На празника на св. Лука в Белодробната болница

* Владиката Гавриил: „И да подражавате на св. Лука Кримски, той е ваш учител, в любовта, всеотдайността и грижите, които е полагал за болните“ * Скъп дар за болницата – частица от мощите на
 светеца лечител
Вяра
Владиката Гавриил води на празничната служба за св. Лука, СБАЛББ - Троян, 11 юни 2021 г.
НА 11 ЮНИ, деня, в който православната църква празнува чудотворната икона на прсв. Богородица „Достойно есть“, бе отслужена тържествена литургия в параклиса на троянската Белодробна болница (СБАЛББ - Троян) – разположен сред вековния болничен парк и носещ името на светеца лечител св. Лука Кримски. Отслужи я лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил заедно с наместника на Троянската духовна околия отец Марин и отец Стефан от Троянския манастир. В присъствието на екипа на прочутото лечебно заведение, изнесло голямата тежест в битката с коронавируса в нашия район, начело с управителя д-р Цветомила Дудевска, приятели, гости, медии. И завършило с връчването на ценен дар за параклиса – частица от мощите на св. Лука. По-рано същия ден тържествено бе отбелязан храмовия празник на параклиса „Прсв. Богородица Достойно есть“ в близката до Троян мах. Длъжковска (с. Горно Трапе).

На празничната служба в параклиса „Св. Лука Кримски“ в троянската Белодробна болница
Всичко се случваше сред прекрасния вековен парк на лечебното заведение
„ДНЕС е двоен празник. От една страна празнуваме чудотворната икона на прсв. Богородица – „Достойно есть“, на чието име има прекрасен малък храм до Троян, където сутринта започнахме празнуването с тържествена света литургия. Сега празнуваме и покровителя на параклиса в троянската Белодробна болница – св. Лука Кримски“, се обърна към присъстващите митрополит Гавриил. След което припомни моменти от биографията на светеца лечител.

Духовникът лечител св. Лука (1877-1961)
СВ. ЛУКА е роден през 1877 г., умира през 1961 г. Като малък учи в Киевската гимназия за изобразително изкуство, имал талант да рисува и искал да продължи в Художествената академия в Санкт Петербург. Но решил, че трябва да прави не това, което му харесва, а това, което е нужно на хората. Затова прекратил любимото занимание – рисуването, завършил медицина и пожелал да служи в изоставени далечни губернии, в бедни села, където лекари не стъпвали. Оженил се, имал няколко деца, но останал вдовец през 1919 г. По това време, заради червения терор, мнозина свещеници се отказвали от своя сан – били подложени на мъчения, на лагери. Но точно тогава той решил да стане свещеник, при това винаги ходел в расо и с кръст, което не било безопасно в Съветска Русия. Изнасял дори лекции в медицинския университет в расо, а през 1923 г. приел епископски сан – което ясно говори за желанието за мъченичество. Предлагали му професорска титла и катедра по хирургия в Москва, само и само да се откаже от духовния си сан. 11 години прекарал в комунистическите затвори и лагери, интерниран бил в Сибир. По време на Втората световна война написал книга по хирургия за лечение на ранените, която и до днес е актуална. Навсякъде, където е бил, отслужвал молебени и лекувал безвъзмездно. Правил хирургически чудеса – успешно оперирал само с джобно ножче и подръчни средства, като винаги казвал, че това се случва с Божията помощ.

Д-р Дудевска благодари за добрите думи и приема в дар частица от мощите на св. Лука
„НЕКА Господ ви помага, да ви дава мъдрост, сили, благодатност, за да лекувате все така успешно, както и досега. И да подражавате на св. Лука Кримски, той е ваш учител, в любовта, всеотдайността и грижите, които е полагал за болните. Честит празник и за много години!“, завърши владишкото слово. От името на болницата, колегите си и от свое име д-р Дудевска благодари на дядо Гавриил за добрите думи и специално отбеляза скъпия дар от Троянския манастир – частица от мощите на св. Лука, връчени от отец Стефан с благословията на игумена епископ Сионий.

Д-р Дудевска получава акта за дарението
„СВ. ЛУКА вече е неразривна част от тази болница. Имам един приятел в Украйна, игумен на манастир, идвал е в Троян, който дълги години от своето служение е бил дякон в съборния храм в Крим и на него се падала честта да е пазител на мощите на св. Лука. И сега в неговия манастир са част от мощите на светеца лечител, там са били и хирургическите му инструменти и други негови вещи. Когато бях през м. февруари т. г. на гости на този свой приятел, му споделих за прекрасната белодробна болница в Троян и за параклиса й, носещ името на св. Лука. И тогава той каза – щом има параклис на св. Лука, трябва да има и мощи. Това бе някакво чудо, защото дълго преди това с епископ Сионий и д-р Дудевска сме мислили как да получим някаква светиня от св. Лука, която да е за благословение на лечебното заведение, оказало се във времето на пандемията изключително добре подготвено, изключително важно и насъщно за Троян и за целия край“, разказа историята на дарението отец Стефан. А частицата от мощите на св. Лука бе предадена с акт за дарение, представляващ и своеобразен сертификат за автентичността й.

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |