В едно изречение (41)

* Сградата на българското сдружение в Комодоро Ривадавия (Аржентина), ръководено от троянката д-р Ценка Генова, получи специален статут * Двама от Община Троян на конференция в Европейския парламент в Брюксел * Спипаха бракониери мрежари на яз. „Сопот“ * Дарителски акции на пенсионерския клуб „Златна възраст“ от Ломец

Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

 
СГРАДАТА на българското дружество „Св. св. Кирил и Методий“ в 180-хилядния аржентински град Комодоро Ривадавия, в подстъпите към „края на света“ – архипелага Огнена земя (област Патагония), населен с много емигранти, сред които и над 2000 българи, на 21 март т. г. е била обявена от местните власти за „обект на историческото и културно наследство“, съобщи БТА по информация на нашата землячка д-р Ценка Генова, дългогодишен председател на дружеството, родена в Троян и 2-годишна (през 1958 г.) заминала за Аржентина с майка си Милкана Бочева, родом от троянското с. Старо село, и баща си Тодор (от с. Тепава, Ловешко), с пояснението, че „историята на сградата е много интересна, защото винаги е принадлежала на българи“ – построена е през първата половина на 20. век от български емигрант за бар-ресторант, а в началото на 90-те години е закупена от българското дружество; любопитното за нас е, че д-р Генова е съхранила непокътната огромната си любов към България и Троян и пази връзките си с родния край, през 2013 г. заедно с майка си Милкана (тогава 85-годишна, за съжаление вече покойница) гостува в Старо село и Т21 разказа за милото тържество, организирано в тяхна чест (виж „Една аржентинка в Старо село“ – бел. ред.), през 2016 г. пък с  дъщеря си Дона, също активен член на българското дружество, бяха сред поканените на официалната вечеря в Буенос Айрес, дадена от гостуващия в Аржентина български президент Росен Плевнелиев (виж „Троянка посрещна президента Плевнелиев в Аржентина“ – бел. ред.).

ДВАМА представители на Община Троян – зам.-кметът инж. Николай Райковски и Верка Добрева, директор на дирекция „Анализи, планиране и проекти“, получиха покани и присъстваха на конференцията „Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България“, организирана на 19 март в Европейския парламент в Брюксел от българския евродепупат от левицата Цветелина Пенкова; „Европа има нужда от реиндустриализаця“, „Ядрената енергетика е стратегическа за Европейския съюз. България има огромен потенциал в тази посока“, „Да върнем производството в ЕС – трябва да заложим на по-ефективно използване на енергията и енергийната ефективност“, „Не трябва да говорим само за намаляване на емисиите, а за чиста енергетика и чисти производства“, „България е един от основните износители в Европа на цветни метали – да затвърдим мястото на страната ни в европейската индустрия“ бяха сред основните акценти на конференцията в Брюксел, в която наред с двамата троянци участваха общо над 50 гости от България.   

ВЪПРЕКИ че в последните години битката с мрежарите и изобщо с бракониерите в перлата на любителския риболов и водния туризъм в Троянско – яз. „Сопот“ в землището на с. Голяма Желязна (няма да спрем да (се) питаме защо язовирът се казва така, а не както е най-логичното и естественото и както го знаят всички в района – „Голяма Желязна“ – бел. ред.), бе спечелена, преди дни, 12/13 март, служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) заловиха при нощна проверка двама бракониери с моторна лодка, от която пускат мрежа; на престъпниците бил съставен акт по чл. 39, ал. 1 от ЗРА, а лодката им и мрежата с дължина 80 м били конфискувани в полза на държавата. „При една перфектно планирана и изпълнена акция на яз. „Сопот“ отново беше заловен Борко Бракониера от Тетевен! Благодаря на колегата ми Петьо Узунов!“, коментира във фейсбук служителят в ИАРА Станимир Шошков, който е и общински съветник в троянския местен парламент.

КЛУБЪТ на пенсионера „Златна възраст“ в с. Ломец, един от най-дейните подобни клубове в община Троян, наброяващ 71 членове (по данни от края на 2023 г.), което за селище с около 200 жители си е съвсем сериозно нещо, най-многобройната и значима ломешка институция, осъществи две прекрасни дарителски кампании и няма намерение да спира, научихме от председателката на клуба Минка Ненова – събра от дарители, основно членовете на клуба и съселяни, хранителни продукти, дрехи и неголяма сума пари за две важни социални структури в общината, Дома за стари хора в с. Добродан и Защитеното жилище в с. Дълбок дол, а в момента подготвя следваща подобна дарителска акция; „Правим го от сърце и душа и се надяваме да увлечем и други хора, нашите приятели от други пенсионерски клубове. Защото хората имат нужда от добро и доброто ражда добро“, сподели за Т21 активистката на клуба Петрана Иванова, която открои и пълната подкрепа и съучастие на кмета на селото Димитринка Стойнова.

Т21

  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |