Проф. Калин Янакиев: Путинова Русия срещу цивилизацията

* „Колкото повече отстъпва цивилизацията, този маниакален субект и тази маниакализирана страна ще продължи да настъпва“
За войната на Путин в Украйна
проф. Калин Янакиев
Проф. Калин Янакиев е философ и културолог, преподавател по средновековна култура и християнска философия в Софийския университет. Главен редактор на сп. „Християнство и култура“. Едно от най-големите имена в днешната българска хуманитаристика. Ангажиран политически с градската десница и сам се определя като религиозен консерватор. По-долу ви представяме част от казаното от професора в студиото на „Панорама“ по БНТ на 25 февруари, ден след нападението над Украйна. Т21

САМО допреди няколко дни щях да кажа, че голямата цивилизационна битка в Украйна е между Изтока и Запада, Евразия срещу НАТО, Русия срещу НАТО. Сега ще кажа направо така: Голямата цивилизационна битка е битката на Путинова Русия срещу цивилизацията, с цивилизацията като такава. Ако днес от дистанцията на времето някой каже, че Втората световна война се е водила между континенталната германска цивилизация и морската британска цивилизация няма да се съгласи никой. Отговорът е – водила се е война между варварството и цивилизацията, точно така е и в момента.

РУСИЯ отдавна не е нито Евразия, нито Изтока. Тя, в годините, в които Путин е президент - от 2000 г. насам, успя да формира в себе си една фантасмагорична маниакалност, чувство за величие, съединено до неотделимост с невероятна комплексираност от целия свят. Това е парадокс - ние сме най-великите в света жертви на целия свят. Така мислят, такъв е манталитетът на повечето руснаци в Путинова Русия. И в цивилизацията, на която те са жертва, се включват всички неща, които са присъщи на съвременната цивилизация – правата на човека, глобалните съюзи, независимостта, суверенитетът на народите, многопартийната демокрация. Всичко това за тях е развала, джендъризъм, упадък. То е, ако щете, някакъв настъпващ към Русия Армагедон. И най-вече, в най-последна степен, цялата световна цивилизация е анти Русия.

ГОЛЯМАТА
цел на Путин не е Украйна. Голямата цел на Путин е да продължи дотам, докъдето цивилизацията продължи да отстъпва. И поради тази причина аз никак не съм оптимист, че изведнъж сега ще настъпи някакъв мир. Ако цивилизацията, или ако щете – Запада, отстъпи, Путин скоро ще разбере, дори да съкруши Украйна, че малко по на запад някой му я е сервирал, и ще отиде още по на запад, и още по на запад. Колкото повече отстъпва цивилизацията, този маниакален субект и тази маниакализирана страна ще продължи да настъпва.

ИСТОРИЯТА на Украйна е много по-различна от историята на Русия или Московията, както я наричат в историческите документи до средата на 17. век. Защото първата държава, създадена на това евразийско пространство, на това бъдещо руско пространство, е Киевска Русия, която е синтез на шведските викинги (варяги) с местните славянски племена. Подир тяхното покръстване тази територия има съвършено различна история от тази на Московска Русия, която по онова време е просто пустиня. Това е една страна от различни княжества, която влиза в уния с Литва и Полша и историята им векове тече заедно. След това тази територия, рескоезичната, се отделя от Полша и в края на краищата бива присвоена от Русия.

ТАЗИ територия, Украйна, е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия до 1686 г., когато поради екстремните обстоятелства се позволява Киевският митрополит под юрисдикцията на Константинополската патриаршия да бъде ръкополаган в Москва, но да си остава под юрисдикцията на Константинополската патриаршия. В началото на 18. век Петър Първи просто присвоява украинската църква. Историята на Украйна не е такава, каквато маргиналът в историческото познание Вл. Вл. Путин ни я представя – Ленин я бил, моля ви се, създал Украйна?! Глупости, пълни глупости!

В МОМЕНТА Русия не прилича на никоя друга съвременна държава. Това е олигархия, типична азиатска, даже вавилонична олигархия. Тя се управлява от един самодържец и от неговите полукриминални, забогатели от кагебистките времена приятели, които не просто живеят богато. Те живият кичозно богато, в някакви нероновски дворци, за които историческият Нерон не е и сънувал. Под тази олигархия обикновените руснаци живеят отпреди реформите на Столипин, те са се върнали почти в крепостното състояние. И всички тези същевременно са индоктринирани с маниакално самочувствие и невероятна комплексираност от света.

25 февруари 2022 г.
Проф. Калин Янакиев

5 коментара:

Z@Q каза...

Висок умен човек няма и няма да има-природата така е решила, а важно уточнение е, че точно тази цивилизация бе нагледно показана в "Криворазбраната цивилизация" от брилянтния Хачо Бояджиев!

Илиян Пеевски каза...

От доста време чаках троЕнските психодесни да се покажат и в най-добрите традиции на гьобелсовата пропаганда, еднопосочно, ЛЪЖЛИВО, МАНИПУЛАТИВНО и естествено ПОРЪЧКОВО да коментират случващото се в днешната ФАШИСТКА и НАЦИСТКА Украйна.
Украинския нацизъм се превърна във визитната картичка на днешния евроатлантизъм и т.нар. "свободен свят", на който "свободен" свят биха завидяли и Сталин и Хитлер как се смазват и контролират медии, а другомислещите преследвани, съдени и застрелвани дори. Наскоро клоуна Зеленски затвори 4 медии в Украйна без основание и без съдебно решение. "Свободния" запад си затвори очите. Затвори си очите така като 8 години си затваряше очите за 15 000 избити жени, деца и старци от укро-нацистката хунта. "Свободния" свят 8 години си затваряше очите за нацистките сбирища, маршове, свастики, знамена с пречупени кръстове и портретите на приближените на Хитлер масови убийци Шукевич и Бандера, които днес са национални герои в нацистка Украйна.
За всичко това българските психодесни думичка няма да обелят, вкл. авторът на горния пасквил. Психодесната отрепка думичка няма да обели дори за избитите българи в Одеса и регионите с живущи българи от нацистите на днешната фашистка Украйна. Психодясната отрепка дума няма да обели за гаврата с българските знамена и забраната на българския език от нацистите в днешна фашистка Украйна. За психодесните фашизмът и нацизмът са приемливи и дори необходими в тяхната епична битка с комунизЪма, от който комунизъм днес са останали останки единствено в ... държавите от т.нар. "свободен свят", които приеха комунистическите величия така, както преди години приеха огромната част от нацистките величия на хитлеристка Германия. Психодесните обаче се борят.
Бориха се и троянските психодесни вкл. собственика на тази газетка, които преди години в нарушение на 11 български и европейски закона вкл. женевската конвенция се изгавриха и унищожиха един АНТИФАШИСТКИ паметник в Центъра на Троян, на който паметник стояха имената на троянци, сражавали се с нацистите на Франко, като част от ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА АНТИФАШИСТКА СЪПРОТИВА. В резултат - днес в центъра на Троян има необозначен масов гроб в тотално нарушение на Женевската конвенция.
Но, какво ли днес може да спре един простак, продажник и антибългарска отртепка, пък бил той и психодесен.

Unknown каза...

Само да попитам,професора проверен ли е дали има мозък?

Дедо Спас каза...

Цивилизацията в пълния си блясък:
https://svobodnoslovo.eu/%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b1%d0%b0%d1%81-%d0%ba%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf/

Илиян Пеевски каза...

Без да искам се зачетох в пасквила на измисления и набеден за проф.К.Янакиев. Става дума за съществуването на Украйна като държава. А за т.нар. "Украинска църква" от 18 век и присвоена от Петър Първи дори ми е обидно да опонирам на такава брутална неграмотност.
ПОТРЕСАВАЩО МАЛОУМИЕ и жалък опит за манипулация от страна на този смешен професор.
Че някога по времето на Киевска русь около Киев е имало нещо като пловдивското Столипиново, наричащо се О-крайна и населено не с цигани, а с хохли, които на практика са родословието малцината у-краинци на днешна У-крайна
Че тази измислена държава "тип Македония" никога не е имала собствена територия, а всичкото с което днес разполага и е ДАРЕНО ОТ РУСИЯ в различни исторически периоди...
Че тов.Ленин е бащата на тази измислена държава "тип македония" го знаят и безпросветните.....
Че тов.Ленин измисля тази република Украйна, за да може с Русия и още няколко републики да УЧРЕДЯТ СССР....
Че Украйна е учредителка на СССР точно толкова, колкото и самата Русия....
че.....
Мразя да ограмотявам измислени професори и психодесни малоумници.
*
Не, професорчето не е виновно, толкова си може. Виновни са беспросветниците, които го тиражират.
А нещата съвсем заприличаха на един много нов виц, в който българите като видели нивото на знания и интелигентност на новия си МП Кирчо /важи и за Кокорчо/ си рекли - абе на тоя баща му толкова ли не можа да намери малко пари да изучи сина си, ами го пратил в Харвард.
Та толкова за измислените професори и Харвард

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |