Калинка Славова: Решението е в частната инициатива

* Съвместно с чуждестранни партньори имахме идея да инвестираме в Шипковски минерални бани 1 млн. лв. в рамките на 5-7 години 
Интервю
Калинка Славова
Калинка Славова е троянка, собственик и управител на фирма „Веника 2009”. Доскорошен наемател на комплекс „Шипковски минерални бани”
(с. Шипково). Има богат опит в туризма като собственик на хотели „Веника” в с. Чифлик. Г-жа Славова ни потърси за това интервю, а поводът е – актуалните събития около Шипковски минерални бани и връщането на собствеността на Община Троян.

*****
   
- Какви са ангажиментите Ви към Шипковски минерални бани в момента, г-жо Славова?
- Бях наемател на комплекса (басейна и курортната поликлиника) през последните три години. Но тъй като беше утежняващо да плащаме наеми, без да се работи през зимния сезон, в края на миналата година (2013 г.) подадохме в законния 3-месечен срок молба за прекратяване на договорните ни отношения. Към края на годината внесохме и писмо за намерения до собственика „Специализирани болници за лечение” (СБР) ЕАД – обяснявахме им, че съвместно с чуждестранни партньори имаме идея да инвестираме в Шипковски минерални бани 1 млн. лв. в рамките на 5-7 години. Като минималният срок на договора, който искахме, бе поне 10 години. Не ни бе отговорено официално.

- При новата ситуация това ваше сериозно инвестиционно намерение пропада ли?
- Вероятно да. Няма как да се осъществи, защото новият собственик на комплекса – Община Троян, явно има някакви други намерения, нямам представа какви точно. Но аз мога да докажа сериозните си намерения, мога да ви представя и писмото за инвестиционни намерения. Но не виждам интерес от насрещната страна – говори се, че Общината искала да развива балнеолечение, а не се интересува от подобно предложение като нашето?!

- Но нали писмо ви за инвестиционни намерения е било адресирано до досегашния собственик СБР, а не до новия Община Троян. Ще го изпратите ли и на тях?
- Може би ще го изпратим, но на този етап едва ли има смисъл, тъй като друго лице спечели търга за отдаване под наем (за три месеца – бел. Т21). Ние не участвахме, тъй като за нас този търг бе абсолютно неоснователен. На някакъв следващ етап, може би.

- Все пак този търг е само за 3-месечен срок, явно за да се спаси летния сезон. И действителните намерения на новия собственик ще станат ясни след това.
- Така е, но новите временни наематели, влизайки за 3 месеца в комплекса, могат да съсипят доста от това, което сме направили за три години. И ние след това да нямаме никакъв интерес.

- Имали ли сте разговори с ръководството на Община Троян?***
- Не. Защото те нито един път не дойдоха на басейна за три години, нито веднъж не се поинтересуваха от нас. А в същото време безброй пъти се тиражира, че имали намерение да развиват балнеолечение?! Вярно е, че ние също не сме ги търсили, но причината бе, че нямаше яснота дали Шипковски минерални бани ще станат собственост на Община Троян или не. 

- Но нали вратите между вас не са затворени и няма конфронтация?
- Няма абсолютно никаква конфронтация и не би следвало да има. Но аз смятам и съм го споделяла, че нещата от дълго време се подготвяха. Срещу мен като наемател имаше натиск от страна на различни инстанции – още от м. март-април миналата година. Беше писано, че не извършвам законна дейност, че съм издавала фалшиви фактури, атакувана бях многократно от д-р Бакърджиева от Троян; трябваше да се доказвам пред Агенцията за социално подпомагане, писах безброй писма, а след това ми забраниха да извършвам балнеолечение?!  

- Какво е това – целенасочен натиск?
- Според мен е точно това, целенасочен натиск, за да се стигне до „заключението”, че Баните се занемаряват и не работят. А каква бе истината? Силово бе пренасочен целият потенциал от хора, които идваха при нас от базата на Съюза на слепите в Шипково – там се възползваха от ситуацията, направиха си СПА център, който вече функционира. 

- Говорите за нелоялна конкуренция, за която се използват и институциите?
- Не мога да съм категорична, но най-вероятно е така. Фактите говорят в подкрепа на такова предположение.

- Имали ли сте някакви нарушения като наемател на комплекса (басейна и курортната поликлиника /банята/)?
- Никакви. Като изключим един акт от РЗИ – Ловеч – че съм издавала документи с невярно съдържание; което изобщо не бе основателно, тъй като имах всички нужни разрешителни. Актът мина през две инстанции, отпадна и никой за нищо не ме е търсил, тъй като не сме имали никакви нарушения. Единственото, което правихме, е да инвестираме коректно и лоялно. 

- Какви инвестиции направихте в комплекса за тези три години като наемател?
- Около 70-80 хил. лв., като първоначалната инвестиция беше 50 хил. лв. Направихме изцяло реконструкция на басейна, нови пречиствателни филтърни съоръжения, цял етаж със санитарни възли, заведението обновихме и реновирахме, направихме оградата, която не беше боядисвана най-малко от 20 години. Изобщо много подобрения, които никой по никакъв начин не взе предвид. В крайна сметка се вижда само как банята не работи и се руши, а курортът се съсипва – което изобщо не е вярно, просто за три години нямаше какво повече да се направи.

- А защо затворихте в края на миналата година?
- Споменах вече, банята затвори поради липса на клиенти – защото през м. юли-август ни бе забранено да издаваме фактури, клиентите от базата на Съюза на слепите се дръпнаха. После там, след договорка с Агенцията за социално подпомагане, започнаха да си издават някакви фактури за „социална рехабилитация”, каквато ние дотогава не бяхме чували?!

- Да разбирам ли, че има някакво противопоставяне между Баните и базата на Съюза на слепите?
- Не, няма противопоставяне, просто обяснявам как те си дръпнаха хората. А след като тази година си направиха и СПА център, всъщност цял рехабилитационен етаж – още повече. И за да си върне клиентите, комплексът „Шипковски минерални бани” се нуждае от много сериозна инвестиция, от мащаба на тази, за която ние имахме намерения.

- Може ли всичко това да се случи?
- Може, но само ако се ангажират сериозни фирми, които имат желание и ресурс да инвестират. 

- Значи комплексът има потенциал, не е изгубен?
- Разбира се, че има потенциал и изобщо не е изгубен. Минералната вода има качества, но е леко хладна, трябва да се подгрява и това оскъпява инвестицията, тръбопроводът е изгнил, тече като лейка и трябва да се реновира... Всичко това може да се случи, но трябва да се вложат доста пари. На мен не ми е ясно след като изтече новият 3-месечен договор за наем, Общината какво ще прави – охрана ли ще назначи в комплекса, тя ли ще се ангажира със стопанисването.

- Струва ми се, че Общината ще търси наемател.
- Ще търси, но как ще го намери – кой наемател ще плаща през зимата наем, без да има работа. 

- В предварителния ни разговор споменахте, че безвъзмездно предоставени на общините държавни имоти, какъвто е случаят с Шипковски минерални бани, не могат да се отдават под наем за повече от 3 години. Ако е вярно, това би вързало ръцете на Община Троян, понеже за такъв кратък срок никой наемател не би инвестирал сериозно.
- Имах такава информация, но впоследствие разбрах, че съществува опция за концесия. Което дава възможност да се заобиколят ограниченията – но всичко това зависи както от ръководството на Община Троян, така и от Общинския съвет, който трябва да одобри. 

- И как да завършим този разговор?
- Надявам се, че Община Троян наистина ще даде всичко от себе си, за да се развива този район. Защото ние сме местни хора, аз и моята фирма, моето семейство се занимаваме от доста време с туризъм и е голяма болка да гледаш, как нещо се съсипва. Непрекъснато се дава пример как Чифлик се е развил, а Шипково – не. Но се подминава фактът, че в Чифлик всичко се случи благодарение на частните предприемачи. Решението е именно в частната инициатива, а Общината трябва да помага – например да подобри пътищата и другата инфраструктура, а не да се прави на предприемач в туризма. 

Интервю на Генадий Маринов

*** В понеделник (23 юни) г-жа Славова ни съобщи, че е провела среща с кмета Донка Михайлова и е обнадеждена от чутото. 
Още по темата: 

23 коментара:

Анонимен каза...

"*** В понеделник (23 юни) г-жа Славова ни съобщи, че е провела среща с кмета Донка Михайлова и е обнадеждена от чутото."

Демек Донка ще дава на Калинка?И за к'ъв член бе цялото окрякване ?

Анонимен каза...

До 1-ви: Ако имаш поне 1-на капка мозък в главата ще проучиш нещата и тогава ще пишеш....

Анонимен каза...

Ало Калинке, какво сте направили бре душко, я виж какво сте оставили след себе си, гръм и лом, на нищо не прилича, общежитието на Червянска лъка и по-чисто и здраво от Шипковски минерални бани.

Анонимен каза...

БЕЗСРАМНИЦА.

Анонимен каза...

Те понеже добре стопанисаха хотел Веника в Чифлика да стопанисат сега и Шипковските минерални бани

Анонимен каза...

Как не я е срам тази да се показва по вестниците и да говори глупости, куп лъжи и какво ли още не. Толкова години съсипваха и Шипковските минерални бани и чак сега били намерили чуждестранен инвеститор за 1 милион лева. Ай сектир ма. това го разправяй на баба ми, ама надали и тя ще ти повярва. Далавераджии такива.

Анонимен каза...

Пълно е с големи ''стопани'' по нашите Троянски земи-на Беклемето Ловен дом,х.Коман,х.Амбарица преди,х.Яворова лъка,х.Хаѝдушка песен и много други знаѝни и незнаѝни сгради и колиби попаднали под лакомите ръчички на ''големите стопани''

Анонимен каза...

Четох внимателно интервюто на въпросната КАЛИНКА. И почвам да си задавам въпроси като например Защо се отказват от минералните бани, а след това искат да инвестират с други фирми 1 млн. лв ?? Второ инвестиции за 70-80 хил. лв. са направо смешни пък и спеколират с тях.. Как да има хора там като няма никаква реклама??? Толкова ли не можаха да отделят пари за реклама и да се напълни с хора лятото. Защо минералните бани не работят през зимата ??? Като са го взели тези минерални бани би трябвало да имат инвенстиционна програма за развитие на комплекса и най - вече пари ??? Всичко това води до едно - ПРАНЕ НА ПАРИ през минералните бани в Шипково!!! Дано общината никога не даде и да не се подведе по думите на тази КАЛИНКА. Поредната КАЛИНКА в България !!!

Анонимен каза...

Интересно ми е какъв ще е отговора на общината в лицето на Михайлова.Интересно е да видим и прочетем какви са намеренията на общината към въпросната база.Не искам да си мисля,че всичкото напъване е било,за да се даде базата отново на въпросната Калинка.

Анонимен каза...

Хмммммммм.....писах аз, една ми вика във форума пуяк и не знам какво още, но....накрая ще излезна прав. Хванал съм се на бас, че нещата ще се случат според прогнозата ми. Въпрос на време....Надявам се Т21 да ни информира, да не забравя за прогнозата и баса ми. Нека лапането започне СЕГА.

Димитър Христов каза...

Преди време Веско Вълев, Калинка, Цецо и сие ги изхвърлиха от сегашната "Дива", после банката си взе и двата хотела "Веника" обратно.Съдят ви за сума ти и пари -всеки може да види делото в интернет. Колко фирми завлекохте, как нямате срам!? В Шипково само една боя сте ударили и два крана сте сложили. В Германия където строите, сте същите мошеници! Я се скрийте, моля Ви!

Анонимен каза...

Калинка не е платила заплатите на част от персонала за миналата година.

Анонимен каза...

Аман от калинки!

Анонимен каза...

Мой да не плащат ,ама за тех остава.Само за миналата година са си разделили с ортака ,вероятния инвеститор по половин милион от немските строежи.Сега се развръщат по Румъния.Не знам само тази лакомия до къде ще го докара.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Припомняме ТРИТЕ ПРАВИЛА, които са абсолютно задължителни при коментиране в сайта на Т21.

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, клетви и други подобни - заради елементарната културност и коректност.

Анонимен каза...

Учудва ме откъде толкова злоба в този Троян!Идвам си рядко лятото но наустина ооследните няколко години е доста по чисто и уютно на басейна в Шипково.Не виждам защо ако наистина има хора които имат желание да инвестират трябва да се спират.Но нали сме в България всеки ще извади зъбите на другия пък собствените не си е направил.

Анонимен каза...

Недейте обвинява жената ,просто в БГ няма как да успееш ,ако си коректен и почтен в работата си.Другия начин за да печелиш добре,и развиваш бизнес в България, е да си с политически или други протекций. Почти е невъзможно да се реализираш само с работа. Ако работиш много и добре рискуваш единствено да те натоварят още повече. Средата се променя към по-зле и като че ли няма как да бъде обърнат процеса. Всичко тръгва от най-висшите ръководни позиций в държавата и бизнеса. Ако некой реши да се противи и да е защитава, то той бива смазан. ако човек въпреки това се замогне, започва да става жертва на мутри и крадци.Качествените служители и работници изоставят работата си и бягат, заради което страдат вече и основните лостове на обществото, като здравеопазване, полиция и образование. Предвид това как се отнасят работодателите към своите служители и как реагират качествените от тях (емиграция), според мен най-лошото тепърва предстои. До няколко години и да има кой да инвестира няма да има кой да работи и натиска върху останалите ще е огромен, докато цялата социална система се срине.
Лошото е ,че за там където сме тръгнали ЕУ по опаковката отвънка го докарват, но отвътре на много места и фирми е гнилоч и ситуацията е вече сходна на България. И ще става все по-сходна.Преди години да, но напоследък навсякъде е разруха в ЕС както в моралните ценности, корупция по всички етажи и на всички нива.Та затова на мода са измамниците и тарикатите навсякъде вече.

Анонимен каза...

Гръмни се,бе дебил!

Анонимен каза...

Нещо не си съгласен ли? Или да си се изказал и ти!

Анонимен каза...

Еех, Калинкеее -Калинке ,ако знаеш какво ми се върти в главатааа....малееййй ????????????!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

...Има богат опит в туризма като /бивш/собственик на хотели „Веника” в с. Чифлик...:) :) :)

Анонимен каза...

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/5c186814e7fe35adc2257daf0056335f?OpenDocument

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |