Траен ръст на строителните разрешения за 2023 г.

* Инж. Николай Хитров: „Създайте условията, хората с парите знаят какво да правят“ * Кметът Михайлова: „Наистина има един очевиден ежегоден ръст на направените инвестиции в общината. Моето обяснение – бизнесът тук е жив и се развива“
Инвестиции
инж. Николай Хитров
„ИНВЕСТИЦИОННАТА активност и бизнесклиматът в общината винаги са били във фокуса ни“, заяви директорът на дирекция „Устройство на територията“ в Община Троян инж. Николай Хитров, който бе сред участници в редовната кметска пресконференция (15 юни). Казаното бе илюстрирано с данни – за петте месеца на 2023 г. в общината са издадени 101 строителни разрешения срещу 52 за цялата 2022 г., когато пък има ръст от 18% спрямо предходната 2021 г.; увеличен несимволично е и борят на издадените визи за проектиране и разрешения за изработване на подробни устройствени планове (ПУП). Което подсказва, че инвестиционната активност ще запази темпа си през цялата година.

ИНЖ. ХИТРОВ посочи одобрени проекти и издадени строителни разрешения от началото на 2023 г. На фирмите – „Калинел“, „Биопрограма“ (с. Дебнево), „Железопътен терминал Троян“, „Солид 85“, „Боки Ауто“, „Оптимал Енерджи“ и др., включително подразделението на електродоставчика „Електрохолд“ – „Електроразпределителни мрежи Запад“, на което са издадени 7 разрешители за обекти в Троян, с. Орешак, с. Белиш и Беклемето. От своя страна и Община Троян ще инвестира в четири инфраструктурни обекта – реконструкция на надлеза на ул. „Опълченска“ (до жп гарата), изграждане на детски площадки в ДГ „Мир“, реновиране на Дома за стари хора в с. Добродан, аварийно укрепване на пропадналия участък от общинския път LOV1140 Орешак – Черни Осъм (в района на Троянския манастир).  Чувствителен ръст има и на издадените разрешения за строеж и преустройство на жилищни сгради – 59 от началото на годината. Отделно в процес на строителство са промишлени и други обекти, чиито строителни разрешения са издадени в предишни години, един пример само – поредно сериозно разширяване с нов цех и нов склад на експортно ориентираната троянска фирма за производство на хранителни добавки „Фитофарма“ в оформящата се промишлена зона между Троян и Орешак.
 
„УСИЛИЯТА ни бяха насочени към махалите и крайните квартали, там където Троян се разраства, за да облекчи градското ядро. Редица планове за улични регулации и присъединяване на територии към строителните граници на населените места бяха процедирани (откриване на процедури). В момента целта ни е да изпреварим градоустройствено зоните, в които и в следващите години ще се наблюдава повишен строителен интерес“, коментира инж. Хитров. Като допълни, че за запазване на резултатите от първите пет месеца до края на годината ще бъде поставен акцент върху поддържането в актуално състояние на регулационните планове и специализираните карти за устройствено планиране (от 2006 г. Община Троян подготвя специализирана карта за устройствено планиране, която прави значително по-лесно и вярно проектирането, резервирането на територии за реализация на проекти и планиране на необходимите ресурси). В тази посока е и ускоряването на процедурите за планиране, което дава тон на целия инвестиционен процес – допреди две-три години годишно се отваряли 60-85 процедури за планиране, а през 2022 г. техният брой бил 144 и темпото се засилва. „Пръст“ в това има и разширяването на обхвата на електронните услуги и комплексното административно обслужване на гражданите и фирмите в нашата община.
 
ПОПИТАХМЕ инж. Хитров, въпросът бе и към кмета Донка Михайлова, как се обяснява този троянски строителен „бум“ в последните години. И двамата бяха единодушни, че определението „бум“ е пресилено, но че има сериозна и трайна тенденция към нарастване, е факт. Обяснението? Основната причина за това – категоричен бе инж. Хитров, – е въвеждането на мерките по изпълнението на приетия преди малко повече от година ОУП (Общ устройствен план) на община Троян. Благодарение на този план става възможно да се реализират по-мащабни и дългосрочни проекти.
 
„НАИСТИНА има един очевиден ежегоден ръст на направените инвестиции в общината. Моето обяснение – бизнесът тук е жив и се развива, това е безспорно, обновява се производствената база в условията на криза и инфлация, развива се, създават се нови производства. Има ръст и в строителството на жилищни сгради, също очевидно – а жилище строи този, който има пари, без това не става (т. е. троянци имат пари – бел. ред.). Има и инфлационен натиск и хората искат да си вложат парите. Проектантите, с които ние (общинската администрация) на практика контактуваме ежедневно, споделят, че се задъхват от работа“, бе коментарът на кмета Донка Михайлова.

„ПРЕДИ повече от 10 години един човек, който активно се занимава с проучване на тези процеси, ми каза: „Създайте условията, това е вашата роля, хората с парите знаят какво да правят“, допълни инж. Хитров.

Т21 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |