„Далече от Африка“ в Серяковата къща

* Гостуващата фотографска изложба представя африкански лица и пейзажи, уловени от камерите на двама пловдивчани – професионалния фотограф Атанас Кънев и режисьорката Елена Панайотова * Откриването: 22 юни, 18:00 ч.
Предстоящо
Елена и Атанас в Африка
НА 22 ЮНИ, четвъртък (18:00 ч.), в троянската галерия „Серякова къща” се открива гостуващата фотографска изложба „Далече от Африка” – лица и пейзажи от Африка, заснети от двама известни артисти от Пловдив, професионалния фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова. Изложбата представя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от фондация „Ден Гри“ и ръководена от Елена в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били ангажирани 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, въведени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. През 2022 г. друга българска режисьорка – Зорница София, се вдъхновява от тази изключителна мисия и създава нашумелия български филм „Майка”.
 
ФОТОТВОРБИТЕ в изложбата отразяват процеса на включване на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Ще видите и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за социалната роля на документалната фотография, която в случая популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна. В навечерието на 24 май двамата автори получиха награда „Пловдив” за  тази своя изложба.
• ЕЛЕНА ПАНАЙОТОВА е театрален режисьор, продуцент и педагог, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралната практика в страната, повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина, дългогодишен преподавател в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия и в НБУ, нейни спектакли са представяни и награждавани на различни европейски фестивали.

• АТАНАС КЪНЕВ е фотограф на свободна практика с над тридесетгодишен професионален опит, 25 години снима репортажна фотография за вестниците „24 часа“ и „Марица“ в Пловдив, участвал е в редици изложби в страната и чужбина, водещ е на творчески ателиета по фотография, той е емблематичен автор на Пловдив, в екипа е на международната програма „Артисти за деца“.
В ГАЛЕРИЯТА по време на откриването ще се проведе среща разговор с двамата автори, а на следващия ден (23 юни, петък) Елена и Атанас ще предложат улично фотоателие по фотография, което ще стартира в 10:30 ч. от Серяковата къща и ще предложи нов поглед към града и неговите хора, необходимо е да носите фотоапарат или мобилен телефон; ателието е подходящо за деца, младежи, професионалисти и широка публика, вход свободен. Изложбата „Далеч от Африка” ще остане в Троян до 21 юли, проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програмата „Социално ангажирани изкуства“.

Галерия „Серякова къща“
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |