Орешашкият панаир – традиция във времето, 15-19 август

* Панаирът датира от втората половина на 18. век, когато занаятчии от цялата страна се събирали на манастирския празник; специална карта ще улеснява посетителите * Българският патриарх Неофит ще отслужи Божествената света литургия, иде и премиерът Борисов
Предстоящо
Литийното шествие с иконата на Богородица Троеручица тръгва от манастира, снимка Т21
ЗА ПОРЕДНА година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир – Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица, 15 август), Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак организират традиционния Орешашки панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на 18. век, когато занаятчии от цялата страна се събирали на манастирския празник, за да покажат своите произведения.

Програмата на празника, 15-19 август 2018 г., кликни за уголемяване
С ТЕЧЕНИЕ на времето и до днес Орешашкия панаир се превръща в един от най-големите в Северна България. И освен предмети на народните художествени занаяти, тук може да си закупите и практични стоки за бита и да се насладите на традиционната кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена зона с атракциони. Организаторите  предлагат на всички, избрали Троянския Балкан и Орешак за времето от 15-ти до 19 август, пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. В Националното изложение са организирани познатите арт ателиета (работилници) на няколко от най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография; като всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и така да се докосне до духа на местните традиции.
  
Картата за улеснение на гостите, кликни за уголемяване
ИЗГОТВЕНА е карта на панаира, отпечатана в достатъчен тираж, а уедрени копия ще бъдат поставени в началото на търговската част (откъм Троян) и пред Троянския манастир. На картата са обозначени възможностите за паркиране и различните обособени зони: за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и маршрутът на литийното шествие от манастира до параклиса. Идеята е многобройните гости да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват. За да се осигури  безопасността в търговската (панаирната) част и добър обществен ред, за времето на панаира движението по улица „Стара планина“ – в участъка между пресечките с  ул. „Иван Лалев“ и ул. „Васил Левски“ – ще бъде преустановено от 8:00 ч. часа до 2:00 ч. На пътуващите към с. Черни Осъм и вилната зона на с. Орешак се осигурява обходен маршрут по ул. „Иван Лалев“ и ул. „Васил Левски“ (промяната в организацията на движението е регламентирана със заповед на кмета на община Троян, публикувахме я отделно – бел. ред.).    

***

БОЖЕСТВЕНАТА света литургия на храмовия празник в Троянския манастир ще отслужи Негово светейшество Българският патриарх Неофит (началото й е в 9:00 ч.). Веднага след литургията (в 11:00 ч.) ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Богородица Троеручица, даряваща с благословение всички, които потърсят от нея спасение на душите си и лек за своята болка; маршрутът е от манастирските двери до мястото на първото чудо, извършено от иконата, където по-късно е построен параклис. 

Иван Чакъров, директор на Националното изложение - Орешак 

Бел. ред. За поредна година се очаква на празника на Троянския манастир – третата по-големина православна обител в България – да пристигне премиерът Бойко Борисов. В негово присъствие ще е символичното откриване на обновеното западно крило (Антимовското крило) – най-старата част на манастира, чиято мащабна и наложителна реконструкция бе подкрепена финансово от държавата. 



   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |