Въпроси, митове, отговори за ваксините и ваксинацията

Областната администрация в Ловеч започна разяснителна кампания за ваксините и ваксинацията срещу Ковид 19, като мярка за ускоряване на имунизационния процес и срещу някои ширещи се предубеждения. Предоставените ни информационни материали са подготвени от РЗИ.

Боц

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Мога ли да се ваксинирам срещу Ковид 19, ако вече съм преболедувал? Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“. Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.

  След като се ваксинирам, трябва ли да продължавам да нося маска и да спазвам физическа дистанция? Да, дори ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото е възможно да бъдат преносители на вируса. Носенето на маски, спазването на хигиенни мерки и физическата дистанция предпазват нас и нашите близки.

Трябва ли да се изследвам за Ковид 19, преди да се ваксинирам? Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.
 
Ще имам ли имунитет веднага след поставянето на втората доза от ваксината срещу Ковид 19? Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от ваксината обикновено са нужни около 1-2 седмици за изграждането на имунитет срещу Ковид 19.

МИТОВЕ И ИСТИНИ 

• Митове: Ваксината е опасна. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус. Ваксините ще променят ДНК-то ми. Преболедувах Ковид 19 и не се нуждая от ваксина. Ваксините срещу Ковид 19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо, имат сериозни странични ефекти и водят до безплодие.

• Истини: Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Не е възможно ваксината да ви зарази с Ковид 19. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19, препоръчително е и преболедувалите инфекцията да бъдат имунизирани. Преди одобрение всички ваксини в ЕС, включително ваксините за Ковид 19, се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство; най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията и включват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията – симптоми, показващи, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса; и не, ваксините срещу Ковид 19 не причиняват безплодие.

По информация на РЗИ - Ловеч

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |