Празникът на сланината в Априлци – за 8-ми път

* Купонът бе на „мах“ – въпреки холестеролните прокоби и яростния вегански отпор * „Мастър шеф“ баба Пена – сред най-интервюираните
 * Победителката Цонка Михайлова: „Толкова е хубаво при нас,
 защото Балкана ражда хора, а не тикви!“
У комшиите
"Мастър шеф" баба Пена раздаваше кулинарни наставления и... интервюта
Сред конкурсните блюда
Десетките скари пушеха като за световно
Перспектива за празника
ВЪПРЕКИ холестеролните прокоби и яростния вегански отпор Априлци за поредна 8-ма година организира своя Празник на сланината и греяната ракия. И по думите на очевидци – сегашният би рекорда за масовост; „Над 8 хиляди са гостите на празника“, уточни в национален ефир кметът домакин д-р Младен Пелов; и дори да има лека хипербола в кметското „преброяване“, множеството, надошло от цялата страна, си бе неоспорим факт.

НА „МАХ“ бе и медийният интерес – трите най-големи родни телевизии (БНТ, бТВ и Нова) излъчиха обширни репортажи за сланиновото шоу в Априлци. А сред най-интервюираните, както и в предишни години, бе „мастър шеф“ баба Пена, която бъркаше в грамадния тиган прочулата се и станала нещо като емблема на празника „Бабина гозба“, раздавана (по 2 лв. паничката) на всички желаеща и ометена до грам. „Първом запържваме сланинката – около 30 кила, да станат пръжки. После прибавяме и запържваме нарязан кромид лук – 20 кг, а след това чукваме 300 яйца и почваме да бъркаме“, обясни чевръстата априлчанка, която открай време е главният майстор на „Бабината гозба“, а в годините е имала именити асистенти, сред тях и окръгленият национален майстор на черпака Ути (Бъчваров).Този път й помагаха възпитаници на паралелката по ресторантьорство на местното СУ „Васил Левски“.

Журито – впечатлено и очаровано от кулинарните шедьоври
КАКТО и в предишните издания три бяха възловите конкурси – за най-добра (крехка и вкусна) домашна сланина, за най-добро мезе за ракия и за най-блага греяна ракия. А десетките представени блюда бяха пиршество и за очите, и за вкуса; и както казахме вече, напук на холестеролните, веганските и тем подобните недоброжелателства. За пореден път титлата за баш майстор на домашната сланина грабна местната жителка Цонка Михайлова; тя грабна и голямата награда (живо прасенце), а пред камерите на Нова телевизия обобщи същината на случващото се в Априлци: „Толкова е хубаво при нас, защото Балкана ражда хора, а не тикви!“. Цонка обясни и тайната на крехката сланина – прасенцето от малко се гледа с любов и на воля (щастливо прасе) и се храни с местни екологични продукти, а резултатът е „априлска ракия отлежала и сланинка бяла“.  Водещият на празненството и член на журито Живко Жечев пък не скри задоволството си от видяното: „Чудя се откъде толкова фантазия у тези хора, представените ястия са хем вкусни, хем красиви, хем артистични. И пазят истинските български кулинарни традиции!“.

Кметската надпревара е в разгара си, на преден план – д-р Младен Пелов и Владо Станев (Велчево)
СРЕД АТРАКЦИИТЕ на 8-мия Празник на сланината и греяната ракия бе новаторското кметско състезание, като сред участниците бяха д-р Пелов (община Априлци), Владо Станев - кметът на прочутото с ловната си дружинка и комитското име с. Велчево, и гостуващият (не за пръв път) градоначалник на Свищов Генчо Генчев. Надпреварата бе кой от управниците ще нареже най-майсторски емблематичното ракиено мезе суджук и сланина. Защото и в Априлци знаят култовата троянска история – на един нашенец му откраднали сланината и той се вайкал не за загубата, а защото крадецът няма да може да нареже откраднатия деликатес както си трябва, тъничко, майсторски, по троянски. А наградата, която участниците съвместно и приятелски употребиха накрая, бе термос със специално приготвена за ВИП състезателите греяна отлежала априлска сливовица.

Много хора, много настроение и развято българско знаме, Априлци, 10 февруари 2018 г.
ЗА НАСТРОЕНИЕТО, свирнята, хората, пушещите като за световно скари е излишно да казваме, то се подразбира. Редно е обаче да откроим едно важно присъствие, за което вече стана дума – на момчетата и момичетата от паралелката по ресторантьорство на априлската гимназия (СУ „Васил Левски“), които не само помагаха на организаторите (Община Априлци), но и даваха перспектива на събитието. До догодина!

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Мноооого мършояди!

Анонимен каза...

Мноого добре,нека има мноого такива празници,защото това доставя на хората за миг поне..разнообразие в ежедневието и еднообразния ни живот..браво на Априлчани!

Анонимен каза...

Браво. Така се прави.
И не ги слушайте онея тикви с холестерола.
Преди 30 и нагоре години хората само на яйца, мляко и сланина са карали.
Това е естествен продукт, за разлика от боклуците, с които са заляти пазарите - кренвирши, пастет и други подобни.

Анонимен каза...

Да ама в 2часа нямаше едно парче сланина да си купиш..а и вървяхме 1,5 км пеша до колата..!

Анонимен каза...

Ти да не би да искаш с колата да спреш пред сергията и през прозореца да посочиш от кои неща искаш и само да платиш и да изчезнеш?

Анонимен каза...

3-ти, карали са на сланиа, яйца и сирене, а колко е била продължителността на живот преди 30- години и сега?

Анонимен каза...

Колко хора на по 30-тина години умряха от инсулт, инфаркт, рак или нещо подобно?
Считам, че преди години е била по-висока средната продължителност.
Има и друго нещо - преди години хората на 70 си бяха с акъла и все още копаха на нивата.
Сега на по 60 са изкукуригали и едва си влачат краката.

Анонимен каза...

https://www.startminer.com/1709583

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |