Обявена е концесията за Шипково

* Обявата – и в Официалния вестник на Европейския съюз * Срокът е 32 години с възможност за удължаване до 10 години,
 прогнозната стойност – 20 млн. лв.
 
Икономика

НА 18 ФЕВРУАРИ, съгласно изискванията на Закона за концесиите, в Официален вестник на Европейския съюз бе публикувана обявата за концесия за строителство и управление на „Център за рекреация и отдих“ в с. Шипково, община Троян. Обявлението е публикувано и в Националния Концесионен регистър. Припомняме, че с Решение № 21/19.12.2019 г. Общински съвет - Троян одобри решението на кмета на община Троян за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство и управление на Център за рекреация и отдих в с. Шипково. На официалната страница на Община Троян е създадена специална секция – „Концесия“, в раздел „Общинска собственост“, в която също е достъпна цялата документация. Обявата ще бъде публикувана и в местни и национални вестници, за да достигне до максимално широк кръг от хора.

И НЯКОИ от основните параметри на концесията. Наименованието й е „Концесия за строителство и управление на „Център за рекреация и отдих“ в с. Шипково, община Троян, област Ловеч“. Видът – за строителство и управление. Предметът:

• Строителство в съответствие с предвижданията на действащия План за регулация и застрояване (ПРЗ), изразяващо се в извършване на реконструкция, обновяване, основен ремонт и/или строителство чрез премахване (разваляне) на част от съществуващите строежи, както и изграждането на нови строежи, съответно изграждане на изцяло нов комплекс от сгради и съоръжения като Център за рекреация и отдих;

• Управление за срока на концесията на Центъра за рекреация и отдих, изразяващо се в неговото поддържане в експлоатационна годност и неговото експлоатиране чрез предоставяне на услуги за рехабилитация и възстановяване, плажни услуги и др. курортни услуги.

СРОКЪТ на концесията е 32 години с възможност за удължаване до 10 години. Прогнозна стойност на концесията – 20 млн. лв. И тъй като прогнозната стойност на концесията е по-голяма от левовата равностойност на прага от 5,548 млн. евро, определен от ЕС, тя се определя като концесия с трансграничен интерес и това налага обявяването й в Официалния вестник на ЕС. Задължителните първоначални инвестиции от концесионера през първите три години на концесията трябва да са (поне) 2,956 млн.  лв.

Община Троян

Кратко припомняне

Битката за Шипковските минерални бани

БИТКАТА да си върнем контрола и собствеността над т. нар. Шипковски минерални бани – добилия още през първата половина на 20. век национална известност минерален курортен комплекс в троянското с. Шипково – вървеше от години, но безуспешно. Комплексът, включващ сградния фонд (курортна поликлиника, балнеолечебница, помощни сгради, плувен басейн и съблекални) и терен от 9,5 дка, се експлоатираше от една изкуствено създадена по времето на соца държавна структура – „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД, чието седалище бе в гр. Баня, Карловско. И цялата печалба отиваше там, в Баня, Карловско, а както е лесно да се досетим, пък и то бе очевадно, инвестициите в Шипковски минерални бани никакви ги нямаше. С други думи – нашият курорт не беше наш и не само не носеше ползи за община Троян, но западаше, съсипваше се, губеше туристическо значение и икономически потенциал. За да се стигне до решението на МС от 18 юни 2014 г., с което Шипковски минерални бани бяха върнати на Троян. Основната заслуга за което бе на две дами – кметът Донка Михайлова и тогавашния министър на здравеопазването д-р Таня Адреева, в чийто ресор бе споменатото ЕАД със седалище в Баня, Карловско; заслуга, разбира се, имат и предишните общински ръководства на Троян, както и лично ангажираният с каузата общински съветник Даниел Сираков.

Чудесната сграда на балнеолечебницата от години пустее и се руши
ТОГАВА (виж „Баните в Шипково вече са наши“ в бр. 25 на Т21 от 25 юни 2014 г. – бел. ред.) небезоснователно попитахме: „Ще успее ли новият собственик, Община Троян, да намери верния път към възраждането на курортния комплекс (в Шипково)?“; и до скоро този въпрос имаше по-скоро отрицателен, отколкото положителен отговор. Но с решението за концесия се надяваме Шипковски минерални бани наистина да тръгнат нагоре и да си върнат някогашната слава. Ще си позволим и още един по-предишен автоцитат (виж „Шипково – кучета го яли“ в  Т21 от м. август 2009 г. – бел. ред.): „Шипково (Шипковски минерални бани) е стар курорт. Още в началото на миналия век тук са идвали летовници от цялата страна. Неслучайно – шипковската минерална вода, като състав и температура, е уникална и с доказани целебни качества. Тази даденост – уникалната минерална вода – я има и днес. Има го и другото – невероятната красота на Троянския Балкан, в който се е сгушило селото. Логиката сочи, че днес Шипково би трябвало да е процъфтяващ национален курорт, прочут, богат, модерен, с много екстри, пращящ (целогодишно) от летовници и туристи откъде ли не. Да, ама не! Шипково – въпреки предприемчивостта и пословичния патриотизъм на местните хора – е застинал в някаква отколешна овехтялост и неактуалност. И макар че се опитва да се прави на нещо друго (истинско и модерно), никак не успява. Ако не вярвате, погледнете „големия” шипковски минерален басейн – очукан, стар, изпразнен откъм екстри, плитък, смехотворен; жалко за вълшебната вода, с която е напълнен. Защо е така?“.

ДАЛИ обявената сега (м. февруари 2020 г.) концесия ще се реализира, е трудно да се каже. Въпросът е сложен и едва ли някой би се наел с прогнози – защото трябва да привлечем сериозен/едър инвеститор, който да повярва в потенциала на Шипковски минерални бани и да е готов да вложи големи пари; а че този потенциал го има, е безспорно. От Общината са умерени оптимисти. Ние – също, и смятаме, че това е верният, да не кажем единственият път за решение на „казуса Шипковски минерални бани“.

Генадий Маринов

Още по темата: 

2 коментара:

Шипковенка каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Шипковенка каза...

Жалко за лечебната вода, която си тече свободно в реката (всички шипковени го знаят). Жалко и за прекараната тръба с минерална вода в затвореното и рушащото се основно училище. Жалко и за страхотната база (училището) - училище, общежития, столова, салон.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |