Пак искри между Михайлова и Нанков

* Кметът: „Силно сме разтревожени от субективизма при разпределението на средствата от централния бюджет към българските общини“ * Министърът: „Вече очаквам да чуя и лъжа от сорта, че автомагистрала „Хемус“ е само за членове на ГЕРБ“
Сблъсъци
Нанков и Михайлова тъкат на един стан, Орешак, 2012 г., сн. lovechtoday.eu
ОТНОВО припламнаха искри между кмета на Троян, зам.-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и член на националното ръководство на БСП Донка Михайлова и министъра на регионалното развитие и благоустройството и областен координатор на ГЕРБ - Ловеч Николай Нанков. Отново както в кампанията за местните избори преди три години (2015 г.). И отново като че ли партийните сметки и цели, казано по-общо – партизанщината, взе връх над обективността. Със сигурност имаше и нюанси на ревност между двамата най-рейтингови политици от нашия край. Но ролите този път бяха разменени – атакуваният тогава се обърна на атакуващ сега.

ПРЕЗ 2015-ТА Нанков даде рамо на троянските си съпартийци в битката им с Михайлова за кметския пост. И я нападна за водния цикъл – най-сериозния проект на първия й мандат, с огромна стойност и значение, за който тя буквално заложи главата си и успя. Имаше и други подобни партизански атаки срещу безспорно успешния троянски градоначалник социалист. През 2018-та, миналата седмица, Михайлова, явно (и) във връзка със задаващите се избори догодина, и не толкова от позициите си в НСОРБ, а по партийна заръка, атакува правителството, разбирай и Нанков. За пристрастното, в полза на гербаджийските общини, и непрозрачно разпределение на над 100 млн. лв. от бюджетния излишък (тук се сетихме, че по подобен начин се разпределиха едни 500 млн. лв. при червеното правителство на Орешарски, а с милиона и нещо за Троян се ремонтираха няколко възлови троянски улици: „Македония“, „Симеон Велики“ и др. – бел. ред.). И това в момент, когато държавата подкрепя няколко сериозни и чакащи от години троянски инфраструктурни проекти – входа и изхода на града, новия мост при „Лукойл“, пътя от гара Добродан към Голяма Желязна; за случването на които, със сигурност, важна роля има регионалният министър земляк.

КОЕ е оптимистичното в цялата тази работа? В първия случай Михайлова и Нанков преодоляха партизанщината и си стиснаха ръцете, с което доказаха класата си. И от което Троян спечели. Надяваме се така да е и сега, и Троян пак да спечели. Но нека дадем думата на главните герои.

Генадий Маринов


Донка Михайлова: Идеята за местното самоуправление се дискредитира

Донка Михайлова, от пресконференцията, 7 август
НЕ ТОЛКОВА като кмет на Троян, по-скоро като зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) искам да изразя болката си за една загубена битка. Битката, която години наред ние, Управителният съвет (УС) на НСОРБ, отстояваме – правото на по-голяма капиталова субсидия за общините. Защото ако през 2017 г. разпределението на средствата, раздадени чрез постановление на Министерския съвет (МС), се бе случило по един справедлив начин, всички български общини щяха да получат ръст от 100% на капиталовата си субсидия, т. е. щяха да се удвоят капиталовите субсидии, които влизат в българските общини.

НИЕ СМЕ силно разтревожени от субективизма при разпределението на средствата от централния бюджет към българските общини. Години наред УС на НСОРБ в своята цялост изразява тревогата си от липсата на публичност на критериите, по които се разпределят средствата за целевите трансфери, записани в държавния бюджет. Над 100 български общини години наред не получават ръст на целевата си субсидия. Но по-тревожното е другото – че един голям обем средства се разпределят извън държавния бюджет по един крайно неясен начин чрез постановление на МС. През 2016 г. чрез постановление на МС са разпределени 180 млн. лв. Миналата година (2017 г.) чрез постановление на МС за инвестиционни разходи са предоставени 243 млн. лв., близо четвърт милиард за 132 български общини, като половината от средствата са предоставени на 6 общини. Една община е получила една трета от тази сума.

НСОРБ чрез своя УС всяка година води тежки преговори с Министерството на финансите (МФ) по отношение на републиканския бюджет, тази година (2018 г.) преговорите бяха особено тежки. В тези преговори ние успяхме да постигнем малко по-малко от 20 млн. лв. ръст над първоначалното предложение в републиканския бюджет. Само няколко месеца след това бяха предоставени 5 пъти повече средства по неясни критерии.

ИСКАМ да бъда ясна – ние в УС на НСОРБ се радваме на всеки лев, влязъл в българска община. Силно сме разтревожени обаче от субективизма при разпределението на средствата. Този подход поставя българските общини и в зависимост от волята на централната власт, на отделни членове на правителството и на отделни партийни лидери. В последните години продължи процесът на задълбочаване на регионалните различия и наливането на средства в определени общини има сериозен принос за тези различия, които все повече се превръщат в катастрофални за България. Идеята за местното самоуправление се дискредитира и това е моята основна тревога. В тази връзка ние настояваме за спешно заседание на УС на НСОРБ, на което да бъде прието становище относно механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. И ние, кметовете, издигнати и подкрепени от БСП, ще внесем писмено това предложение до дни.

ЩЕ ИСКАМЕ публичност от страна на МФ на критериите, по които се определят общините, които получават средства от републиканския бюджет чрез постановления. Ние ще настояваме за предоставяне на адекватни средства на тези близо 100 общини, които години наред не са получавали средства от републиканския бюджет. И считаме, че правителството дължи компенсация на тези над 2 милиона български граждани.

Донка Михайлова, на пресконференция на БСП, ръководена от
зам.-председателя на партията Кирил Добрев, 7 август 2018 г.


Николай Нанков: През този мандат за община Троян – над 22 млн. лева

Николай Нанков в кабинета си, МРРБ
ИЗВЪНРЕДНО от „Позитано“ 20 (централата на БСП в столицата – бел. ред.)! Правителството на ГЕРБ лишава от финансиране общини на БСП?! Това опитаха да внушат днес на една пресконференция. И защото имам по-пряк поглед върху общините от моя край, реших да посмятам за община Троян, управлявана от един от най-добрите кметове на БСП. И наистина, най-малко съм очаквал точно г-жа Михайлова да запее в хора на манипулаторите. Само за проекти, свързани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), през този мандат за община Троян са договорени или изпълнени, или в процес на изпълнение проекти за над 22 млн. лева

ПО НАЦИОНАЛНАТА програма за саниране за 5 блока – 3,11 млн. лв., по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 8 договора на обща стойност 8,47 млн. лв. (читалище, 21 блока, пожарна, сграда на общината), през бюджета на АПИ за входа на Троян (път II-35 от км 70+911 до км 73+201) – 3,15 млн. лв., за пътя Добродан - Дълбок дол (път III-402 от км 26+100 до км 30+384) – 707 хил. лв., за възстановяване на сводов мост (Камен мост) при км 83+225 на път II-35 – 350 хил. лв., сключен договор за изграждане на мост над река Бели Осъм – 2,25 млн. лв. А наесен започваме и изхода на Троян, както и останалата част от път III-402, като само за пътя ремонтът възлиза на над 4 млн. лева. В последните години на Троянския манастир са отпуснати 2 млн. лева за реконструкция и ремонт. Нима това не допринася за атрактивността на общината?

ВЕЧЕ ОЧАКВАМ да чуя от този формат и лъжа от сорта, че автомагистрала „Хемус“ е само за членове на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП ще се движат само по горски пътеки на черен кон.

Николай Нанков, коментар в страницата му във фейсбук след пресконференцията на БСП, 7 август 2018 г.

2 коментара:

Дедо Спас каза...

Донка Михайлова е председател и член на ръководството на сериозни организации. Демек, би трябвало много добре да знае, че точно тия постановления с "излишъците" противоречат на Конституцията на РБ и на Закона за държавния бюджет. Ама като всичкото друго БСП си мълчи, що ли? Като няма пари в общината, що правите глупости? Кръгово за 1 милион без доказана нужда. Първо мацате пешеходни пътеки и пътна маркировка, после кърпите дупки, що ли? Ибрици по кръстовищата? Колко и за кой?
Николай Нанков (той ми е по-малък и по-жалък, особено като го гледам налапал дъвка като петокласник) почнал да вади едни числа (в ГРОБ му викат цифри) - 3 милиона за асфалтиране на 2,1 километра (там да не става летище "Велчовска завера") и "Национална" програма за саниране на 5 блока - 3 милиона, тоя ако беше японец да е скочил от Пачовия мост, ако беше китаец досега да е осъден на смърт. И продължава с ЕВРОПЕЙСКА програма "Региони в растеж", но в нея вече има 21 блока и още къщурки само за 21 милиона, нещо май не се връзва в сметките? И защо се хвали с тая програма? Разклон Добродан - Дълбок дол - 700 хилки, идеално, ама то вече се разпада.
Малко циркаджийска история, как мислите?
А, той Гената е блокирал анонимните постове, мислете наум. Да живей...

Unknown каза...

Ей гербаджииски лъжци какво стана с пътя от Дълбок Дол към Старо село? Само обещания!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |