В едно изречение (12)

* 12 проекта кандидатстват за финансиране по програмата „Обществен форум“ * Дъждовете охладиха „горещото троянско строително лято“ * Детските градини няма да затворят през лятото, вкл. за „подгответата“ * Прочутата и в САЩ перничанка Здравка Евтимова на 22 май гостува в Троян

Ново Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ОБЩИНА ТРОЯН приключи приемането на проекти, кандидатстващи за финансиране през 2023 г. по популярната, кметът Донка Михайлова я нарече „една от най-предпочитаните от жителите на общината“, и натрупала десетилетен троянски „стаж“ програма „Обществен форум“ (Троян вероятно е, пак по думите на кмета, единствената българска община, която „продължава тази програма със собствени средства“, въведена е у нас, вкл. в Троян, в края на 90-те години от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, ШАРС – бел. ред.) – представените проекти са 12 (на 5 кметства, 5 читалища, Природонаучния музей в Черни Осъм и младежка група от Шипково), насочени са основно към благоустройство на селищната среда и исканото финансиране за всички тях от общинския бюджет е 37 хил. лв., т. е. 70% от общата стойност на проектите, възлизаща на 58 хил. лв.; до края на тази седмица жури от общинската администрация ще се произнесе кои са одобрените проекти.  

„ГОРЕЩОТО троянско строително лято“, по шеговитото кметско определение, започнало на 20 март, ден преди настъпването на астрономическата пролет, с откриването на строителната площадка и символичната първата копка на ул. „Стара планина“ (пътя към храма) в Орешак, продължава с пълна сила, но и с известно забавяне заради по обективна причина, дъждовете в последните седмици, коментира строителният шеф в общинската администрация инж. Николай Райковски; два примера – тежките машини са готови да започнат същинското строителство на новата троянска спортна зала, но са стопирани заради калта, която прави невъзможна работата, подобно е положението и на най-невралгичния обект – пропадналия след голямото свлачище в началото на м. януари т. г пътен участък до Троянския манастир, и лошото, поясни инж. Райковски, е, че „тук сме изцяло зависими от метеорологичните условия“, очакванията са строителните дейности да се възобновят след 20 май.  

ДЕТСКИТЕ градини (ДГ) в Троян няма да „хлопнат кепенците“ през лятото и остават отворени за всички малчугани, включително за т. нар. „подгответа“ от четвърта група, които наесен тръгват на училище, научихме от началника на отдел „Образование, култура, спорт и демографски дейности“ в общинската администрация Вяра Дочева; поетапно всяка ДГ ще излезе във ваканция за определен период, като времето ще се използва за основно почистване и ремонтни дейности, както и за платения годишен отпуск на персонала, а за децата е осигурена приемна група в друга работеща ДГ, по-сложен е въпросът с „подгответата“, чиито групи са в училищата, тъй като училищните сгради не са предвидени за експлоатация през лятото, но и в този случай е намерен изход – с решение на Общинския съвет училищата ще осигурят удобни помещения, обедно хранене и възможност за обедна почивка на децата.  

ИМЕНИТАТА и обичана българска писателка Здравка Евтимова – чийто малък разказ „Кръв от къртица“, преведен на английски от самата нея под заглавие „Кръв“ (Blood) и влязъл в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания (2015 г.) и в учебника по литература за 8. клас в САЩ  редом с разкази на Едгар Алън По, Айзък Азимов, Рей Бредбъри и Хауърд Лъвкрафт (2019 г.) – на 22 май  ще гостува в Троян, а срещата с четящата троянска публика ще е в Tуристическия информационен център (17:00 ч.); авторката е перничанка и се самопредставя като „влаков писател”, тъй като много от историите й са се родили в купетата на влаковете между Перник и София, но за каквото и да разказва, текстовете й ни омагьосват с три неизменни съставки – доброта, съпричастност и любов, има издадени сборници с разкази във Великобритания, САЩ, Канада, Израел, Гърция и множество авторитетни награди у нас и в чужбина.

Т21  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |