Без изненади: Пълна подкрепа за концесията в Шипково

* 28 „за“ от 28 гласували съветници, без против и въздържали се * Инж. Младен Богдански: „Реализирането на подобна концесия е от изключителна важност както за развитието и поминъка на с. Шипково, така и за развитието на общината ни“

В Общинския съвет
 
ОЧАКВАНО предложението на кмета Донка Михайлова за откриване на процедура за отдаване на концесия на Центъра за рекреация и отдих в с. Шипково, по-известен като Шипковски минерални бани (виж „Предстоящо: Втора концесия за Шипковските минерални бани“ – бел. ред.), получи пълно одобрение при гласуването на сесията на  Общинския съвет (28 март) – 28 „за“ от 28 гласували, без против и въздържали се. Тоест, дадена бе зелена улица за избор на дългосрочен инвеститор – концесията е за срок от 32 години, на което се възлагат големи надежди за възраждане на някога цветущия курортен комплекс (с терени от почти 10 дка, няколко специализирани сгради, басейн с минерална вода, прилежаща инфраструктура) и на селото и района.

А ПРИ ДИСКУСИЯТА, предшестваща гласуването, общинският съветник от левицата инж. Младен Богдански насочи вниманието към една особеност на концесията, схващана от някои като проблемна – сравнително ниската финансова полза за собственика Община Троян. Ето думите на съветника: 
 
инж. Младен Богдански
„Едва ли има някой в залата, който да е против реализирането на подобна концесия. Радващо е, че в общинската администрация е депозирано писмо със заявен инвеститорски интерес от потенциален концесионер. В общественото пространство вървят коментари, че концесията е с относително малък финансов приход за Общината – и тук е мястото да се отбележи, че при изготвянето на концесионните условия водещото не е било печалбата. Водещото е създаване на предпоставки за развитието на курорта, увеличаване на посещаемостта от туристи и пълноценното използване на безспорните качества на (шипковската) минерална вода. Банята и лечебницата пустеят от години, а те са в центъра на курорта. Реконструкцията на банята и целогодишното използване на басейна с минерална вода значително ще подобри туристопотока, ще напълни хотелите и къщите за гости, ще се създадат добри предпоставки за развитие на местния бизнес. Ще дам пример с моето родно село Чифлик, където минералната вода е притегателна сила от години“.

„РЕАЛИЗИРАНЕТО на подобна концесия е от изключителна важност както за развитието и поминъка на с. Шипково, така и за развитието на общината ни като център с балнеолечение и рекреация“, обобщи инж. Богдански. В същия тон бе пожеланието на председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков: „Дано Шипково започне да процъфтява!“.

Т21

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |