Паметникът на Хаджийски пак зацикли

* Чакат да се стопли и бутат партизанския постамент, фирмата е избрана * Монументът на великия троянец ще чака, комисията на акад. Светлин Русев не препоръчва да се монтира върху костницата
* Арх. Боян Кръстев: В случилото се няма политика


ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА (МК) ни разрешиха да бутнем постамента (остатъка от някогашния партизански паметник в центъра на Троян – бел. Г.М.), вече е избран и изпълнител - местна троянска фирма. Чака се затопляне на времето и демонтажът ще започне. Това заяви в отговор на мое питане на пресконференция кметът Донка Михайлова.

ПРИПОМНЯМ – постаментът трябваше да бъде демонтиран още през м. август 2011 г., а на мястото му през следващия месец да се постави готовият вече бронзов паметник на великия ни съгражданин Иван Хаджийски (за монумента бе обявен конкурс, на 29 април 2010 г., спечелен от творческия тандем на скулптура Борис Борисов и арх. Пламен Цанев от Велико Търново; за демонтажа на постамента пък имаше решение на Общинския съвет в Троян от 2 април 2009 г. /реш. №274/ – бел. Т21). Тогава изникна проблем – остатъкът от партизанския паметник фигурирал в някакъв списък на национални паметници на културата (?!) и комисия към МК, ръководена от художника акад. Светлин Русев, трябвало да даде благословията си. Комисията обаче се събирала нарядко, затова работата се проточи.

НАЙ-ПОСЛЕ, в началото на 2012 г., комисията провела заседанието си, но решението й, меко казано, бе половинчато. И, поне според мен, будещо съмнения, че отново, както много пъти досега, идеологически аргументи и партийни пристрастия ще провалят идеята Троян да има свой достоен паметник на най-именития си син – Иван Хаджийски. Става дума за това, че ръководеният от акад. Русев орган дал благословията си за демонтаж на постамента (за което, както научихме от г-жа Михайлова, от Общината писали още две писма и искали допълнително позволение от МК и Националния институт за паметниците на културата /НИПК/); но не разрешил на освободеното място да се монтира паметникът на Хаджийски?! Аргументите – не била извървяна цялата законова процедура за поставяне на нов паметник.

ПАК ПОВТАРЯМ – в тази забрана заподозрях партийно-идеологически пристрастия. А подозренията ми се дозасилиха и от една формулировка в официалното становище на Светлин-Русевата комисия – че „не препоръчва паметникът на Иван Хаджийски да е върху костницата”. Сиреч – костите, заровени в основата на някогашния партизански паметник и смятани, че са на антифашисти (без това да е доказано и без да е ясно на кого точно са тези кости), трябва да си останат на мястото; или да се преместят (препогребат), но този вариант не е подсказан изрично. С други думи – посткомунистическото „светилище” (костницата) в центъра на Троян не бива да бъде пипано; носят се и слухове, че цялата работа е режисирана от местни червени активисти, които искат след бутането на постамента да поставят на мястото партизанска паметна плоча (за узаконяване на „светилището”) и да угодят на твърдия червен електорат в името на личните си политически амбиции.

ТАКИВА БЯХА ПОДОЗРЕНИЯТА МИ, опиращи се и на неоспоримия факт, че вече повече от две десетилетия именно от средите на БСП идва съпротивата в Троян да издигнем достоен паметник на Иван Хаджийски, на левия интелектуалец Иван Хаджийски?! Повтарям – подозренията ми. Затова потърсих мнението на човека в общинската администрация, който най-добре би могъл за ги затвърди или разсее – главният архитект на Община Троян, арх. Боян Кръстев.

Г-Н КРЪСТЕВ БЕ КАТЕГОРИЧЕН – в случилото се няма политика. Причината са скорошни нормативни промени (в Закона за културно историческото наследство и Закона за устройство на територията – бел. Г.М.), уреждащи материята за поставяне на нови паметници и приети, след като Община Троян вече била тръгнала към създаването на паметника на Хаджийски. Архитектът бе категоричен и в друго - че става дума за известно забавяне (за да се извърши законовата процедура), а не за блокиране на идеята и че новият паметник на Иван Хаджийски ще бъде поставен на мястото си. Дано!

Генадий Маринов

Още по темата:

62 коментара:

Анонимен каза...

Кмет забрани смъртта
Невероятната заповед е издадена от кмета Джулио Чезаре Фава, защото селото няма гробище и води спор с близкия град покойниците му да бъдат допуснати в неговия траурен парк. При сегашното положение хората няма какво да правят с мъртъвците.

Кметът каза пред вестниците, че съселяните му са доволни. "Наредбата донесе щастие – каза той. – За съжаление двама възрастни не се подчиниха".

Много подходящо и за тукашния електорат на бсп:)
За да останат хора в Троян, кметицата да издаде заповед:)

Анонимен каза...

Да бе да ,ще го бутнат ама като се затопли времето на 02.02.2121,ако не е паднал сами,а между другото и зашо да се харчат пари за прищевки на десно-леви партий????И защо похарчиха толкова пари за търгове,паметници,комисий и др. глупостии ,да му сложиха две топки от страни и става чудесен артикол ,ще прослави града.Между другото къкъв е този шопар на снимката,няма ли по приличен човек бе хора обшинари ,ми тоооо направо ме уплаши от лоши качества-за Троян това
ко ста с коня де умре миналата година???

Анонимен каза...

благодаря ти 2-ри,разсмя ме от сърце!да си жив и здрав,че наше село не може без тебееее....

Анонимен каза...

...вече е избран и изпълнител - местна троянска фирма. ...Защо ли вятъра ми тихо нашепва че въздесъщата фирма е от обкръжението на др.Енкин /по точно фамилия/,ама дано се лъжа.

Анонимен каза...

Р Е Ш Е Н И Е № 274
На основание чл.21, ал.1 т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и в изпълнение на Решение на Общинския съвет № 197/27.11.2008 г., Общинският съвет Троян РЕШИ:
1. Общинската администрация да проведе срещи с близките на убитите партизани и се съобрази с тяхното желание за преместването на костите им.
2. На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:
паметник на народния майстор-занаятчия;
•паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и пръв български социолог Иван Хаджийски;
•паметник на 34-ти Троянски полк;
•други идеи за символ.
От представените идеи, след широко обществено обсъждане да бъде избрана онази творба, която най-убедително – като историческа традиция, и най-ярко – като художествено произведение, може да се определи за паметник-символ на Троян.
3. Общинската администрация да разработи статут на конкурса, който да бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.
Гласували 27 общински съветници:
“за” – 23 общ. съв.
“против” “няма”
“въздържали се” 4 общ. съв.
*
Хайде сега някой да посочи къде е решението за бутане на паметника!
Точка 2-ра от Решение 274 не разрешава бутане на паметника, а третира какво да се случи на мястото на "демонтирания остатък". Разбира се, след като се изпълнят условията по точка 1 от същото решение. За самото демонтиране НЯМА Решение на ОбС Троян.
За цялата измама, лъжи и откровенна талибанщина по казуса с този паметник, ще се опитам в най-скоро време да ви информирам в хронологичен ред.
Добре е г-жа кметицата, която чете този форум да знае, че бутането на паметника в момента при тези обстоятелства и фактология ще доведат до съдебно преследване. Това е един от капаните в който е вкарана като наследство от управлението на Акимов и Герб. Нарушени са няколко български закона плюс Женевската конвенция. Комисията на проф.Св.Русев е най-малкият проблем.
ИП

Анонимен каза...

Абе другари,не може ли да излъжем ромите ,че това подобие на пе..с е от желязо и туко виж го махнали безплатно,и те бъдат полезни за благото на града!!!!!!!!!!
ко ста бе ИП,как мина митинга?
г-н 4ти не енкинова ,а е офшорка на бкПе
зелен кон,умен даскал,некоромпиран политик и зелен кон НЯМА

Анонимен каза...

Това ли е най-важната тема на село, кога ще бутнат някаква купчина камъни?

Анонимен каза...

Ми,като няма друга.....!

Анонимен каза...

6-ти,ама ти си бил много тъп шестак бе льольо.Нали 4-ти точно това ти дума бе бунак,а пък и с И.П.какво си се заял бе бунак.

Анонимен каза...

5ти какви са тези смешки: "бутането на паметника в момента при тези обстоятелства и фактология ще доведат до съдебно преследване"

troyan21 каза...

Три въпроса към г-н Пеевски (№5):

1. И кметът Константин Фичев ли трябва да попадне под съдебно преследване, тъй като по негово време бе демонтирана същинската част от паметника (партизанските фигури)?

2. Още нещо - г-н Фичев, който е коректен човек, твърди, че още тогава (в началото на 90-те години) е имало решение на Общинския съвет в Троян за цялостното бутане на партизанската грамада в центъра; как ще коментирате?

3. Какво предлагате да се случи с постамента?

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Ние от граждани за Пеевски предлагаме:
Да качим Блеевски отгоре на фундамента когато говори на общински съвети. Така ще може да го виждат всички,без да го крие катедрата.
За по роднински може да овековечим вуичо му Бано Петров върху купчината. За да не скучае
ще качим и ебан Хаджийски до него. Те са си лика-прилика.

Анонимен каза...

Предлагам въпроса за Х--овината да се депи на два периода - преди И.П. и след И.П., а може би и П.К!!!!Илиан по това време/92-ра година/беше,както и ПлевнЯлиев, на печалба в Германия,но Петя Ковачева беше още тук,в Общината!А по въпроса г-н Фичев/изпълнител беше Енкин,тогава главен инженер//започна работата,но за съжаление,не я довърши!А трябваше!Сега ще се отлага до последно,ще се намират доводи,комисии,концепции и Донка Михайлова НЯМА ДА СЪБОРИ Х--овината!!!!
Та,много ти здраве от мене,Илиане!Ти,разбира се,знаеш тая история,но така ти изнася.И на Енкин също.....
Но протоколите от тогава съществуват,ако случайно те интересува.....

Анонимен каза...

Както някой по горе каза, най лесно ще е да турнем две топки отстрани... и ще си имаме един гооляям Кънчо, и без брошурки ще ни рекламира селцето. Май е време да се направи конкурс за топките:)) Иначе явно друго там няма да стане. Този паметник олицитворява напълно троянската потентност във всички посоки, застоя, застаряването, обезлюдяването, бавното затихване на всички функиции. Така че, един Кънчо е най доброто което можем да направим от сегашната грамада.

Анонимен каза...

Прав си №14.
Няма а е проблем за Троянския Кънчо да си намери
-утки. Точно срещу нега е пълно с такива. За съжаление повечето са "мъжки". Тази продажни
общинари за друго не стават,търтеите му с търтеи.

Анонимен каза...

Топките са там т.е. делвите пред музея .

Анонимен каза...

Г-н Маринов, сега сме 2012 година, а от 2007-ма година България е пълноправен член на Европейския съюз. Като член на ЕС, България е задължена да спазва европейските норми, правила и най-вече европейското и собственото си законодателство. За съжаление, на практика се оказва, че това не се случва и не случайно сме под постоянен мониторингов контрол на съдебната система, а в европейските съдилища сме "шампиони" по заведени дела срещу беззаконията на българските чиновници и българските управляващи на всички нива.
Въпросите които поставям, не са свързани с демонтажа или запазването на каменния постамент, а с измамите, беззаконията и незачитането на най-елементарни човешки и юридически правила и закони.
Както обещах, ще ви запозная с цялата хронология по този казус и ще ви поставя още много въпроси. Но, вие дори на най-елементарния въпрос не отговорихте - Къде и кое е това Решение на ОбС Троян за демонтирането на каменния постамент? Решението на ОбС по времето на г-н Фичев, отдавна е загубило давност.
Колкото до въпросът ви "какво предлагате?", вие много добре знаете, че внесох в ОбС проект за Решение, този паметник да се довърши с един християнски кръст отгоре и да се обяви за "Паметник на жертвите на тоталитаризма". Върху паметника стоят имената на много троянци, които са били част от европейската антифашистка съпротива и загинали в Испания срещу режима на ген.Франко. Странно е, че "смелите троянски антикомунисти" думичка не обелват за тези хора. Още по-странното е, че когато предложих върху "Паметника на жертвите на тоталитаризма" да бъде поставена паметна плоча с жертвите на комунизма - почти всички и най вече "смелите троянски антикомунисти" напълниха гащичките и онемяха.
Сещате ли се защо стана така? Много е просто за обяснение. Идеята и нескопосаните процедури по премахването на каменния постамент, за което по най-долнопробен начин намесиха и социолога Ив.Хаджийски, беше и се провеждаше от..... двете най-висши троянски комунистически номенклатури и членове на Бюрото на ГК на БКП - другарите М.Генковски и М.Акимов. Е, имаше и слугински персонал в лицето на ДСБ, СДС и ...БСП!!! Как беше? Операция "шок и ужас", да? Единият с претенции за "репресиран", а на другия му изграждаха образ на виден "десен политик" и голям "антикомунист".
Както и да е. Личното ми мнение е, че на площада не бива да има общ гроб. Решаването на този проблем е в същината на нещата и докато не се реши, нищо друго не може да се предприема. Защо? - ще се опитам по-нататък да ви го обясня.
Тежък е проблема, но решим. Решим, но не с талибанско, а с европейско мислене и нагласа.
ИП

Анонимен каза...

хахахха, ами сега остава само да преместим две делви от двете страни на Кънчо / за да си има и топки, че сега е като кастриан/ и готовоо, ще си имаме паметник за чудо и приказ:))

Анонимен каза...

И ще организираме индивидуална фотосесия на всичките педали от ОБС Троян!
Ако са послушни, ще има сесия за жените в ОБС, за да барнат поне веднъж нещо твърдо.
Задължително обаче,всяка трябва да направи по една тава мусака!

troyan21 каза...

Г-н Пеевски, напълно съм съгласен, че "на площада не бива да има общ гроб" и че "докато (това) не се реши, нищо друго не може да се предприема"; а отговорът се налага от самосебе си - костите трябвя да се препогребат, с нужното уважение и на подходящо място в градските гробища. Съгласен съм и с друго - че "тежък е проблемът, но решим".

Несъгласията ми:

1. Върху постамента наистина стои една плоча с имена, но тези имена нямат нищо общо с костите, заровени на мястото, това е неоспорим факт;

2. Постаментът е своеобразен "паметник на паметника", напомняне за бившия комунистически паметник, посткомунистически знак и никакъв кръст, боднат отгоре му, или друго някакво преоформяне/маскиране няма да може да промени тази му същност, т.е. единственото решение е демонтажът;

3. По кой закон е загубило давност решението на Общинския съвет в Троян (от началото на 90-те години) за демонтиране на партизанския паметник?

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Генчо,защо се връзваш да кореспондираш с джуджо?
Пада ти реномето приятелю! Такива като джуджо, малко по-известен като Илиян Блеевски са готови на всичко за власт и внимание. Както се спомена в предишни писания,същия беше пребит от
Ибан Хаджийски в кафене "Сарата" преди 10 години.Вижте ги сега - плеснаха с ръце и се прегърнаха.В интерес на родину,партию и колхозо.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, да караме по ред
1.Върху постамента наистина стои една плоча с имена, но тези имена нямат нищо общо с костите, заровени на мястото, това е неоспорим факт;
*
Така е, нямат общо с костите, но ние говорим за Паметник, а не за надгробна плоча.
Въпрос: Кой дава правото на когото да било да се гаври примерно с паметта на д-р Шварц, както и с подобните му, които са част от европейската съпротива срещу фашизма и губят живота си в Испания? Някой даде ли решение за съдбата и почитта към тяхната памет?
Втори въпрос: "Смелите троянски антикомунисти" готови ли са да отидат в Северна Корея или в Куба, където да отдадат живота си в борбата срещу комунизма? Там пък що паметници има за бутане!!
*
2. Постаментът е своеобразен "паметник на паметника", напомняне за бившия комунистически паметник, посткомунистически знак и никакъв кръст, боднат отгоре му, или друго някакво преоформяне/маскиране няма да може да промени тази му същност, т.е. единственото решение е демонтажът;
*
Вашето решение е ваше субективно мнение. Имате право на него, но нямате право като медия да го налагате "силово" на обществото. В Европа няма подобни практики. В Афганистан бутат и рушат наред.
*
3. По кой закон е загубило давност решението на Общинския съвет в Троян (от началото на 90-те години) за демонтиране на партизанския паметник?
*
По всички градоустройствени и други закони, приети между 1990-та и 2012-та година, както и по европейското законодателство след 2007-ма година.
*
п.п. Г-н Маринов, ако желаете да водим диалог или дебати тук за в бъдеще, моля, вземете някакви мерки срещу определени участници във вашия форум, които си позволяват персонални квалификации и откровенни лъжи по мой адрес. Мисля, заслужавам някакво елементарно уважение поне заради факта, че от т.нар. троянски "политици" единствено аз пиша тук със собственото си име и не се крия като мишка. Има голяма разлика между несъгласията в позиции, политика и начин на мислене, спрямо личните нападки и квалификации. Разлика, подобна на тази между Свобода на словото и слободия.
Може да започнете с лицето Момчил Влаховски. Известен троянски специалист в туризма и още по-известен политик от ДСБ Троян.
Всяко нещо си има граници!
ИП

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Пеевски, с изумление разбрах от Вашия пост,че съм имал лични нападки и квалификации срещу Вас!?!?
Искам да Ви уверя, че нито Ви познавам нито имам каквото и да е против Вас.
Предполагам, че просто сте подведен от нападките на други едни хора, на които сте неудобен заради позицията Ви!Нещо за което,аз лично Ви приветствам.
По време на изборите по мой адрес и по адрес на семейството ми се изписаха какви ли не глупости и клевети.
Никога не съм бил политик ,нито пък такъв от ДСБ.Направете справка с г-н Милко Станчев.
Лично по негово настояване платих членски внос и станах част от СДС, заради породилите се съмнения за поредна задкулисна договорка, продаваща каузата Троян.Уви, не само СДС,но и самия г-н Станчев е бил част от схемата!
Относно специалността ми, имам не малък и хич не лош стаж започнал от х-л Балкан село Чифлик,преминал през двата най-големи морски и зимни курорта на България.Готов съм да Ви покажа и дипломата ми,Бакалавър в туризма, специалност хотелско менажиране.
Разбира се, професионалния ми опит е нищо в сравнение с този на професионалистите, които през годините развиват този бранш в Община Троян!

Поздрави.
Момчил Влаховски

Анонимен каза...

Джуджо,отговори истина ли е,че Ибан Хаджийски те
пооблъска в "Сарата" или не? Има поне 10 сведетели само от кафето,а после и целия цирк с полиция и така нататък. Какво ви сплоти напоследък? В една партия ли сте? Кои идеали споделяте? Каква е таината на вашата дружба?
Защо ти да можеш да драскаш мнението си на този форум постоянно, а други да не могат да изразят своето мнение за теб. Това да не е времето на Бано Петров - вуйча ти? По полека се напъваи,че
току виш си се наакал в гащичките. Може да си сложиш памперс за сигурация. Препоръчвам ти 3ти
размер като за 4 годишго дете. Сигурен съм ще са
ти по мярка,но ако ти лопат мини на 2ри.
Като си толкова "честен","всеотдаен","родолюбец"
и бъдещ спасител на Троян,защо драги вземаш заплата като общински съветник? Защо не внесеш за разглеждане Вие самите да дадете пример и да
дарите скъпоценното си време безвъзмездно за благото на Троян? Защото сте лакоми л.ина всичките от сите партийки.

Анонимен каза...

Съвсем случайно г-н Влаховски светкавично се появи. Както и да е.
*
Сега обещаното по казуса с "Паметника", след което ще преценя и реша по-нататъшното ми участие в този форум.
*
ЧАСТ ПЪРВА: „Естетика и талибани”
Всичко започва на 27.11.2008-ма година, когато в дневния ред на сесията на ОбС се появява точка 9-та, а именно „Предложение от Мичо Генковски – общински съветник, относно естетизиране на площадното пространство и издигане на паметник–символ на гр.Троян;”
Както забелязвате, нито се визира КОНКРЕТНО МЯСТО в зоната на троянския площад, нито се конкретизира видът на „паметника-символ”.
Предложението е общо, обтекаемо и със скрит замисъл, „невидим” за непосветените и напълно в духът на старите троянски комунистически традиции, в които др.Генковски е изключително рутиниран и обигран като щатен секретар в ГК на БКП по „идеологията на БКП”.
Този номер сигурно минава пред всяка талибанска групировка, но не и пред Атака Троян. Категорично отказахме включване в една временна комисия и единствено ние гласувахме „против” и „въздържал се” заради двойната игра и бъдещите рецидиви и закононарушения, които прозряхме още тогава.
В крайна сметка ОБС Троян гласува следното
Р Е Ш Е Н И Е № 197/27.11.2008
На основание чл.21, ал.1, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.51, ал.1, 2 и 3 от Правилника за организацията идейността на Общинския съвет, Общинският съвет-Троян избира пет членна временна комисия в състав:
1. Председател – Ангел Балев - Председателя на Общинския съвет и
Членове: 1 . Мичо Генковски;
2. инж. Дилян Енкин;
3. Исай Милев;
4. Мариела Шошкова,
със задача да се проведе широко обществено обсъждане за естетизиране на площадното пространство.
Комисията да представи Програма за действие за заседанието на Общинския съвет през м.декември 2008 г.
*
Забележете: Решение 197/27.11.2008 не визира конкретно местоположение, нещо повече – в Решение 197 вече отсъства и смисълът и основанието за естетизиране в предложението на М.Генковски, а именно – издигане на „паметник-символ”!!!! Запомнете това!
ИП

Анонимен каза...

Месец по-късно, временната комисия представя Програмата си /т.14 от дневния ред на сесията на ОбС през м.Декември/ и общински съвет взема следното
Р Е Ш Е Н И Е № 213/18.12.2008
На основание чл.21, ал.1 т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.51, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и в изпълнение на Решение на Общинския съвет № 197/27.11.2008 г., Общинският съвет Троян приема план на временната комисия, относно естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради.
П Л А Н
на Временната комисия за изпълнение на Решение № 197/27.11.2008 г. на Общински съвет – Троян, относно естетизиране на
площадното пространство между двете музейни сгради
1. Възлагане на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян изясняване статута на паметника на жертвите на борбата против фашизма от Троянска околия и историческа справка за строителството;
Срок: 20.12.2008 г.
2. Публикуване в местните медии на Обръщение на комисията към гражданите на Троян за необходимостта от естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради.
Срок: 15.01.2009 г.
3. Организиране на среща/и/ с експерти – архитекти, скулптури, художници, историци, които да изразят своето мнение по въпроса;
Срок: 31.01.2009 г.
4. Обобщаване и популяризиране на експертните мнения по т.3;
Срок: 10.02.2009 г.
5. Организиране на срещи-разговор с временната комисия при изявено желание и проява на интерес от група граждани или обществени организации по въпроса; Срок: 30.01.2009 г.
6. Подготовка, организиране и провеждане на публично обсъждане на въпроса
- избор на дата
- разгласяване
- предварително публикуване на изразени мнения от експерти и отделни граждани;
Срок: 06.03.2009 г.
7. Обобщаване на резултатите от обсъждането и внасяне на предложение за решение в заседанието на Общинския съвет през м.март.
Срок: 16.03.2009 г.
Гласували 26 общински съветници:
“За” – 26 общ. съв.
“Против” и “Въздържали се” – “няма”
*
Атака Троян не участва в гласуването.
ИП

Анонимен каза...

На пръв поглед уж всичко е нормално и никой не забелязва една съществена разлика, а именно: „...и в изпълнение на Решение на Общинския съвет № 197/27.11.2008 г., Общинският съвет Троян приема план на временната комисия, относно естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради.”
Както виждате – появява се допълнението „между двете музейни сгради”!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Къде в Решение 197 видяхте конкретиката „между двете музейни сгради”?
На практика временната комисия суспендира Решение 197, противозаконно го видоизменя и насочва изцяло нещата в посока бутане на каменния постамент между двете музейни сгради, а такава задача НИКОЙ не им е поставял.
Забележете: в Плана на временната комисия дума не се обелва за „паметник-символ” на
Троян. Запомнете това!
Трябва да спомена, че от целият План на временната комисия, единственото запомнящо се, качествено и полезно нещо беше професионално направеният доклад с презентация на директорката на Музея г-жа Елеонора Авджиева по т.1 от Плана на комисията. Всичко останало бе достойно за обитателите на пещерата Тора-Бора.

Обобщение на първа част:
1. „Смелите троянски антикомунисти” от ДСБ, СДС и подобни се оказаха пълни страхливци за да поставят въпросът за съдбата на „остатъчният паметник” ясно и открито пред обществото.
2. Една временна комисия прави драстично закононарушение, като си позволява да подмени текст, с който подменя смисъла на Решение 197 на ОбС и насочва нещата в съвсем друга посока за постигане на съвсем други цели /спомняте си защо ви карам да запомните потъпкването на изначалната идея за „паметник-символ”/. Решение 197 в последствие се цитира като основание за бъдещи Решения на ОбС и потъпкване на всякакви български и европейски закони.
ИП
следва

Анонимен каза...

Хубаво,Илияне,ама как да говори с теб човек,като използваш едни думи....талибани,Тора-Бора и пр.Извинявай,ама ти си чист неврастеник!А относно това,че Атака не е "талибанска групировка" - силно се съмнявам!

Анонимен каза...

ЧАСТ ВТОРА „Талибани се развихрят или как се узаконява беззаконие”
*
Сесия Април 2009-та точка 21 - Предложение относно естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради, в изпълнение на решение № 197/27.11.2008 г. на Общинския съвет. /доклад с предложения от временната комисия/.
Нка видим взетото от ОбС решение:
инж. Ангел Балев: Има ли други? Ако няма преминаваме към гласуване. Първо ще подложа на гласуване предложението на партия Атака. Ще ви го прочета: “на основание чл.21, ал.1 т.23 от ЗМСМА, ОбС – Троян реши:
1.ОбС Троян дава лоша оценка за работата на временната комисия и не приема направените от нея предложения, поради неизпълнението на решение № 196 на ОбС Троян от 27.11.2009 г.;
2.ОбС Троян разпуска временната комисия.

Който е съгласен с това предложение, моля да гласува!
С 4 гласа “за”, 17 “против” и 6 “въздържали се”, предложението не се приема.
Сега който е съгласен с предложението на временната комисия, моля да гласува.
След проведеното гласуване Общинският съвет – Троян прие следното:
Р Е Ш Е Н И Е № 274/02.04.2009
На основание чл.21, ал.1 т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и в изпълнение на Решение на Общинския съвет № 197/27.11.2008 г., Общинският съвет Троян РЕШИ:
1. Общинската администрация да проведе срещи с близките на убитите партизани и се съобрази с тяхното желание за преместването на костите им.
2. На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:
•паметник на народния майстор-занаятчия;
•паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и пръв български социолог Иван Хаджийски;
•паметник на 34-ти Троянски полк;
•други идеи за символ.
От представените идеи, след широко обществено обсъждане да бъде избрана онази творба, която най-убедително – като историческа традиция, и най-ярко – като художествено произведение, може да се определи за паметник-символ на Троян.
3. Общинската администрация да разработи статут на конкурса, който да бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.
Гласували 27 общински съветници:
“за” – 23 общ. съв.
“против” - “няма”
“въздържали се” - 4 общ. съв.
Инж.Пеевски: Гласувах против, защото ОбС си изми ръцете, чрез тази комисия и прехвърли горещия картоф на администрацията да го реши, а администрацията няма правото да реши този въпрос. Т.е няма печеливш ход. Това нещо ще остане през следващите 5,6, 8 или 10 години. Решение няма как да бъде взето, защото двете точки които прехвърлихте на администрацията за да се отървете, тя не може да вземе решение по този въпрос. Няма права.
ИП

Анонимен каза...

Въпроси:
1.Посочете къде в Решение 197 са възлагани подобни задачи на временната комисия и какво общо имат предложените от комисията три точки с това Решение 197 на ОбС Троян????
2.В Решение 197 и в Плана на временната комисия ЛИПСВА „паметника-символ”. Изведнъж комисията се сеща за него и го изкарва на преден план. Защо? Отговорете си сами, а ако не успеете – в следващите част на тази талибанска сага ще ви стане ясно.
3.Комисията предлага на администрацията „на мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите” да се реализира паметник символ на Троян. А администрацията ПО КОЕ РЕШЕНИЕ НА ОбС ТРОЯН ЩЕ „ДЕМОНТИРА ОСТАТЪКА”? НЯМА ТАКОВА РЕШЕНИЕ!!!
4.Относно евентуалното преместване на костницата и препогребване на починалите, тук отново никаква свършена работа. За преместването на костницата след РАЗРЕШЕНИЕ от близките на починалите – отново ще е необходимо Решение на ОбС за самото преместване и определяне на средства от бюджета по същинското изместване. По КОЕ РЕШЕНИЕ НА ОбС администрацията ще мести костницата и по КОЕ РЕШЕНИЕ на ОбС ще го финансира? НЯМА ТАКИВА РЕШЕНИЯ!!!

Обобщение на Част втора:
1.Временната комисия продължи да върши беззакония, наруши Решение 197, както и собствения си План.
2.Временната комисия на практика НИЩО не свърши с изключение на едно – ОбС с Решение 274 прехвърли „топката” на администрацията и остави последвалите беззакония да се вършат персонално от кмета Акимов на база ЛИПСВАЩИ конкретни решения на ОбС и подвеждащи и нищо определящи реални решения на ОбС.
ИП
следва

Анонимен каза...

п.п. допълнение и нещо като отговор за Анонимен 28
Забележете какво пише в т.2 от Решение 274 - ПАМЕТНИКА НА АНТИФАШИСТИТЕ!!!???
Така е! Ето нещо вярно. Хайде сега да видим кой бута антифашистки паметник. Това може да си го позволят само фашисти или талибани.
Спрях се на талибани!
В случая единствено Атака доказа, че не е "фашистка" или "талибанска" партия и единствена в ОбС Троян тръгна да брани човешките, българските и европейските Закони. За останалите - сами може да прецените. Фактите са неопровержими!
ИП

Анонимен каза...

Решение за сформиране на интернационалните бригади е взето от борда на Коминтерна на 18 септември 1936.Третият интернационал (известен под съкращението Коминтерн) съществува от 1919 до 1943 година, базиран в Москва. Обявява се за продължител на Първия интернационал и на марксисткото крило във Втория интернационал. Поставя като свои цели мобилизиране на мнозинството от работническата класа за постигане на целите на комунизма, установяване на диктатура на пролетариата, ликвидиране на капитализма и изграждане на социализъм и комунизъм. Коминтернът подпомага в дейността ѝ Българската комунистическа партия, която е негова секция.

Анонимен каза...

Преименувайте всички комунистически паметници в антифашистки, че ви е по удобна фразеологията и веднага върнете паметника на Тато в Правец и мавзолея на Георги Димитров чрез същата аргументация !

Анонимен каза...

Да не забравите да построите и паметник на най-големия антифашист - Сталин ! Трябва да го има във всяка ЕС държава !

Анонимен каза...

Съжалявам, но "смелите троянски антикомунисти" А.Балев и М.Шошкова, заедно с останалите членове на временната комисия в ОбС определиха в своя Доклад този паметник за антифашистки, а не за комунистически. Виж точка 2 от Решение 274 на ОбС Троян.
Ако някой среща определени затруднения и още не е разбрал - Хронологията която ви представям не е ЗА или ПРОТИВ Паметника, а е за беззаконията, които се вършат в ОбС и за лъжите, демагогията и измамата, с които се заливат жителите на общината. Включително и за последния бисер от тази статия, където се хвърля вина /и оправдания/ върху комисията на проф.Св.Русев. Или накратко казано - ред сълзи, ред сополи и трагикомичния вопъл "кой ми сра в гащите?".
Най-"интересното" от тази Хронология тепърва предстои.
ИП

Анонимен каза...

Илияне, велик си, дори и с ниския си ръст!
Да не забравите да включите в паметниците на града, и спряния строеж на ЖК, по причина, че закрива изгледа към Турлата, на бивши партийни величия, и която е закопала освен парите на хората, и някои от тях. Такива неща не се срещат често, а и трябва да останат за поколенията!

Анонимен каза...

Пеевски, моля те започни да си пиеш редовно хапчетата! Досаден си, по-досаден дори от Акимов! Навсякъде се вживяваш като последна инстанция, ти си спасителя на града, ти знаеш всичко, ти винаги си предричал истината, ти си ангел-хранител на народа! Истината е,че ти си едно пълно кукуригууууууу, което освен че знае да дрънка никога нищо не е успяло да промени в този град!Стига си писал из форумите, достатъчно приказваш на сесиите, които иска там да те слуша! И не се вживявай на "гражданин за Троян", щото просто си един изкукал селски политик! Ти си точно толкова тоталитарен, колкото всичко останало около паметника и Троян!Ако се правиш на демократ, тогава остави място за думата и за другите.

Анонимен каза...

Как си мислите,че ИП ще признае друг специалист по туризъм, освен любимата си ПК, цял живот въздиша и плаче за нея:)

Анонимен каза...

ЧАСТ ТРЕТА
Април 2010 година. Точно една година след вземането на Решение 274/02.04.2009 от ОбС Троян и малко повече от година до следващите местни избори.
В дневният ред на сесията през април 2010-та е точка 2 - Приемане на статут на национален явен конкурс за проектиране и изграждане паметник на изтъкнатия писател, журналист, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски. /Вх.№ 416/19.04.2010 г./; Предложението е на кмета М.Акимов.
След проведеното гласуване Общинският съвет – Троян прие следното:
Р Е Ш Е Н И Е № 458
На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА и Решение №274 – т.2 / 02.04.2009 г. на Общинския съвет приема статут на национален явен конкурс за проектиране и изграждане на паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски в гр. Троян като задължава общинската администрация срока за провеждане на конкурса да бъде 30.10.2010 г., а срока за приключване работата на журито – 31.12.2010 г.
Гласували 29 общински съветници
“За” – 26 общ. съв.
“Против” - 2 общ. съв.
“Въздържали се” – 1 общ. съв.
*
Възникват въпроси във връзка с точка 2 от Решение №274 / 02.04.2009 г., която гласеше:
На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:
•паметник на народния майстор-занаятчия;
•паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и пръв български социолог Иван Хаджийски;
•паметник на 34-ти Троянски полк;
•други идеи за символ.
От представените идеи, след широко обществено обсъждане да бъде избрана онази творба, която най-убедително – като историческа традиция, и най-ярко – като художествено произведение, може да се определи за паметник-символ на Троян.
Въпросите:
1.Кога къде и как бе извършено „широко обществено обсъждане”?
2.Кога и кой избра „онази творба, която най-убедително и най ярко” бе определена за паметник-символ на Троян?
3.Решен ли е въпросът по точка 1 от Решение 274 /за костницата/, за да се премине към изпълнението на точка 2 от същото решение?
ИП

Анонимен каза...

Отговорът и по трите формални въпроса е: НЕ, НЕ, НЕ!
Обърнете внимание – Решение 458 за обявяване на конкурс се взема на основание точка 2 от Решение 274, а не на точка 3 от Решение 274, където ясно е казано: Общинската администрация да разработи статут на конкурса, който да бъде внесен за одобрение от Общинския съвет. Защо? Отговорете си сами.
*
В крайна сметка какво имаме /нямаме/ до тук
1. Няма Решение на ОбС за демонтаж на каменния постамент на Паметника;
2. Няма Решение на ОбС за преместване на костницата и препогребване на починалите;
3. Няма Решение на ОбС за финансиране преместването на костницата;
4. Няма проучване и разрешения от близките на починалите, чийто тленни останки са в костницата под паметника.
5. Няма и не е провеждано широко обществено обсъждане за паметник-символ на Троян
6. Няма и никога не е избирана идея или творба за паметник-символ на Троян.
7. Няма проучване на българското и европейското законодателство по решаването на подобен казус.
8. Няма изготвено частично изменение на застроителния план на централна градска част Троян.
9. Няма съгласувателно писмо от дирекция Паметници на културата.
10. Няма съгласувателни документи свързани с Авторски права.
Пълна каша, неграмотност и управленско безсилие!
*
Кмета М.Акимов обяви конкурс и поръча „Паметник за НИКЪДЕ”, на НИКАКВО законово основание и предпоставки, както и с предизвестен край – всичко това, гарнирано с много Money for Nothing от вашите данъци.
ИП
Следва

Анонимен каза...

Олелееееееее, спасение от Лудия няма!!!

Анонимен каза...

41 - МИНКО, качвай се на клона, че ще ти наритам червения задник!

Анонимен каза...

Отпред го гледаш - маймуна
отзад - комунист.

Анонимен каза...

Едно дете вижда Минко и вика:
- Тате, тате, маймуна!
Минко вика:
- Аз не съм маймуна, а комунист.
А детето:
- Тате, тате, маймуната говори!

Анонимен каза...

Илиане, вече години наред тероризираш Общинския съвет и гражданството с безумни изявления и глупави самоизтъквания.Проумей - по този начин дори няколкото ти разумни предложения в различни области за развитието на Троян не получават подкрепа.

Анонимен каза...

Илиан намира смисъл единствено да громи и критикува,независимо кого,да седи пред компютъра и да каканиже своите версии!Когато се стигне до там,няма значение кой крив,кой прав - просто спираш да четеш!Няма значение истината/за съжаление/ - просто трябва да се живее!Илиане,моля те,смили се и остави някаква надежда на клетите троянци.На тях им стига едно Божие Наказание - Тиквата!

Анонимен каза...

Илиане, защо ни притопляш и поднасяш стари манджи.Предложението за събаряне на остатъка от паметника е внесено преди 3 години,решението за изграждане паметник на Иван Хаджийски е взето преди 2 години. Проведено е общоградско събрание-обсъждане, възложено е паметникът да се проектира, проектът е представен и одобрен,както разбираме чака се преодоляването на някои формалности преди монтажа.Тогава за какво иде реч?Какво искаш да докажеш? Защо не си го доказал през всичките тези години, ами сега ни отвличаш вниманието? На всички вече е ясно, че дълговременният ти престой в общ съвет е само едно отдавна доскучало шоу.Ти като убеден антикомунист "за" или "против" събарянето си? Не отговаряй в стила на дървената си философия, а кажи директно за или против.Толкова си самовлюбен, че не усещаш колко безпредметни вече са твоите изяви.А ако искаш да кажеш нещо значимо, то насочи вниманието си към пропуснатите възможности, а още по-добре към съществуващите възможности; към понесените щети и загуби на общината.Плямпаш по вестникарските страници а не отнесеш въпроса в правосъдната система.Защо?

Анонимен каза...

Джуджоане,шамаросва ли те Ибан Хаджийски или не?
Как се целувате двамцата сега? С езичета или без
езичета? Мнооого си досадеееен.....

Анонимен каза...

Напротив, темата е интересна. Нека видим работата на ОбС по документи. Всеки има право на мнение.Похвата на ИП да предоставя информация е демократичен.

Анонимен каза...

Браво на ИП кураж!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Неблагодарен е Джуджо-трябваше да почерпи нещо Манчо,че го спаси от Хари Велев на центъра да не го резили,да не го бие!И то беше баш кога реши да става кмет Джуджо,но още независим,със застъпници - Диян Ковачев&CO!Че и Пеньо Гурлевски занимаваха!Сега не знам - може би да си приказват,но тогава демонстрираха омраза с Хари!Много вода изтече оттогава,ето вече се появи и АТАКА,че и вече залязва.

Анонимен каза...

ДАААААААААААААААААААааа,
ИП ша та прайм кимет длугия мадат
Стига с тооо паметник,то града умря вие пишете само простотий,решения на ОС и др. тъпизми
9тия умрял кон,присмял се ърбел на щърбел
хахахаххаха'''''ходи си гей парадите,и не ни губи времето

Анонимен каза...

То Манчо д не го месите че пак ще се потули като как гръмна Веско с "МАКАРОВ"-ия в комарджиницата на баш центъра!

Анонимен каза...

52...То на парада на пенделите миже да заведеш не само баща си, ами и цялата рода!

Анонимен каза...

Кога ще слагате Сталин на този постамент ?
100 години ли да чакаме ? Ако не знаете на кого са костите, заровете тези на Георги Димитров.

Анонимен каза...

Троянския постамент стърчи като монументален знак на упадъка и ни сочи доста от причините за сегашното състояние. Но ние все си оставаме слепи и глухи за уроците от миналото и настоящето.

Анонимен каза...

Последните части от "талибанската сага" за Паметника ще можете да проследите в сайта на "Троянски новини".
В днешния брой на Т21 отново се манипулират читателите, че има Решение на ОбС за демонтаж на Паметника, а отчайващата некадърност на управлението на Герб и Акимов в Троян, както и на мнозинството в предишния ОбС Троян - прехвърлена върху комисията на проф.С.Русев.
Излишно е да давам повече информация и да цитирам официални документи в този сайт, след като биват заобикаляни в книжното издание на медията, а няколко полуграмотни и подивели от злоба индивида с видима умствена недостатъчност да се упражняват на мой гръб, приятели и роднини.
ИП /последен постинг/

Анонимен каза...

Бутат гооооо!Най после!

Анонимен каза...

Поздравявам ИП за предоставената информация!Не уважаваме историята си и не виждаме манипулациите!Смелите хора особенно, ако вече не са между живите Винаги биват използвани!Към тези които желаят събарянето на паметника,колко от вас биха се изправили на явна смърт в защита на справедлива кауза макар и блян/Свобода ,Равенство,Братство-тя е дошла от зор,който при съвременната демокрация и безпаричие липса на работа и достойно заплащане,унизително чиракуване, ще усетите духа на тогавашното време,имало е фашизъм и той е бил виновен,после комунизъм,а сега??-спасение няма/!
Бутайте Паметника смело-Нито Хемус,Машстрой,Смирненски,Елпром,Здравеопазването,Образованието... ще ги Изградите отново/не искам комунизъм,ама неискам и чип във врата си/!!!Има закон и той да се спазва от всички- да ама не/Петко Бучаров/!
Към Троян21 -На 25.03.2012 от 13.00 има протест срещу цените на горивата ,в Троян къде ще е?/Защо да не е пред бутнатия Паметник-той ни разделя нека ни обедини!!!
Поздрав към всички и най вече ИП

Анонимен каза...

Извинявам се часа е 15.00

Анонимен каза...

59-ти отговора на твоя въпрос : "Към тези които желаят събарянето на паметника,колко от вас биха се изправили на явна смърт в защита на справедлива кауза макар и блян/Свобода ,Равенство,Братство" ако имаше такива хора паметника нямаше да бъде построен , защото червената армия нямаше да може да натрапи своите агенти в България . И днес затворите са пълни с крадци и убийци но никои не гледа на тях като на борци за социялна справедливост а като на обикновени престъпници каквито са били и повечето от шумкарите преди 9.9.44

Анонимен каза...

59.и 60 към 61.Дано никога повече няма такива паметници!Дано никога няма причини хората да се бунтуват и застават с оръжие срещу държавните закони!Почти във всяко РУ има портрет на един велик Българин,който е съден и обесен за кражба и убийство,борил се срещу закона с незаконни средства вярвал във Велика идея и дал живота си за нея!
Поклон пред Геройте на България загинали от новата и стара история за да я има Нея!Нека не ровим историята и кокалите на загиналите,а Да направим достойно нашето съществуване и да се гордеят поколенията след нас.Какво сме изградили ние,че да имаме право да рушим.В 59. съм изброил ,какво не можахме и сме отговорни пред поколенията да съхраним ние Гражданите на града.Нека погледнем града преди и след 9.9.44 и сега 22 год след 89г.
Саркастично ,ще отбележа имаме 6 бензиностанций с цена 2.70 на литър бензин/в резултат на пазарната капиталистическа икономика-вероятно/,вид идеално съпоставим към паметника на ,,И.Хаджийски,, с колело в ръка.Ивинявам се,че съм кратък и оставям останалото на четящите да се сетят,но нямам възможност да кажа всичко което мисля.Нека мислим повече за сега и бъдещето,а историята да ни е учител.Критика конструктивна и обоснована е необходима,а не безплодни спорове.Като такъв критик виждам ИП.
С уважение към всички мнения!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |