Бойко Борисов в манастира: „Троян ми е скъп колкото Бургас и София“

* „22 милиона са си 22 милиона и са дадени по различни проекти целево за Троян“, напомни премиерът * Игуменът Сионий: „Благодаря на премиера и българското правителство за подкрепата за възстановяването, ремонта и реставрирането на
 древното Антимово крило“
Отзвуци от празника
Премиерът Бойко Борисов и игуменът дядо Сионий, Троянския манастир, 15 август 2018 г.
ОТНОВО, както бе и в предишни години, посещението на министър-председателя Бойко Борисов, неизменно придружаван от финансовия си министър Владислав Горанов, бе във фокуса на вниманието на многохилядния празник на Троянската света обител – денят на Успениенето Богородично, 15 август; на който присъстваха и знакови фигури от висшия клир, начело с Негово светейшество патриарх Неофит. Премиерът пристигна с хеликоптер малко преди началото на литийното шествие и заедно с домакина си игумена Велички епископ Сионий направи кратка среща с журналисти в манастирския двор. А същината на казаното бяха отношенията „църква - държава“, но се чуха и други важни неща, включително премиерският отговор на скорошните нападки за разпределението на парите към общините и толерирането на едни за сметка на други. 

„ИСКАМ първо да честитя празника на всички православни християни и на всички поклонници на светата обител и веднага да изкажа благодарност към премиера Бойко Борисов и българското правителство за подкрепата за възстановяването, ремонта и реставрирането на древното Антимово крило, което ще бъде осветено в скоро време от Българския патриарх. И ще служи не само за поклоничество, но и като музейна част за запознаване на нашите деца, нашите наследници с хубавите православни традиции. Благодаря от сърце!“, заяви Негово преосвещенство.

Началото на литийното шествие с изнесената чудотворна икона на Богородица Троеручица
„ТОВА, КОЕТО го обещахме миналата година, го изпълнихме. Важното е, че, както каза и игуменът, е направено както трябва, патриархът също е доволен“, бяха първите думи на Борисов, насочващи вниманието към дадената с негова благословия финансова подкрепа от държавата за Антимовото крило (500 хил. лв.) и изобщо за манастирските ремонти в Троянската обител през последните няколко години (2 млн. лв.). „Ще продължим да помагаме на светата църква, въпреки че има много хора, които злословят за това. Независимо че сме разделени (църква и държава), ние сме длъжни да помагаме и мисля, че това се възприема много добре“, продължи премиерът. И веднага след това влезе в темата на деня (за субсидиите към общините): „И понеже стана тема – 22 милиона са влезли в община Троян, за саниране, пътища и всичко останало, само през този мандат. Така че по никакъв начин не съм делил нито кметовете, нито градовете, нито хората. И това място, Троянският манастир, също е Троян, а не Банкя. Отнасям се с уважение към всички в този свят ден, но нека не се говори така – 22 милиона са си 22 милиона и са дадени по различни проекти целево за Троян. Който ми е също толкова скъп, колкото Бургас, София и който и да е друг град“.

Негово светейшество Българският патриарх Неофит, Троянския манастир, 15 август 2018 г.
В СЛОВОТО на патриарх Неофит на празничната архиейска света литургия пък се чу следното: „Радостен съм в този светъл празничен ден да бъда в скъпата на сърцето ми Троянска света обител, в която започна някога монашеският ми път и в която сам съм почувствал силата на божествената благодат под Покрова на Божията майка. Нека по нейните свети молитви и нейното усърдно небесно застъпничество за всеки, който е поел по нелекия, но спасителен монашески път, Бог щедро да благоволи над това свято място и да укрепва подвизаващите се в него братя, а за всички благочестиви поклонници, стичащи се тук, Троянският манастир всякога да бъде място за утеха и укрепване в християнския живот и подвиг, за благословение и духовна радост“.

Т21
   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |