Александър Сано * На 19-ти – лятно кино на площада с „Диви и щастливи“
За пръв път
ЕДНА знаменита американска ретро емблема се завръща в… Троян, преди и след това и в други български градове. На 20 юни в просторния двор на троянския Мотополигон ще можем да гледаме (сравнително) новия български филм „Привличане“ – но не по познатата формула лятно кино, а в автокино, от автомобилите си (паркирането започва от 20:00 ч., прожекцията е от 21:00 ч., а цялата тази американска работа се случва по идея и с подкрепата на Община Троян и е част от културния календар на града ни за м. юни).

НЕЩО
повече, гост за троянското автокиното ще е актьорът Александър Сано, изпълняващ главна роля в лентата; а предния ден, 19 юни, на централния троянски площад ще има лятно кино – с друг от новите български филми, „Диви и щастливи“, пак с участието на чаровника г-н Сано (познат като Косъма от сериалната тв кримка „Под прикритие“, а за тукашната публика и като водещ през 2016 г. на добилия национална известност троянски Фестивал на сливата). Двете прожекции са част от лятното кинотурне из страната, организирано от варненската фирма „Автокино“ ЕООД.

„УВАЖАЕМИ жители, посетители и приятели на Троян, вълнувам се, че лятното турне на „Диви и щастливи“ и „Привличане“ идва и във вашия град. На 19 юни като лятно кино на площад „Възраждане“, а на 20-ти под формата на автокино на Мотополигона в Троян. Очаквайте ме, идвам специално, за да изкараме заедно две незабравими киновечери“, обърна се в нарочно видеопослание към троянци и гостите на града ни Александър Сано.

Автокино в САЩ през 50-те
Автокино в САЩ през 60-те
И ДВЕ думи за спомената „американска емблема“. Автокиното се ражда в началото на 30-те, когато Ричард Холингсхед патентова идеята си за кинопрожекции на открито (на паркинги) с гледане от автомобилите; първата прожекция е в Ню Джърси. Но големият размах е през 50-те и 60-те – тогава в САЩ се нарояват над 4000 паркинга с монтирани големи екрани. В средата на 80-те автокиното постепенно губи популярност, но в последните няколко години сме свидетели на своеобразно завръщане – със сигурност пръст има и страхът от пандемията и възможността за „киноизолация“ в автомобила. Завръщането, от миналата година, е и у нас. Казват, не съвсем на шега, че половин Америка е направена на задната седалка на автомобилите (знаем големите американски машини от 50-те и 60-те, че и до днес), като сериозна заслуга за „правенето“ има бумът на автокината през онези години. Дали подобен ефект няма да се постигне и от предстоящото троянско автокино – няма лошо, напротив, знаем, че сме зле с демографията.

Т21

1 Коментара:

Unknown каза...

Кметът крадец ще е там ли да реже лентата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |