Кристалина Георгиева отново начело на МВФ

* Вторият петгодишен мандат на троянската снаха като управляващ директор на фонда започва на 1 октомври 2024 г., нашенката получи пълно одобрение от финансовите министри на ЕС
 
Кристалина Георгиева, 2024 г.
Отличници
 
БЪЛГАРКАТА Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд – за която по-малко се знае, че е троянска снаха („Съпругът ми, Кинчо Кинов, е от с. Орешак и съм свързана с вашия край, през годините съм имала много хубави моменти тук, дъщеря ми, тя вече е голяма, има и свое дете, но като малка редовно през ваканциите бе в Орешак и е пораснала тук”, сподели самата тя, тогава еврокомисар, при посещението си в Троян и троянското ОУ „Иван Хаджийски“ през 2013 г., виж „Кристалина Георгиева на гости в Троян“ – бел. ред.) – получи ново сериозно признание.

Г-ЖА ГЕОРГИЕВА, чийто първи мандат начело на МФВ изтича тази година, е била избрана с консенсус за втори 5-годишен мандат, новината бе съобщена от Изпълнителния съвет на фонда на 13 април. Нашенката предварително е била одобрена от финансовите министри на ЕС, което на практика гарантирало повторното й назначение. Трябва да се подчертае, че тя ръководи МВФ в период на големи сътресения, белязани от ковид кризата и войната в Yкрайна и това прави преизбирането й още по-значимо. Самата тя пък се самоопределя като „вечен оптимист“. Новият й мандат започва на 1 октомври 2024 г.

Кристалина Георгиева (вляво) при посещението си в Троян, 2013 г.
МВФ е създаден през 1944 г. в САЩ, където е и седалището му. Голямата му мисия е да се грижи за управлението на световната финансова система, като наблюдава валутните курсове и платежния баланс и при необходимост предлага техническо и финансово сътрудничество. Кристалина Георгиева е 12-ият управляващ директор на МВФ и втората жена (след французойката Кристин Лагард), която оглавява фонда.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |