Имаме си вече троянски кореспондент на БТА

Преслава Иванова
* Преслава Иванова е тетевенка, но живее в Троян вече 13 години * „Приятели ми казват, че съм станала по троянка от троянците и може би са прави“ * Причините да яви на конкурса: „липсваше ми писането“ и „смелостта да се променям“
 
Нова колежка
 
ПРЕСЛАВА ИВАНОВА, доскоро общински служител, напуснала по собствено желание след 9 години в общинската администрация, първо като ръководител на Информационно-културния център, а в последните две години и като PR, е новият кореспондент на БТА в Троян. След спечелването на конкурса, за който вече ви информирахме (виж „БТА си търси кореспондент в Троян“ – бел. ред.).

„КОНКУРСЪТ беше в три тура. Първият бе практически – трябваше да напиша два репортажа и да обработя по стандартите на БТА едно дълго изказване на Корнелия Нинова в Парламента. Вторият тур бе събеседване – със зам.-директора на БТА Евгения Друмева и с Румяна Зашева, завеждаща кореспондентската мрежа в страната. И накрая – разговор с генералния директор Кирил Вълчев, който дойде на място в Троян за срещата ни“, коментира за Т21 г-жа Иванова.

НА ВЪПРОСА защо е тръгнала в тази посока, отговорът й бе: „До този момент се занимавах с други неща, добре платени, но ми липсваше писането – това е голямата причина. Бях го споделила с една приятелка и буквално ден след това видях, че е обявен конкурс за кореспондент на БТА в Троян. Понякога се случват такива хубави неща. Смятам, че тази нова работа е нещо безкрайно интересно – динамична и до голяма степен творческа“. И добави, че има още една причина: „Смелостта да се променям“.

И НЯКОЛКО думи за новата ни колежка. Преслава Иванова е тетевенка, но живее в Троян вече 13 години – снаха е в адвокатската фамилия Чонови, и се смята за натурализирана троянка. „Приятели ми казват, че съм станала по троянка от троянците и може би са прави“, бе (полу)шеговитият й коментар. Завършила е прочутата Езикова гимназия в Ловеч с немски и английски език, а след това специалност „Балканистика“ с румънски език в Софийския университет. Щеше да е някак нелогично, ако нямаше позиция по сериозните обществени проблеми – има я, доказателство е и категоричната й статия в Т21 за руската агресия в Украйна (виж „Утрешната България може да е днешната Украйна“ – бел. ред.).

ПОПИТАХМЕ я как си обяснява откриването на кореспондентска бройка на БТА в малкия Троян, което не е практика на агенцията; дори за Петковден, празника на града, се очаква да отвори и троянският бетеански офис (виж „БТА отваря офис в Троян“ – бел. ред.). „Обяснявам си го с изключителната предприемчивост на хората тук, всеки ден тук се случва/създава нещо ново. Но не само в икономически план, културни събития и стойности също. В новинарски план Троян в някаква степен дори изпреварва областния Ловеч“, бе отговорът на троянската кореспондентка на БТА. Попитахме я и каква ще е нейната лична бетеанска кауза. „Да се чува все по-често и по-отчетливо гласът на Троян, но не само от институциите, а троянският глас на обикновените хора и на малкия и голям бизнес“. И от нас – успех!

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |