Троян не е безразличен към агресията

* Син афиш на входа на „Берьозка“ с надпис на украински, български и руски „Не на войната! Ние сме за мир!“; собственикът: „Тоя гад иска да ни лиши от възможността да сме руснаци, да си ходи, той е задник!“
 * Синьо-жълтите салфетки в ресторант „Il Sole“
Войната на Путин срещу Украйна
„Берьозка“ в Троян със светлосиния афиш на входа
ТРОЯН не е безразличен към случващото се в Украйна – разрастващата се и добиваща все по-застрашителни и кървави размери руска военна агресия. Открита бе гореща телефонна линия за желаещите на помогнат, Община Троян обяви дарителска кампания в координация с БЧК и други организации, набират се доброволци в подкрепа на пострадалите от войната, в града ни пристигнаха и първите бежанци, които бяха настанени в частни имоти. Появиха се и други знаци на солидарност с борещия се за свободата си украински народ.

„БЕРЬОЗКА“ КАЗА: „НЕ НА ВОЙНАТА!“

„Не на войната! Ние сме за мир!“
ДЕН след началото на агресията на входа на открития в края на миналата година в Троян руски деликатесен магазин от веригата „Берьозка“ бе поставен голям светлосин афиш с изобразени два бели гълъба на мира в полет и надпис на три езика (украински, български и руски): „Не на войната! Ние сме за мир!“. Един знаков афиш, доказващ, че агресорът Путин не е Русия, че има немалко руснаци, които са срещу поведената от него братоубийствената война, заплашваща целия свят. Научихме, че същият афиш е на входовете на всичките близо 30 магазина „Берьозка“ в България. От веригата заявяват, че ще оказват „цялата възможна помощ“ на украинските бежанци – с консултации по различни въпроси, помощ за установяване в България и намиране на работа, безвъзмездна подкрепа, вкл. финансова.

А В ПРОФИЛА на веригата във фейсбук четем: „Над 300 души работят в „Берьозка“. Всички сме различни от различните държави. Има украинци от Русия, има руснаци от Украйна, има българи от Молдова, има булбари от България, има молдавани, гагаузи, абхази, евреи, беларуси, румънци и дори липованци! Всичко, което искаме, е честно и с удоволствие да работим, да продаваме добри продукти и да правим клиентите си щастливи. Извън политиката сме, но войната не е политика, войната е смърт, унищожени съдби, домове, болници, училища. Няма такова нещо като добра война. Ние сме срещу войната! Искаме спокоен живот навсякъде и за всички!“.

Виктор Бакуревич
СОБСТВЕНИКЪТ на „Берьозка“ – руснакът Виктор Бакуревич, роден в град Томск в Сибир, но живеещ от доста години в България, във Варна, където през 2009 г. отваря първия си магазин, също изрази категоричната си антивоенна и антипутинстка позиция. В профила си във фейсбук бизнесменът написа: „Лудата идиотска война набира ужасни темпове. Вярвам, че жените, децата и възрастните трябва да напуснат Украйна. По дяволите, защо трябва да се срамувам от националността си?! Кой е за шибания Путин? Има Толстой, Достоевски, Пушкин, Чайковски, Булгаков, Бунин, Куприн, Прокофиев, Шостакович, стотици, хиляди достойни хора. Тоя гад иска да ни лиши от възможността да сме руснаци, да си ходи, той е задник! Почти 15 години живея в България. Тази страна стана мой дом и дом на децата ми. Искам да изкажа огромно благодаря на българите за невероятната симпатия и доброта. Колко хора предлагат помощ, безплатни жилища, работа, дрехи, храна на жителите на Украйна в беда, изумен съм! Вие сте добри и прекрасни хора!“.

СИНЬО-ЖЪЛТИТЕ САЛФЕТКИ В „IL SOLE“

Жълто-сините салфетки в „Il Sole“, жк „Лъгът“, Троян
В ПОПУЛЯРНИЯ ресторант „Il Sole“ в троянския квартал „Лъгът“ отскоро салфетките по масите са в синьо и жълто, цветовете на украинското знаме. Попитахме една от сервитьорките дали това е случайно, отговорът бе: „Не, не е случайно!“. Малък жест на солидарност, който не е без значение.

Т21

8 коментара:

Z@Q каза...

Нека "Берьозка" първо въведе съответствие между цените на стоките си на щанда и тези въведени на каса, пък после да "бистри" политиката!
Пеевски ще излезе прав с мнението си за сайта:
За тази верига, върху която тук в момента се излива благовонно миро едвам се изписаха няколко реда при откриването и и то СЕДМИЦИ след този факт, а причината-аимето е с типичен руски привкус... " Березка"!
Бивахме запознати с бъдещото идване, на "велики" марки за парцали и какви ли не дрънкулки в гордия ни ритейл парк, но за действащата вече "Берьозка" нито ред!
Прекрасно помня, което навярно е и факт, как в статия написана тогава тук, на ТОЗИ САЙТ (към момента премахната с умисъл, но не и в услуга на истината, която трябва да е водеща), бе упоменат украинският произход на тази марка!!!
Действията пък на собственика са ясни-определят се от конюнктурата, за да не остане без имоти и скъпи автомобили!
Иначе всеки българин може да симпатизира на който си иска и да си бърше устата и гъза с каквато хартия иска, но истината винаги е една!

Димитър Костадинов каза...

Абсолютно прав сте. Всичко е един голям цирк и клоните в него играят според интереса си ,а не според истината .Между другото ИСТИНАТА никого не е убила ,а само отваря очите. Но за жалост като си вързан за материалното лъжеш до запазване, за да не загубиш това,,охолство,,

? каза...

Може ли някой да обясни защо има войни? Много хора умират, други страдат, формира се недоверие, омраза. Финансовите загуби са големи. Не е ли по-добре тези пари да се дават за разбирателство и прогрес?

Z@Q каза...

Предполагам не си на малко години и ако до сега не си си изясни този въпрос, няма за кога!

Z@Q каза...

В случая не става въпрос за цирково изкуство, макар, че точно тази е лансираната от световните задкулисни правители характеристика на процесите, но тя е за лековатите хора(Вие не сте от тях съдейки по изказа).
Текат процеси по окончателно решаване съдбата на човечеството-в каква посока то да върви, ще го има ли или не, а ако го има, то колко от него ще е факт!

Донка Михайлова каза...

Много приятно съм впечатлен от разумните размишления на троянците. Наистина и аз смятам че се случва преврат във финансовата система на света и ценностите като цяло. Това според мен е само началото ,но ще промени света изцяло. И кой друг да го започне ,ако не най героичният народ -многонационалният руски народ. За тях трудностите са просто труден път който да изминат. Смятам че тепърва ще се увеличат конфликтите и войните ,но не се страхувайте! Това е историята на човечеството и винаги е била такава. Тези 75г. бяха ера на лицемерието и пошлостта. Да мира е хубаво нещо,но истинските ценности и достижения ,морал си проличават най добре във войната. Във военно време се открояват силните и смелите,а в мира властват страхливците,подлогите,мръсниците... Колкото и тежко да стане за нас икономическото положение ,толкова повече ще се откроят предприемачите,занаятчиите,земеделците,учените. Ако всичко си остане по старо му-вие си го знаете сами...Най тъпите селянки -съдийки,Мондека като светло бъдеще,разрушените заводски мощности-евтини чуждестранни вериги,ДПСто строи паметник на Левски,публични списъци с дарители,проскубана селска курва за началник на полицията,полицаи на амфети,и т.н. и т.н......

P. Bordjukov каза...

Безобразно ^

Unknown каза...

А хилядите загинали от Украинските фашисти в Луганск и Донецк? Никой неговори. Я за Путина. Победа будет за нами, враг будет разбит. В перед РОССИЯ.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |