Шипково – кучета го яли

* Курортното село се изстисква като някакво колониално владение – докога?!

ШИПКОВО (Шипковски минерални бани) е стар курорт. Още в началото на миналия век тук са идвали летовници от цялата страна. Неслучайно – шипковската минерална вода, като състав и температура, е уникална, и с доказани целебни качества. Тази даденост – уникалната минерална вода – я има и днес. Има го и другото – невероятната красота на Троянския Балкан, в който се е сгушило селото.

ЛОГИКАТА СОЧИ, че днес Шипково би трябвало да е процъфтяващ национален курорт, прочут, богат, модерен, с много екстри, пращящ (целогодишно) от летовници и туристи откъде ли не. Да, ама не! Шипково - въпреки предприемчивостта и пословичния патриотизъм на местните хора - е застинал в някаква отколешна овехтялост и неактуалност. И макар че се опитва да се прави на нещо друго (истинско и модерно), никак не успява. Ако не вярвате, погледнете „големия” шипковски минерален басейн – очукан, стар, изпразнен откъм екстри, плитък, смехотворен; жалко за вълшебната вода, с която е напълнен. Защо е така? Ако смятате, че е заради нашенската некадърност, със сигурност ще сбъркате; вижте съседното село Чифлик, и то с минерална вода (макар и не толкова силна и лековита като шипковската), което местните предприемачи превърнаха в атрактивен и процъфтяващ курорт. Защо тогава?

ПРИЧИНАТА е една-единствена – защото от десетилетия Шипково е ограбвано. Защото от десетилетия (явно с решението на някой болен, но овластен комунистически мозък – бел. Г.М.) вълшебната шипковска минерална вода се „администрира” от Баня, Карловско и всички печалби от Шипковските минерални бани отиват там (в Баня, Карловско); там се инвестира, гради се курортна инфраструктура и курортен имидж, а тук - кучета ни яли. Защото от десетилетия Шипково се изстисква като някакво колониално владение. Докога?!

Генадий Маринов


*****

Шипково - въпреки отношението на държавата

* Басейнът, както и цялата инфраструктура, са в мизерно състояние * Ненко Костовски: „Баня, Карловско през годините се развива много добре - предполагам, че е за сметка на нашия курорт”

(…) ПО ПЪТЯ ОТ РИБАРИЦА КЪМ ТРОЯН минаваме през Шипково. Един уникален курорт с още по-уникален и лечебен минерален басейн. Туризмът в Шипково съществува благодарение на топлите минерални води и въпреки отношението на държавата към курорта.

БАСЕЙНЪТ, собственост на Министерство на здравеопазването, както и цялата инфраструктура са в мизерно състояние. Държавата взема 10 хиляди лева на месец наем за басейна. За поддръжката му през тази година са отпуснати 200 лева. Държавата е отредила Шипковски минерални бани, намиращи се в Северна България да се администрират от гр. Баня, Карловско (градчето в полите на Средна гора е известно още като царска Баня заради тамошните имоти на Симеон Сакскобургготски – бел. Т21).

"БАНЯ, КАРЛОВСКО през годините се развива много добре - предполагам, че е за сметка на нашия курорт. При положение, че са отпуснати 200 лева за поддръжка на една внушителна сградна база, направете си сметка", отбелязва Ненко Костовски (на снимката), кмет на Шипково.

ВЪПРЕКИ ЛОШАТА ГРИЖА от страна на държавата басейнът в Шипково продължава да привлича хора, а цените нямат конкуренция. Тук може да се наеме стая дори за 6-7 лева на вечер.
(със съкращения)

Стоян Георгиев,
репортаж в сутрешния блок на бТВ, 7 август 2009 г.

Целия репортаж - виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |