В едно изречение (15)

* Три в едно – в събота празнуваха в Черни Осъм, Терзийско и Попишка (Вълкошиново) * Ректорът троянец на МА - Плевен и кметовете от Плевенско и Ловешко обсъждаха общ здравен проект * Предстоящо – Мариана и Неда Личеви и „Български тежковозен кон“ в Националното изложение

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ТРИ в едно – в събота, 17 юни, на три места в Троянско празнуваха: в с. Черни Осъм се състоя традиционният кулинарно-музикален фест „Чукан боб с коприва и хоро се извива“, събрал тази година 25 фолклорни състава с над 250 участници от цяла България, които пяха, играха и, разбира се, похапнаха от черноосъмското гурме чукан боб с коприва; в с. Терзийско се вихри селският събор (сбор) с приобщения Празник на грънчарското производство (да не забравяме, че селото е люлка на грънчарския занаят в района и дори в миналото е носело името Грънчер); в живописната махаличка Вълкошиново в кв. „Попишка“ на Троян пък местният първенец и таксиметров бос Иван Макариев за трета поредна година даде курбан за здраве и успех на съмахленците си и приятели. 

РЕКТОРЪТ на плевенската Медицинска академия, една от най-престижните здравни институции в България – троянецът проф. Добромир Димитров, и кметовете на общините от Плевенска и Ловешка област обсъдиха на среща в Плевен концепцията за съвместен проект „Единно здраве за Северозападен район“; „Община Троян има интерес в този бъдещ проект да търси финансиране за медицинско оборудване на общинската болница, да развие телемедицина в селата на общината и да осигури мобилни кабинети с цел достъп до диагностика на всички жители на общината. Но най-важно за нас би било да търсим възможност чрез проекта да привлечем кадри за троянското здравеопазване“, коментира кметът Донка Михайлова.

ПРЕДСТОЯЩО – в петък и събота, 23-24 юни, в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак ще се състоят две хубави събития: през първия ден е вернисажът на съвместната авторска изложба на Мариана и Неда Личеви, майка и дъщеря, потомствени керамици, възпитаници на троянското Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“) и продължители на занаята на своя баща и дядо, прочутия троянски грънчар Цонко Тодоров; на втория ден НИХЗИ за пореден път ще домакинства на изложението „Български тежковозен кон“, което ще излъчи шампиона на атрактивната българска порода за 2023 г.

Т21  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |