Подготвиха троянския ОУП, предстои гласуването му от съветниците

* Инж. Хитров: Подготвеният Общ устройствен план на община Троян категорично отстоява троянските интереси * В плана е заложена възможността за строителство на тунел под Балкана при Троян
Инфраструктура
инж. Николай Хитров
ОКОНЧАТЕЛНИЯТ проект за Общ устройствен план (ОУП) на община Троян е внесен за обсъждане и гласуване в Общинския съвет (т. 1 от дневния ред на последната сесия за годината, 23 декември). Планът е изготвен от Националния център за териториално развитие към Министерството на регионалното развитие и е с времеви хоризонт 20-25 години. А целта му е да осигури „дългосрочно решение на отлагания години наред проблем с устройство на територията на всички населени места от общината, което е и сериозна бариера пред потенциалните инвеститори“ и да способства за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и поддържане на водещата позиция в Ловешка област. Има и още нещо – общините, които нямат ОУП до 2023 г., могат да останат без държавни субсидии.

СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ проект бе включен като тема в месечната пресконференция на кмета (17 декември), а разяснения по нея даде инж. Николай Хитров, директор на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация и пряко ангажиран с подготовката на троянския ОУП. Инж. Хитров го определи като план, който „зонира територията и дава възможност и условия за развитие на всички нейни отрасли“, но „не отнема и не отчуждава имоти, нито променя тяхното предназначение“. Сред големите очаквания е ОУП да сведе до минимум дисбаланса на територията, а конкретно за селата и махалите – да очертае границите на техните урбанизирани територии и това да даде възможност за застрояване, разширяване и реализация на инвестиционни намерения.

ИНЖ. ХИТРОВ подчерта, че новият ОУП на община Троян категорично отстоява троянските интереси. И илюстрира отстояването на троянските интереси с някои конкретни моменти, залегнали в плана. А стратегическо постижение е, че в троянския ОУП – след дълги и тежки преговори – е залегнала възможността за изграждане на тунела под Стара планина при Троян (Троян - Карлово), отразено и в Националната концепция за пространствено развитие; което дава възможност за евентуалната реализация в бъдеще.

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

ЗА ТУНЕЛ под Балкана при Троян се говори от повече от 100 години, първият проект е изготвен в началото на 20. век от ловчалията инж. Лукан Хашнов – първият български инженер по жп строителство; а водещи немски инженери потвърждават, че това е най-доброто място да се пробие Балкана (по-късно неведнъж е подчертавано, че това е най-доброто място – и в геоложки план, и като връзка с европейските транспортни коридори). В края на 20-те години БДЖ одобрява проекта, а през 30-те е създаден Акционен комитет между Пловдив и Троян за изграждане на тунела.

ЗА ТУНЕЛА при Троян се заговори отново в края на 90-те, когато по инициатива на троянския Общински съвет бе създадено гражданското Сдружение за изграждане на тунел Троян - Карлово, което разви активна дейност, а дълги години негов председател бе троянецът Нанчо Чакъров. Сдружението бе осъществило връзка със сериозни италиански инвеститори, но неизменно идеята се разбиваше в незаинтересоваността и дори неприязънта на държавата. Помним как през 2006 г. при посещението си в Троян тогавашният регионален министър социалист Асен Гагузов на въпроса на Т21 какво мисли за тунела отговори: „Не ме занимавайте с фантасмагории!“.

ПРЕЗ 2016 Г. гръмна новината, че Китай ще строи скоростна жп линия по Пътя на коприната и тя ще минава през тунел при Троян; новината бе потвърдена и от генералния консул на България в Шанхай Димитър Абаджиев (виж „Китайски влак стрела под Балкана при Троян?“). В последните години пък идеята за тунела под Балкана бе „изместена“ от Троян към Габрово и през 2019 г. бе проведен търг и избран изпълнител, но заради обжалвания строителството се забави. Тунелът при Габрово обаче по-никакъв начин не отменя и не омаловажава важността на един бъдещ тунел при Троян. А какво би донесъл този тунел на града и района ни е лесно предвидимо, накратко – транспортна значимост, по-добра свързаност и икономически размах.
Т21

3 коментара:

Троянецът каза...

Като гражданин, като Радетел на идеята, като Троянец:

Вече и най-сетне, нещо смислено, съществено и стратегическо за Троян, за десетилетия и столетия напред!!!Но, това определено не е нито удовлетворително, нито достатъчно!

Дано местните управници да успеят да направят и по-голямо усилие и по-важното, да постигнат по-голям практически резултат по темата!!!


А не по-скоро: "украси", "украшения", "козметики", "лампички", "илюминации", PR, "рязане на лентички", тук там "стиропор", "асфалт" или "тържищен обект, при това частен"!:((( Добре е, приветстваме го, благодарни сме, но определено не е достатъчно!

Само като си помислите (защото това е прецедентно за България и незабравим, неизтриваем наш позор!), местния "елит", управленци и "патриотари", как ентусиазирано, усърдно, с патос, задружно, без мисъл, без против, без дори въздържал се, "ам блок", без дискусия, без замисляне и колко набързо, наскоро си повярваха и си самопозволиха простъпката, волността, да преименуват дори ЛЕВСКИ, лошо да ти стане!!!Не личеше, че дори за миг да се замислят, какво по същество гласуват!!!
Ако за такива публични, важни, основополагащи неща, имена и решения, се допуска така "уверено" да се вземат решенията, то какво остава за по-маловажните и по-непубличните?!?

Бай каза...

Голям смях! Вие 50 метра улица не може да направите , тунел под Балкана!

Троянецът каза...

Актуално, "прясно" по темата от новините:

"Четири моста на Дунав и три тунела под Стара планина са в плановете на транспортния министър"
в-к. "Дневник"
https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/12/22/4296832_chetiri_mosta_na_dunav_i_tri_tunela_pod_stara_planina/?fbclid=IwAR05IXql1BBc8tNI-mnxXZ5Zc-HBpUkVM6gZU6CMDQssu7iLma5xx4rk13E

"Министърът казва, че ще започнат геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където би трябвало да има мостове по река Дунав. Тунелите през Стара планина ще са три - "Шипка", "Петрохан" и един на изток. "Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време", казва Събев и заявява, че министерствата на транспорта и на регионалното развитие са решени."

Защо изпускаме и този шанс, отново и за пореден път?!?

Всички се борят за магистрала, за ферибот, за мост - ние не...
Най-много за навеси по прохода...

Къде сме денс Ние и нашата управа?!?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |