На Празника на сланината в Априлци

* Юбилейният 10-ти се проведе на датата с многото двойки – 22.02.2020 * По-семпъл и не така пъстър, но има ли греяна със сланинка, нищо не може да го спре * Големият гаф и кой го допусна?
У комшиите
ОКОЛО сегашния 10-ти пореден Празник на сланината в съседно Априлци, провел се на датата с многото двойки – 22.02.2020 – си припомнихме две местни сланинени истории, любопитни и поучителни. Едната е от миналото лято, когато екип на БАН, воден от нашата (на Т21) добра приятелка доц. д-р Ана Кочева, стартира проекта си „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“ (за традиционни местни манджи, представени от местни хора на местния диалект) именно от Троян, а най-първите рецепти бяха от Голяма Желязна. Демонстрира ги веселата, речовита и минала 90-те Ганка Кекевска, като основното й блюдо бе копривена каша със сланина и към нея пържени яйца пак със сланина; баба Ганка сподели и друг важен сланинен момент в своята кулинария – че никога не е готвила с олио, защото „не знаем какво има в него“, а само със сланина/мас. Другата история не е истинска, от един тукашен виц евъргрийн е, но кой знае, може пък вицът да е истински – на един троянец (троянец, априлчанин, все същото, между двете разлика няма) му откраднали сланината и той се ядосал не от загубата, сланина винаги ще се намери, а от това, че крадецът няма да може да я нареже както трябва, тъничко, по троянски/априлски. Поуката е, че сланината е голяма работа и който я гледа отвисоко, бърка.

На празник като на празник – гледка от 10-тия Празник на сланината, Априлци, 22.02.2020
На сцената
Грамадният казан с "Бабината гозба"
И СЕГА за 10-тия юбилеен Празник на сланината и греяната ракия, както е пълното му наименование. Въпреки кръглата годишнина това издание като че ли бе някак по-семпло и не така пъстро и наситено със събития/атракции, медийно внимание, ВИП гости както в предишни години. Но празникът си бе наред, десетките скари пушеха, емблематичният грамаден казан с „Бабината гозба“ (бъркани яйца с пръжки и лук) – и той, надуваемото розово прасе също извисяваше ръст в епицентъра на събитието, зад микрофона бяха две поп фолк звезди, масовостта бе на ниво – стотици гости от близо и далеч… На празник като на празник, както се казва, въпреки всичко, включително студенявото и мрачно време; защото когато имаш греяна със сланинка, празникът нищо не може да го спре.

Скари, кебапи и кебапчии до паметните плочи на отец Иван Ковашки и Марко Семов?! Г-н Кмете, кой позволи тази гавра и ще има ли някакви последствия?
Скарата буквално е опряна в паметната плоча, тъжно и срамно...
НО ЕДНО нещо този път помрачи празничното настроение на доста хора. Оказа се, че някой, явно от Община Априлци, бе дал разрешение скари и трапези да се разпънат около две светини – паметните плочи на героя от войните за национално обединение и носител на четирите степени на Войнишкия кръст за храброст отец Иван Ковашки и на летописеца на родния край Марко Семов. Че скарите им са до паметните плочи явно не смущаваше скараджиите, явно и други не се смущаваха (включително далите разрешението общински служители), но се намериха хора, които реагираха много остро на тази идиотщина. А потомъкът на отец Иван – землякът ни Петко Радионов, един от най-дейните членове на местния клон на НД „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк, Априлци – Троян - Севлиево), буквално разгони пируващите и въртящите алъш-вериш на това място. Не по-малко гневен бе и Христо Калистерски, председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“, който написа във фейсбук: „Животът е кратък, срамът е вечен! Отец Иван, героят, спасил България поне два пъти през усилните години на 20. век, както и неговите предци, вдигнали въстанието тридесетина години по-рано, не ни завещаха такава България, в която негодяи да плюскат кебапи и сланина върху паметните им плочи!“. Няма какво да добавим, съгласни сме напълно! Но ще си позволим да попитаме кой точно е виновен за гаврата и ще има ли някакви последствия за виновника, въпросът ни е към новоизбрания априлски кмет Тихомир Кукенски.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Чудесна метафора, на троянската действителност! Няма по велик творец от Живота! Образи, обекти, звуци и миризми в едно! ... Послания от настоящето за който може да ги до лови!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |