Мариян Данчев: Войната едва ли ще се ограничи до локален конфликт

* „Как трябва да се действа при реална военна заплаха за живота на гражданите от общината ни? Какво е състоянието на местните обекти, осигуряващи сигурност на гражданите във военно време? Има ли въобще такива обекти, колко са, къде са?“
Войната на Путин срещу Украйна
Авторът Мариян Данчев 
е общински съветник 
от местната коалиция 
„Избор за Троян
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, във време на война близо до нашите граници няма голяма стойност това, което говориш или пишеш в социалните мрежи. Много по-важно е онова, което имаш като ресурси, като възможности и способности. Убеден съм, че за да се опазим от дълбокото разделение, грозящо нацията ни, трябва да потърсим и запазим една изключително балансирана позиция към воюващите страни. В същото време не можем да останем неутрални и бездейни спрямо злощастието, постигнало милиони хора, още повече че съвсем скоро и самите ние може да се окажем в подобно положение!

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно е да си дадем ясна и трезва оценка къде сме ние и какво е нашето положение в тази ситуация. Не мога да се съглася с лекомислената позиция на ония, които твърдят, че агресорът без причина е започнал война. Всеки, който е попоглеждал уроците си по история в училище, трябва да знае, че всяка война има своите дълбоки причини. Причини за избухването на настоящата война има достатъчно, но те не говорят в наша полза. България като част от Европейския съюз е в една изключително слаба позиция. Европа няма нужната и боеспособна армия, няма необходимите ресурси, за да задоволи консуматорските си щения, няма нужните производствените мощности, тъй като изнесе голяма част от тях в Китай и други страни! Е, „няманията“ станаха вече достатъчно, за да бъде нарушен балансът. Най-после всичко това са само последствия от отричането и изоставянето на традиционните християнски ценности и замяната им с други фалшиви такива, за което не веднъж съм писал и предупреждавал. Което показва най-сериозното „нямане“ на Европа в един такъв съдбоносен момент, изразяващо се в липсата на основополагаща и жизненоважна система от ценности.

МНОГОТО още съществуващи причини могат само да ни подскажат, че войната едва ли ще се ограничи до локален конфликт и няма да свърши скоро. Дано да не съм прав! Не искам да всявам излишна паника, но разумните предвиждат злото и се опазват от него. Много вероятно е вече да е в ход един добре обмислен план за прекрояване „границите на сигурност“ както в Европа, така и въобще в света. И в това прекрояване България едва ли ще избегне пътя на ножиците! Как ще противостоим на това? Как да приведем в ефективност и малкото ни останали ресурси? Имаме ли все още време и какви са полезните ни ходове? Ще се намерят ли лидери, които в тази ситуация да дадат отговори на тези въпроси и да поведат България в спасителен път?!

ЕДВА ЛИ е тайна за някой, че състоянието и възможностите на отбранителната ни система са повече от плачевни.  В годините на спокойствие и летаргия забравихме за всякакви военни опасности. И сега, когато ножът вече е близо до кокала, започваме да си задаваме доста въпроси, както на национално, така и на местно/общинско ниво. Ето някои от тях: Какво се случва в момента на местно ниво (в нашата община Троян)? Как трябва да се действа при реална военна заплаха за живота на гражданите от общината ни? Какво е състоянието на местните обекти, осигуряващи сигурност на гражданите във военно време? Има ли въобще такива обекти, колко са, къде са? При какъв план ще се действа и каква е предвидената организация  за защита живота на хората при реална военна опасност? Времето и обстоятелствата определено налагат нуждата от отговори на подобни въпроси, целта е осигуряване на яснота, информираност и готовност на населението при реална военна опасност.

9 коментара:

Дедо Спас каза...

Поздравления, имало и умни хора в наше село. А с това бръмчене на "селскостопанска" авиация над Троян в последните дни въпросите са още по-парещи.

Донка Михайлова каза...

Поздравления и от мен.Снощи гледах съвременен български док. филм "Донбаска пролет" , който междо другото е с доста опити за цензура през годините. Трудничко се намира.Филмът е вълнуващ и горещо го препоръчвам. Направен е професионално въпреки, че е по доброволчески мотиви.Много е интригуващо как в една липса на държавност хората създават чудесна обществена естетика по която продължават живота си. Приветствам всяка гледна точка и всеки опит подкрепен с материали да се търси истината и всички нюанси на нея. Налагането на единна обществена позиция и лепенето на етикети е фашизъм. Повече трибуна за разумните хора!Моля!

? каза...

А на кого какво му липсва, та тръгва да създава конфликти, това е интересно. Въздух, вода, храна, покрив и още неща, без които не може, сякаш може да се осигурят.

Unknown каза...

А защо никой не неказва за хилядите загинали от фашистка Украйна? Обстрелите вече 8 години по Донецк и Донеса. За весь период конфликта на сегодняшний день погибшими на территории Донецкой народной республики являются 5035 человек, в том числе 91 ребенок, к сожалению. И, по моему мнению, эти цифры составляют намного больше в количественном размере, потому что, к сожалению, не все сразу удавалось фиксировать…",

r3d33ms каза...

Я кажи за руската политика спрямо Украйна през 1929/1932 година бе хубавец! И говорите за "фашизъм" ,наглеци! Никой друг режим не е избивал така целенасочено интелигенция както комунистите.

r3d33ms каза...

Ти ижеспоменатия като част от "интелигенцията" ли го имаш? Сравняваш го с учители,лекари,офицери и т.н. да не изброявам. Така ли? Ако е така,явно са ти ниски стандартите.

Донка Михайлова каза...

"Ижеспоменатият" по данни на медиите е адвокат,индустриалец,мениджър с интернационален замах,лобист, и т.н. По данни на фолклора знаете какво влияние има(заради батко и шишко).А голяма част от учителите,лекарите,офицерите и държавните служители от град Троян,като видят снажният му вид и се подмокрят направо. Аз не го сравнявам с тях,той е получовек. И нямам ниски стандарти, просто се опитвам да ви обясня ,че след 70г. за "вашият мондешки" ще останат данни ,че е бил нещо като интелигенция,това куче.

r3d33ms каза...

Това което днес минава за "интелигенция",едва ли отговаря на представите битували през 30-те и 40-те години на миналия век.
Но няма да навлизам в такива спорове. Мисълта ми беше за човеконенавистни режими и идеологии.

Донка Михайлова каза...

Подкрепям ви,бедните и низши маси на обществото е трудно да бъдат управлявани. Те живеят в самострадание,лицемерие,завист и с обвинения. А когато "случайно" получат власт и възможности,голяма част от тях се изявяват като съдници и човеконенавистници. Такъв между другото е и "ижеспоменатият". Но да не навлизаме в подробности. Без родословие и куче не трябва да се взима!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |