Проблемът с винетките – и в Троянско

* Ще се преговаря за отпадане на винетната такса за пет участъка в общината * Кметът Михайлова: Не считам, че е справедливо българските общини да поемат цялата финансова тежест * Инж. Райковски: Търсим решения в две посоки
Гореща тема
Зад тази табела на южния вход на Троян изниква нов квартал, който влиза в зоната на винетките
СЛЕД ГОЛЕМИЯ скандал с винетките за малките населени места около София, чиито жители всеки ден пътуват на работа до столицата и смъмрянето на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски от премиера Бойко Борисов плюс премиерската заповед винетките за тези населени места да се отменят, винетният дебат набра сила. А вниманието се насочи и към други селища в страната, включително при нас в Троянско, където съществува подобен проблем.

Донка Михайлова
ПРОБЛЕМЪТ с винетките бе и сред темите на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (20 февруари), в която се включи и началникът на отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ в общинската администрация инж. Николай Райковски. „Има населени места/села в общината, в които поради отдалечеността на определени махали на практика се получава, че хората от тези махали, за да стигнат до селото, трябва да си купуват винетки. Например махала Чолдарското в с. Голяма Желязна – до нея се пътува по републикански път след табелата за край на селото, около 3-4 км, т. е. за да стигнеш от селото до махалата и обратно ти трябва винетка. Друг пример – на южния вход на Троян (откъм Беклемето) се оформя един нов квартал, който много бързо се разраства, но на практика той е след табелата „Троян“ и трябват винетки. Вече имаме споразумение с Областното пътно управление (ОПУ) в Ловеч (местното подразделение на АПИ) за тези и други случаи, но предстоят още разговори“, коментира кметът Михайлова.

инж. Николай Райковски
ИНЖ. РАЙКОВСКИ подчерта, че се търсят решения в две посоки. Първата, по която се работи от миналата година, е промяна на границите на населените места и монтиране на нови табели В12 и В11. Вече е минала една комисия на ОПУ, но след подадените сигнали и предложения от местни жители и кметове на населените места предстои оглед от нова комисия и се очаква тя да коригира границите, а табелите да се поставят така, че хората да не изпитват притеснение, че ще трябва да си купуват винетки. Инж. Райковски посочи проблемните райони: с. Голяма Желязна – махалите Чолдарското и Власковска; с. Старо село – махала Касапска; с. Балканец - с. Бели Осъм; Троян - с. Орешак.

ВТОРАТА посока, по която се работи – от общинската администрация са подготвили писмо до АПИ с посочени участъците в община Троян, за които се настоява да бъдат освободени от винетна такса. Тук обаче изниква въпросът законно ли е такова освобождаване и това бе питането ни към г-жа Михайлова и инж. Райковски. „На мен не ми е известна законова опция, която да освобождава участъци (от републиканската пътна мрежа) от винетна такса. В същото време разбираме колко е несправедливо например един жител на Орешак, който пътува постоянно през цялата година до Троян, заради някакви си 300 метра, колкото е разстоянието от табелите на Троян и Орешак, да си купува винетка. Затова ние смятаме, че трябва да направим усилия хората да бъдат освободени в случаите, когато става дума за няколкостотин метра и когато те пътуват единствено до най-близкото населено място“, бе кметският коментар. Но с уточнението, че все още няма яснота какво точно има предвид държавата, когато казва, че общините имат право да кандидатстват за освобождаването на определени участъци от винетни такси. А началникът на строителния отдел в Община Троян посочи петте участъка, за които ще се преговаря: 1. Троян – Бели Осъм; 2. Бели Осъм – Балканец; 3. Бели Осъм – Горно Трапе (тук допълнителен проблем е, че в Горно Трапе няма хранителен магазин и хората пазаруват в съседното село); 4. Троян – Орешак; 5. Горно Трапе – Терзийско.

Георги Терзийски
КМЕТЪТ МИХАЙЛОВА сподели, че предния ден (19 февруари) е имала разговор с г-н Терзийски и е станало ясно, че държавата очаква общините да плащат на АПИ за освободените участъци: „На този етап имаме информация, че за да бъдат освободени от винетна такса дадени участъци, ние (Общината) трябва да сключим споразумение с АПИ, след което да им превеждаме определени суми. Не считам, че е справедливо българските общини да поемат цялата финансова тежест за решаването на елементарни проблеми, свързани с придвижването на хората от малките населените, но сме готови да направим и това, за да подпомогнем това население“. Направена бе и една принципна забележка: „Когато става дума за плащания, трябва да сме много прецизни и много умерени в очакванията си и защото става дума за парите от данъците на троянци“. Попитахме за какви суми става дума. Отговорът – все още не е уточнено, неофициално се спряга сумата от 5000 лв. на километър, което е приемливо, но трябва да се стигне до окончателна договорка и да се сключи споразумение на Общината с АПИ.

А ЧЕ ЗА ВЪПРОСНИТЕ пътни участъци трябва да се плаща (дали с винетки или от общинския бюджет, или по някаква друга система), спор няма – защото това са средствата за поддръжка на тези участъци.

Т21  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |