В едно изречение (34)

 * Отлежала троянска сливова за тетевенската трапеза и бургаска ракиена поезия с троянски илюстрации * Да се чудиш и маеш, областният ни Ловеч е пред „финансов колапс“, иначе казано – хубава работа, ама ловешка

Хубава работа, ама...

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ДВЕ РАКИЕНИ новини: първата – троянският Винпром („Винпром Троян“ АД, част от чешката група „Рудолф Йелинек“), който държи и развива успешно култовата марка „Троянска сливова ракия“, реши по категоричен начин спора дали „Тетевенската“ може да се мери с „Троянската“, каквито напъни комшиите имаха от години, та, троянският Винпром, имащ доскоро своя база в Тетевен, но вече закрита поради нерентабилност, пусна преди дни на пазара „За тетевенска трапеза отлежала (троянска) сливова ракия“, както четем на етикета, ясно и категорично, но добронамерено към тетевенци, за да пият със здраве и те от най-доброто; втората новина – прочутият бургаски Исторически музей, който е в добро партньорство и приятелство с не по-малко прочутия троянски Музей на занаятите, издаде преди броени дни книжката „С перо и лист хартия край казана за ракия“, 20 поетични опита на бургаски автори по темата за ракията и ракиеправенето, вярно, бургазлии възпяват гроздовата, но пък илюстрациите в ракиената им поетична книжка са осигурени от троянските музейни хора и са на прочутата троянска сливова и троянския ракиен майсторлък и дело на троянския художник и краевед от близкото минало Петър Хаджиев (от историко-етнографската му студия „Сливовата култура в Троянско, отразена в поминъка и бита на населението“).

ЕДНА НОВИНА отекна тежко преди Нова година, но празничният контекст някак я тушира и „омекоти“, чухме я не къде да е, а по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио от ловешкия му кореспондент и наш приятел Пламен Христов и я видяхме препотвърдена в няколко други национални медии – Община Ловеч е изправена пред фалит, използваният термин бе „финансов колапс“, потвърди го и сам новият ловешки кмет Станимир Петков, а фактите са, че към момента (средата на м. декември 2023 г.) в сметката на областния ни град има едва 290 хил. лв., актуалните разплащания пък, които трябва да се направят по издадени вече фактури, възлизат на 5,5 млн. лв., всичко това води до блокиране и отказ от важни инвестиционни проекти като модерната спортна зала в ловешкото ОУ „Димитър Димов“ и други, безпаричието тласка Ловеч и към екологичен проблем, тъй като ловешкото депо за твърди битови отпадъци е препълнено, а няма пари за депониране в комшийското депо в Плевен; чудим се и се маем, след като десетина години в Ловеч имаше пълна еднопартийна власт, тясно свързана с националната такава и логичното бе реки от благини и богатства да текат към люляковия град, той все повече затъваше, за да стигне до сегашния си „финансов колапс“, както се казва – хубава работа, ама ловешка.

Т21
  
Още по темата:

2 коментара:

Петър каза...

Добър вечер . Защо триете коментарите на Донка Михайлова?

PUTINKAPUT каза...

Щото не си Донка Михайлова.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |