3 млн. лв. повече за Троян, ако се случи финансовата децентрализация

* Михайлова: „Искаме нещо логично – вместо държавата по неясни критерии да раздава на общините средства, събрани в държавния бюджет и постигнати с помощта на общините, малка относителна част от тези средства направо да остават в общинските бюджети“
Реформи
Момент от заседанието на УС на НСОРБ, докладва Донка Михайлова, 25 февруари
ПРОДЪЛЖАВАТ действията на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за подготовка на заявената от управляващата коалиция финансова децентрализация, сподели в профила си във фейсбук кметът на Троян и зам.-председател на сдружението Донка Михайлова. Която на заседание на Управителния съвет на НСОБР в края на миналия месец (25 февруари) представи анализ по темата и конкретни предложения за реформата.

„СТРУВА си усилията. За пример – община Троян би получила в бюджета си 2,467 млн. лв. в повече, ако на общините бъдат предоставени 20% от данъка върху доходите на физическите лица и 438 хил. лв. в повече, ако държавата ни преотстъпи 10% от корпоративния данък. Това са средства, които ще бъдат вложени в решението на конкретни местни проблеми – по-добра инфраструктура, по-добри образователни, културни, спортни и социални политики“, коментира г-жа Михайлова.

ДОПЪЛВАЙКИ: „Искаме нещо логично – вместо държавата по неясни критерии да раздава на общините средства, събрани в държавния бюджет и постигнати с помощта на общините, малка относителна част от тези средства направо да остават в общинските бюджети“. Т. е. търси се увеличение на държавната бюджетна субсидия за общините чрез прозрачност и единна регламентация; а не чрез станалите пословични министерски постановления при предишни управления (Борисов, Орешарски и др.), облагодетелстващи основно „наши“ и послушни общини за сметка на „не наши“ и непослушни (община Троян е била и в двата кюпа, виж „Пак искри между Михайлова и Нанков“ – бел. ред.).

Т21
 
Оше по темата:

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

А, е дано стане работата,за да има пари за нова оранжерия ,и то за КРАТУНКИ,та като ги поливат да станат кратуни.Не че си нямаме,но от много глава не боляло.А пък ако не стане работата,да си посвият сърмите.Общинският съвет гласува СТРУКТУРНА реформа,ама да видим кадровата кога ще стане.То при новите пари и нови кадри ще да трябват.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |