Баните в Шипково вече са наши

* На 18 юни МС взе решение курортният комплекс да се извади от капитала на държавното дружество СБР и да се предостави безвъзмездно на Община Троян * Ще успее ли новият собственик
 да намери верния път?
Тема с продължение
ШИПКОВСКИ минерални бани вече са собственост на Община Троян. Това стана с решение на Министерския съвет на заседанието му на 18 юни; формулировката е, че се намалява капиталът на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД „чрез обезсилване на акции, съответстващи на стойността на правото на собственост върху имоти в с. Шипково с площ близо 9,5 дка и намиращите се върху тях курортна поликлиника, две сгради, балнеолечебница, плувен басейн и съблекалня” и имотите ще бъдат предоставени на Община Троян „за развитие на балнеоложкия туризъм, който е основна дейност в района на Шипковските минерални бани”.

РЕШЕНИЕТО е по съвместно предложение на министъра на здравеопазването и министъра на регионалното развитие и де факто и де юре означава, че курортният комплекс в с. Шипково се предоставя безвъзмездно от държавата на Община Троян. Досега комплексът бе собственост (в капитала) на държавното дружество „Специализирани болници за лечение (СБР) – Национален комплекс” ЕАД, което през годините и десетилетията не спря да го граби и (до)съсипва, лишавайки го от задължителните инвестиции и перспективи за развитие. Да не забравяме, че Шипковски минерални бани имат национална слава още през първата половина на миналия век, а шипковската минерална им вода е с доказани лечебни свойства.

д-р Таня Андреева, Донка Михайлова
ЗА ПРЕДИСТОРИЯТА на това министерско решение сме писали многократно. Ще посочим само, че основната заслуга е на две дами - кмета Донка Михайлова, поставила остро въпроса за връщането на Баните и здравния министър д-р Таня Андреева, която при двете си посещения в Троян обеща подкрепа и изпълни обещаното. Да не забравяме, че през годините заслуга имат и местната общност в Шипково, предишните общински ръководства на Троян, лично ангажираният с каузата общински съветник Даниел Сираков.

СЕГА СТОИ друг голям въпрос – ще успее ли новият собственик Община Троян да намери верния път към възраждането на курортния комплекс. В миналия брой на Т21 досегашният наемател – съгражданката ни Калинка Славова (взела с фирмата си „Веника 2009” обекта под наем за три години от предишния собственик СБР), изрази съмнение дали Общината може да се справи с предизвикателството и че нищо добро не чака комплекса (в утрешния брой на Т21, печатното издание – четете пространно интервю с г-жа Славова).

Т21
Още по темата: 

42 коментара:

Димитър Димитров каза...

За да се спаси този комплекс и да оцелеят качествата му, трябва да се работи адски много. Преди време минах от там и видях в какво състояние бяха повечето сгради (макар и външно да съм ги видял). Без съмнение там е крадено с чували, ако не и с контейнери. Дано общината го стопанисва както трябва. Несъмнено му трябва голяма реклама и PR за да стане пак известен и да се "пука по шевовете" , а не да му се "пукат по шевовете, шефовете".

Анонимен каза...

Ясно е, че шефа на СБР е крал до посиране! И Славова му е давала да папа, кво се прави сега на ощипана мома. Ама остана прецакана и с пръс в гъз. Мошенници!

Анонимен каза...

За да има реклама и PR,трябва да има какво да се рекламира.А в момента там има един коптор,около него цигания и нищо,за което да се пр-ства и рекламира.

Анонимен каза...

А, да видим сега...

Анонимен каза...

Да видим какво ? Някаква Калинка се била изказала!

Анонимен каза...

ее,стига де,взеха и Bениките,а сега и шипково...

Анонимен каза...

Голямото лапане да започне СЕГА! Първо общината да кандидатства по проект за саниране и енергийна ефективност, да дофинансира с обзавеждане и апаратура. После да се подари на концесионер да лапа. Комисионните за кмет и председател на ОС са задължителни. А на бас Т 21 че точно така ще се случи!

Анонимен каза...

А това че г-жа Славова е давала пари на онзи Чалъков или Чиликов, не го знам точно за да може все тя да е наемател!!!

Анонимен каза...

Знам, че на много хора вече им се гади от такива като 7-ми. В началото на месеца, когато въпросът за шипково не влезе на заседание на МС, такива като тоя пуяк вдигнаха голяма олелия срещу Общината, срещу Михайлова и т.н. Сега, когато въпросът е решен, пак олелия, че някой щял да краде! Хайде, спрете се...

Анонимен каза...

А ако излезе прав 7-ми,какво?И защо говориш в множествено число ?

Анонимен каза...

Аз, която съм родом от село Шипково знам какво е било и какво е сега. За да въскръсне курорта му трябват хора, които да положат адски много усилия, за да бъде селото посещавано от много хора както беше преди време. Повечето жители на селото разчитат точно на летния сезон, за да изкарат допълнително за семейството си. Какво става с хората, които идват на балнеолечение от десетки години? Вземете се в ръце!!!

Анонимен каза...

И като знаеш какво?Изтъкна,че си от Шипково(или се оплака,знам ли),обясни ни нещо,което на всички е ясно.После задаваш тотално неадекватен въпрос,и завършваш с още по-неадекватно изказване!

Анонимен каза...

Не се изтъквам, не се оплаквам, аз съм горда. Тук не е място само за празни думи и обиди какво е адекватно и неадекватно. И не ми казвайте кое изказване какво е, разумни хора сме и всеки преценява сам за себе си.

Анонимен каза...

Добре,нещо по същество ще ли да кажеш,или само ще клепеш?

Анонимен каза...

Абе, общинарските скунксове, докога на Снежана Мичева говната от хотела ще текат в парка под "Къпинчо" и ще вземете ли мерки или да се оправяме сами?!...

Анонимен каза...

11-та, то хубаво да изкарате по нещо, ама с тия цени в курорта и селото по магазините и кръчмите де задминавате вече и Сен Тропе,скоро няма да я бъде! Да изкараш и да спекулираш са две различни понятия. Имена да ти цитирам ли?! Търговия и туризъм се върти от оборот, не от цени. Не като Банана /знаеш го кой е/..."като са дошли на почивка значи имат пари, като не им изнася да вървят да пазаруват в Троян!". При Павлина или каквото потърсиш го няма или ако го има ти се отще само поради надценката все едно плащаш "високопланински". За капанчетата да не споменавам, а спреш да хапнеш и пиеш по нещо сметката ти е като в ресторанта на хотел "Риц". За два месеца искате Абрамович да го ударите в земята по печалба, ама ядец!.

Анонимен каза...

Очаквам с нетърпение интервюто с бизнесдамата Калина :)

Анонимен каза...

Отидете до с.Чифлик,доста има да се учите от тях как се прави туризъм и търговия.

Анонимен каза...

И кво да ти каже, тя до обяд се сърди на хората, следобед се сърди на нея си! Ако бе толкова кадърна щеше да си гледа хотела в Чифлика. Басейна от 2 години специално е под всякаква критика, а излезеш ли за малко навън, после неможеш се разбра с ония на касата от никъде. Нищо не се влага, само се църка додето пуска.

Анонимен каза...

Кога в курорта най после ще има ефирна цифрова телевизия, без монопол на кабеларки?!

Анонимен каза...

Какво рони сълзи Калинка Славова като договора и беше за три години и те изтекоха, но същия го спечели като потенциален кандидат в последния момент нямаше го състезателното начало от няколко кандидата. Ако беше добър стопанин опцията на договора беше за три пъти по три години ,но те не устискаха на напъна и сами си преобърнаха каручката в която се возиха . За криво колело прав път няма. А относно инвестирането по 50 000лв на година не се вижда и с просто око колкото и да не си специалист по строителство ,като се вижда в какво състояние е сградния фонд ,основните съоръжения и прилежащата инфраструктура към обекта .

Анонимен каза...

19-ти, Чифлика е толкова зле, че ти е бедна фантазията! Няма такова идиотско обслужване в цяла България Ако това ти е "стандарта", по-добре си трай.

Анонимен каза...

Да се върнем отново на въпроса, какви са намеренията на Михайлова от тук нататък?Не вярвам,че се напънала да направи една стъпка,без да мисли за втора,трета и т.н.

Анонимен каза...

10 ти, ако излеза прав/№ 7 ми съм/, то овцата от коментар №9 ще си остриже вмирисаното руно, но пак ще си остане тъпа овца.

Анонимен каза...

23 ти, намеренията вече са описани в коментарите. Ти питаш ама Доца не казва, неудобно е някак си. Почакай ще видиш. Дано Т21 ни информира.Най -добре ще те информира общинската овца от коментар № 9.Сега блее но после ще мълчи като п....а заспала.

Анонимен каза...

Ако овцата наистина е от общината,да вземе да се позасрами и да не забравя,от къде и идва заплатата.Ако не знае,ще ѝ припомня:От нашите данъци! Тези овце по времето на акимов,блееха като побеснели колко велик управник бил.Сменихме кмета,сега блеенето е колко велик овчар е Донка! Овча работа !

Анонимен каза...

Има ли в момента наемател на басейна в Шипково?
Ако,да,кой е ?

Анонимен каза...

Очаквам с нетърпение да прочета интервюто с Калинка. Очаквам го в електронното издание, понеже нямам възможност да купувам хартиения вариант! Налапаха се от хотелите, сега искат и от басейна, ама да видим ...

Анонимен каза...

Налапали cе те,личи им по недовършената и неизмазана къща в с.Чифлик.

Анонимен каза...

Пак ли завиждате ?

заинтересован каза...

Т21, защо не се заинтересувате обективно и например докога на Снежана Мичева говната от хотела ще текат в парка под "Къпинчо" и ще се вземат ли мерки от съответните служби в града или да се оправяме сами?!...

Анонимен каза...

Михайлова им показа как се води мъжка битка за интересите на общината. Естествено, че има хора, които се страхуват от нея и се чудят какви грехове да й припишат. Не харесвам партията й, в началото я приемах като някаква странна прелетна птица. Но все повече й вярвам, защото работи с хъс за Троян.

Анонимен каза...

Лайната от хотела продължават да текат в парка под "Къпинчо". Няма ли някой който да вземе отношение по въпроса?!!

Анонимен каза...

Гнес Гечев обикаляше наблизо. Явно са го изстреляли.

Анонимен каза...

Бахти и изтрелването! То от два месеца, да не е и кусур текат та чак сега...здраво се пипа в тоя град!!!!:) :)
34-ти, благодаря за инфото!

Анонимен каза...

32-ри,само да те светна ,че въпросната битка Донка води по настояване на Даниел Сираков. Тази битка се води не от днес,не и от вчера.Още преди Донка да си е мислила,че ще я правим кмет на Троян,Даниел беше подхванал инициативата.Разбира се,миню главътъ и ангел тумбака, изобщо не им дремеше за тая кауза,камо ли пък останалите тюфлеци от ОБС. Така,че не се обаждай неподготвен,че правите много лоша услуга на Донка!

Анонимен каза...

36-ти, аз пък да те светна, че Даню не от вчера има апетит и интереси към баните и курорта...???, та така де!

Анонимен каза...

Не бъди жалък, просто замълчи и се скрий.

Анонимен каза...

Да се крия, защо?!...защото не ти отърва ли бе унтерменш!

Анонимен каза...

Защото за клевети и лъжи има съдебна отговорност.

Анонимен каза...

хахаха...:) даньо сирака....:)браво бе маймун...

Анонимен каза...

41-ви, имаш нещо против Даниел Сираков ли?! ... Щото жена ти му е фенка!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |