В едно изречение (20)

 *  Кметът Михайлова подписа договора за финансиране на новото улично осветление в Троян, Орешак и Черни Осъм * На 89-годишна възраст ни напусна едно от светилата на българската математическа наука – троянецът проф. д-р Иван Димовски

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ЧУДЕСНА новина: кметът на Троян Донка Михайлова подписа договора за финансиране на поредния сериозен троянски инфраструктурен проект, съобщи го самата тя в профила си във фейсбук – за цялостна подмяна на уличното осветление в града (Троян) и близките големи села Орешак и  Черни Осъм, като финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост, а общата проектна стойност възлиза на 1,225 млн. лв. (626 хил. лв. европейско финансиране, 125 хил. лв. национално съфинансиране и 474 хил. лв. собствено троянско участие), проблем, който плачеше за решение, още повече на фона на динамичното развитие на Троян в инфраструктурен план; „Очаквах класирането на този проект с нетърпение. Днес (19 юли 2023 г.) подписах договора за финансирането му от Плана за възстановяване и устойчивост. И това ме радва! Следват няколко месеца за подбор на изпълнител по правилата на Закона за обществените поръчки и работата започва“, коментира г-жа Михайлова.

НА 89-ГОДИШНА възраст на 28 юли т. г. ни напусна едно от светилата на българската математическа наука – землякът ни проф. д-р Иван Димовски, роден през 1934 г. в с. Патрешко, завършил основното си образование в с. Орешак и средно в прочутата Троянска гимназия, където по математиката го запалва легендарният преподавател Пенчо Балев, после следва математика в Софийския университет и се включва в математическия кръжок на именития проф. Тагамлицки; научната му кариера преминава през преподавателска и изследователска дейност в няколко български университета (Русенския, Софийския, Шуменския) и Математическия институт при БАН, чете лекции като гост професор в доста страни по света, автор е на над 100 научни публикации (монографии, статии) у нас и в чужбина, има и забележителна преводаческа дейност на математическа литература от английски, немски и френски език, международно признание получава като създател на ново направление в математическия анализ – конволюционния метод на Димовски. 

Т21  
 
Още по темата:

2 коментара:

St.Bordjukov каза...

Бог да прости поредния светъл математически троянски талант на поколението от 30-те години!

S.Iliev каза...

Едно изречение и от мен...
Уважаеми Генадий,
отдавна ме дразни нещо в дизайна на вестника. Отдали сте първостепенно място на рубриката " партийни", а те - партийните лидери у нас, особено през последните години, не заслужават това внимание, дори тъкмо обратното... А за господина от фотографията, ще използвам клишето - нищо лично: не го познавам, даже не живея в Троян.
С уважение към всички, които четат и коментират Вашия вестник.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |