Предстоящо: Втора концесия за Шипковските минерални бани

* Община Троян тръгва към разсичането на един от тежките възли, който виси на шията й от години – предстои съветниците да кажат „да“ на концесията за затъналия курортен обект в с. Шипково * Кметът Михайлова: „Водещ за нас е интересът на хората и развитието на туризма в района, а не чисто финансовите приходи“

Дано
 
 ОБЩИНА ТРОЯН тръгва към разсичането на един от тежките възли, който й виси на шията от години – пореден опит за намиране на стопанин на т. нар. Шипковски минерални бани (сега Център за рекреация и отдих) в с. Шипково. Някога, още в първата половина на 20. век, добили национална слава с лековитата си и с  добър дебит топла минерална вода, както и с добре изградената и функционираща курортна база – основната сграда е построена през 30-те години и е образец на тогавашния европейски модернизъм. След преврата на 9 септември 1944 г. базата е одържавена. А в по-ново време – включена в структурата на държавния мастодонт „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД със седалище в с. Баня, Карловско, който (мастодонт) прибираше парите от различните подобни обекти в страната, но без да инвестира достатъчно в развитието им; така процъфтяващите някога Шипковски минерални бани западнаха до жалкото си състояние в последните години и в крайна сметка хлопнаха кепенците.

ПРЕДИСТОРИЯТА

ПРЕЗ 2014 Г. – най-после след многогодишни неуспешни опити, тъй като на споменатия държавен мастодонт и интересите зад него не им се разделяше с шипковската „плячка“ – Шипковски минерални бани отново станаха троянска собственост. Възстановеният общински имот включваше терени от 9,5 дка, курортната поликлиника (основната сграда), няколко допълнителни сгради, плувен басейн и съответната инфраструктура. Ентусиазмът на новия собственик Община Троян бе много голям, но постепенно поохладня – имаше намерения местни наематели да възродят курортната база, въртеше се и идеята Община Троян сама да я стопанисва и развива, направен бе също първи опит да се реализира концесия през 2020 г. Но полезното от тази серия от неуспешни опити бе узрялото схващане, че единственото възможно решение е да се търси солиден като ресурси и дългосрочни намерения наемател – т. е. да се върви към обявяване на нова концесия. Което се случва в момента.

НОВИТЕ КОНЦЕСИОННИ УСЛОВИЯ

ОБЩИНА ТРОЯН вече е готова с условията и документацията за концесията за Шипковски минерални бани и на предстоящата този четвъртък (28 март) сесия на Общинския съвет в Троян общинските съветници трябва да обсъдят и гласуват (т. 7 от дневния ред); като не е трудно да прогнозираме, че на концесионното предложение на администрацията ще бъде дадена карт бланш.

Борис Бояджиев и Донка Михайлова, пресконференция, 13 март 2024 г.
КАКВИ са новите концесионни условия, залегнали в предложението и обявени няколко дни по-рано на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова – разясни ги директорът на дирекция „Общинска собственост и икономика“ в общинската администрация Борис Бояджиев (13 март). Наименованието на процедурата е „Концесия за строителство и управление на Център за рекреация и отдих в с. Шипково, община Троян“, като обектът й са съществуващите и пристроени и/или надстроени и новоизградени строежи – два поземлени имота, единият е около плувния басейн, с обща площ 9475 кв. м, сондаж да минерална вода Л36 заедно с неговата санитарно-охранителна зона и водопроводът за минералната вода до сградите, дворните мрежи и съоръжения, пътните връзки и пешеходните алеи, басейните.

СТРОИТЕЛСТВОТО
, включено в предмета на концесията, предвижда – основен ремонт и/или обновяване на съществуващия сграден фонд, на басейните и другите съоръжения, както и изграждане на нови обекти, вкл. пристрояване и надстрояване и замяна на съществуващи строежи с „оглед по-пълноценно функциониране на Центъра за рекреация и отдих“. Като конкретните строителни дейности със съответните срокове и график за изпълнение ще бъдат разписани в концесионния договор. В концесията ще залегнат следните основни услуги: профилактика, СПА и рехабилитационни услуги, извършвани от квалифицирани кадри, водни и козметични процедури, хотелиерски услуги, обществено хранене, различни търговски и специфични курортни услуги.

СРОКЪТ И ИЗГОДИТЕ ОТ КОНЦЕСИЯТА

Основната сграда на Шипковски минерални бани, актуално състояние
СРОКЪТ на концесията е 32 години, като прогнозната стойност на приходите за този период е 20 млн. лв. Задължителни строителни дейности за не по-малко от 3 млн. лв. за първите 3 години от концесионния договор и не по-малко от 270 хил. лв. годишно през следващите 6 години. Тъй като прогнозната стойност на концесията надхвърля 5,5 млн. евро, тя според регламента на Европейския парламент представлява „концесия с трансграничен интерес“, което прави задължително обявяването й в официалния вестник на Европейския съюз и насочване на вниманието на външните инвеститори. Г-н Бояджиев сподели, че вече има заявен такъв интерес – от българин, който живее и развива бизнеса си в чужбина.

ИНТЕРЕСЕН е въпросът за финансовата изгода от евентуалната бъдеща концесия на собственика на Шипковски минерални бани – Община Троян. На пръв поглед чисто финансовите й измерения са малки – еднократно възнаграждение от 12 хил. лв. при влизане в сила на концесионният договор, годишно концесионно възнаграждение от 7200 лв. за първите три години и не по малко от 2% от брутния концесионен приход, но не по-малко от 23 хил. лв. годишно за всяка следваща година до края на концесията. Но от друга страна ползите за Община Троян от възраждането и пълноценното функциониране на Шипковски минерални бани са трудно измерими и безспорно ще са сериозни – както от повишаване на броя на туристите и разрастването на туристическия бизнес в района, така и имиджови.

„ВОДЕЩИ за нас (при обявяване на концесията) не бяха чисто финансовите ползи за Общината, колкото даването на възможност на концесионера да направи най-доброто за Шипково и привличането на туристи в селото. Защото, знаем, туристическите обекти в Шипково са основно къщи за гости и басейнът (плувният басейн, включен в концесията) е много важен за това туристите да идват в селото. И в този смисъл и според поетите ангажименти пред местните хора и местния туристически бизнес водещ за нас е бил интересът на хората и развитието на туризма в района, а не чисто финансовите приходи за Община Троян“, поясни г-жа Михайлова.

Генадий Маринов

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |