Утрешната България може да е днешната Украйна

* „Като няма желание да помогне, поне да не пречи, като споделя фалшиви новини на пълния си с цветенца и пейзажи профил“
 
Преслава Иванова
Войната на Путин срещу Украйна Позиция
 
Преслава Иванова е тетевенка, но от десетина години житейски и професионално е свързана с Троян – троянска снаха е, майка на малко момиченце, и работи в общинската администрация (ръководи общинския Информационно-културен център, а от известно време изпълнява успешно и ролята на PR). Завършила е ловешката Езикова гимназия и балканистика и международни отношения в Софийския университет. „Ангажирам се рядко с каузи или мнения, но когато го направя, истински вярвам в тях и ги поддържам докрай“, категорична е г-жа Иванова. По-долу ви представяме позицията й за военната агресия в Украйна и нашата съпричастност (или липса на съпричастност) с украинските бежанци, препечатваме я от фейсбук със съгласието на авторката. Т21

ВОЙНАТА в Украйна ни показа колко бързо това, което сме мислили за невъзможно, може да се окаже реалност и колко бързо едни хора, които са имали относително уреден живот, могат да загубят всичко. И аз, като много други хора, се опасявам, че утрешната България, може да е днешната Украйна. Но няма смисъл да живеем с бъдещи проблеми, а трябва да се съсредоточим върху най-доброто, което можем да направим в настоящето.

Бежанци от войната на полско-украинската граница, 2 март 2022 г., сн. Пламен Христов, БНР
УВАЖАЕМИ хора, помислете колко много имате в момента – дом, близки, работа, сигурност. Ако нещо в живота ви не достига, тогава отговорността да промените нещата е ваша. Пресмятате колко щяла да даде държавата на бежанците, какво имало или нямало за вас или вашите деца. Ами живеете в собствената си страна, изискайте го – учете, работете, протестирайте, търсете си правата, настоявайте за по-добро образование, здравеопазване и заплащане… Никой няма да го направи вместо вас, вие сте отговорни за собствения си живот и за този на децата си. Имате избор – ако не ви стигат парите, сменете си работата, преквалифицирайте се, променете нещо и, най-важното – спрете да мрънкате и да гледате в чуждата паничка и употребете енергията, която хабите да се оплаквате, за да направите нещо добро за себе си и близките си. Да, сред пристигналите от Украйна има и хора, които са материално по-добре от вас или мен, но тези хора не търсят помощ, оправят се сами. Но има и други, и те са много, много повече, които са взели детето си в едната ръка и чанта багаж в другата и са тръгнали с едното яке на гърба по снежните пътища на Европа.

НЕ РАЗВИВАЙТЕ теории колко лицемерни били реакциите на институции и хора и как бежанците били претенциозни, докато си пиете кафето на топло в хола. Нека леля Гинче от Старо село (да речем) не се мъчи да покаже колко дълбоко разбиране има за спорни исторически факти, за които цели нации не могат да се разберат, и като няма желание да помогне, поне да не пречи, като споделя фалшиви новини на пълния си с цветенца и пейзажи профил.

Бежанци от войната на полско-украинската граница, 2 март 2022 г., сн. Пламен Христов, БНР
ПОМИСЛЕТЕ, че утре можете вие да сте на мястото на майките, които са сами в чужда страна, без да има как да подслонят и нахранят децата си, може да сте хронично болният, който няма лекарства, можете да сте момичето или момчето, което вчера си е мислило, че има целия свят, а  днес стиска само един телефон – последната останала връзка с близките. Вярвайте в каквото си искате, но преди да бъдем фили, фоби, или каквото и да е било друго, нека бъдем човеци.

10 март 2022 г.
Преслава Иванова

8 коментара:

Unknown каза...

Тази сутрин искам да попитам бежанците от Украйна - защо не казвате истината на народа ни ? Все пак сте приютени и обгрижвани в нашата държава . Защо лъжете ежеминутно по продажните ни медии ? То и вашите са такива - бълват случки отпреди пет , шест години . И всъщност от кого бягате ? Нямате ли чест и достойнство да кажете в ефир истината . Истината е , че бягате не от Путин , а от вашия фашистки режим . Бягате от репресиите на многобройните си фашистките организации в Украйна и от зеленото човече - което е все пияно , дрогирано и непредвидимо в реакциите си ? Или може би и вас купиха и ви научиха какво да говорите , кога да плачете ? Че инак няма безплатни апартаменти , детски градини и дрехи с етикети . Няма и джобни по 40 лева на ден . Това са детските на българско дете за месец . А откъде мислите се вземат тези пари и цялата ви издръжка по хотели и къщи за гости ? Не от чекмеджета , или милиардите на депутатите в чужди банки . Не ! От нас се вземат - от нашите мизерни спестявания и доходи , от нашите данъци и всекидневни глоби , от смешните пенсии на нашите родители . Та поне заслужаваме да кажете истината . За да не ни карате да мразим и обвиняваме братята руснаци , които в момента приютяват ваши сънародници в Русия и доставят камиони помощи за украинците във вашата страна . Ние това ли заслужаваме ? Аз ви питам - за 8 години фашизъм тъй ли не разбрахте , че сте натовска колония ? Ние за няколко дена разбрахме за десетките ви натовски бази и генетични лаборатории . Вие пък как така не разбрахте , че в тези лаборатории се прави хубавия райски газ , с който тровят българското небе натовските самолети . Правят се и редица генетични експерименти и производството на вируси , едни от които са короните - морони . Как не вдигнахте глава пък да кажете и всички да разберем що за ционизъм има в Украйна и че народът е в опасност ? Не , не приемам вашето бягство в момента , защото е основано на лъжа и е за сметка на изстрадалия и крайно беден български народ . Не приемам това , че вие разделихте българите в този момент . И ползата от вас ще бъде , че ние няма да допуснем чак такива измети да ни управляват . Ще бъдем бдителни и осторожни от сега нататък и ще преценяме кой да ни управлява . Ще се борим до край и ще бъдем честни . Честни пред себе си и пред България . Защото ние сме БЪЛГАРИ . Много различно нещо сме , да знаете . Оцелявали сме и в по - трудни времена и сега ще оцелеем . Това е от мен . Обичам ви БЪЛГАРИ . И теб БЪЛГАРИЯ !

Z@Q каза...

Приятно е, да констатираш наличие на хора, които не са позволили да се изгубят в наложеното ни безвремие, а всъщност разправа със същността на всеки един от нас!

Z@Q каза...

Леля Гинче определено има какво да каже на поколението Преслава, което с недалновидността си обрича на страдание и духовно падение не само момиченцата,а и момченцата си... както и прокламираните 80 и няколко пола налагащи ни се от очевидно любимците на Преслава!
Хубаво е един PR да не живее с надеждата, че България няма да бъде, като Украйна, а да осъзнае, че тя отдавна е Украйна и върви в посока Сомалия, а беше в Европа!



Донка Михайлова каза...

Само като чуе човек PR на общината Троян,на "информационния" център,и си представя кит плуващ свободно в океан от посредственост и лицемерие. Аз съм на леля Гинче сина,и бих посъветвал младата троянска специалистка по публични взаимоотношения,да не се прави на профайлър или да намеква страхове на и без това достатъчно плашеното ни планинско общество. Вместо това нека се замисли някога дарила ли е нещо скъпо и нужно за нея самата на някой непознат ,без да се хвали,без да натяква? Колко често го прави?

S.Iliev каза...

Троянци, не бъдете толкова тесногръди,уж балканджиите се смятаме за широко скроени хора,ама като чета коментарите, май не е така...Нима вярвате, че от 50 милионна Украйна всички са фашисти...Нима у нас не се срещат подобни уклонни групи( Луков марш...) И поздравления за тетевенската снаха, PR на Община Троян, че е така здраво стъпила на земята... И е много права, че "лошия" живот, който имаме е пряка функция на социалните активности на всеки един от нас...Огледайте се в какви хора се превърнахме - едни намръщени мрънкала, мързеливци, които чакаме все някой друг "да ни оправи"...И така, вече повече от 30 години мрънкотим , чакаме и не проумяваме, че сами трябва да си помогнем, че нещата са в нашите ръце(разбирай и на БГ правителство), а не на краварите от Америка, не на еврогейските чиновници от Европа или пък на "братушките" от Русия...

Илиян Пеевски каза...

Нали никой не очаква от тази газетка, стожер на бившите комунисти и днешните англосаксонски нацисти да публикува ДРУГО мнение за катастрофата на братския нам народ и държавата Украйна и кой я доведе до днешния хал? Изобщо, прави ли впечатление падението на всички български медии, които отдавна се извисиха над в-к Правда и Работническо дело с лъжите и манипулациите си, ставайки държанки и медийни проститутки на власт, властимащи ичужди господари? Чест, достойнство и призванието да информират отдавна са заменени от слугинаж, платени поръчки и пълзене в краката на властта. Помияри!
Колкото до Украйна - преди 8 години англосакските престъпници извършиха поредния си кървав преврат докарвайки откровените украински фашисти на власт в Украйна. Предлогът беше демократизирането и европеизирането на тази държава. След 8 години не само не видяхме демократизиране и европеизиране, а сме свидетели на бляскавото украинизиране и фашизиране на Европа. Само слепците не виждат завръщането с бясна скорост на фашизма в Европа. Какъв ще е резултата - всички се досещате /е, не всички/.
Днес Украйна е превърната едновременно в жертва и средство за съвсем други цели. Не знам кой пусна мухата на англосаксонските лидери, че точно сега е момента буквално да ликвидират Русия, да я разпарчетосат и да и отмъкнат ресурсите. Тези им мераци са от много векове. И винаги завършват по един и същи начин - яко ядат бой до следващия път. "Новото" е, че днес са решили да вършат пъклените си планове до последния жив украинец.

Tsarovski каза...

Отец, прости им, ибо они не ведают, что творят.
А първия анонимник би ли ми отговорил на въпроса.Защо бягат км Европа а не в Русия , която е и по близо?

Unknown каза...

Явно ме сте запознат. То и не се показва по телевизиите .Стотици хиляди вече има избягали в Русия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |