Голямо честване за 147-годишнината от Новоселското въстание

* Румен Радев: „За мен е чест да бъда днес в Априлци – гордият символ на въстанието, което през кървавата пролет на 1876 година отвори пътя към възкръсването на България… В своята голгота Априлци без колебание се изправи до Батак“
Поклон
Априлци, 14 май 2023 г.
НЕЩО много хубаво и невиждано от доста време се случи миналата неделя, 14 май, в съседно Априлци. За пръв път от десетилетия Новоселското въстание – довело до деветдневната Новоселска република (2-11 май 1876 г.), тази последна, но не по-малко героична, трагична и значима страница от Априлското въстание, което отваря очите на Европа и света за случващото се у нас и проправя българския път към свободата – бе зачетено с подобаващите държавни почести и присъствие. За честването на 147-годишнината в Априлци (обединяващо бунтовните села Ново село, Зла река, Видима и Острец, добило градския си статут през 1976 г. за 100-годишнината от въстанието – бел. ред.) пристигнаха президентът на републиката Румен Радев, зам.-председателят на Парламента Росица Кирова, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, Ловчанският владика Гавриил, а в церемонията участваще представителният ансамбъл на Българската армия и представителни армейски части от различните родове войска.

Поклон пред Черния паметник
Представителният военен духов ансамбъл
ТЪРЖЕСТВОТО започна с поднасяне на венци и поклон пред Черния паметник, издигнат в памет на загиналите защитници на т. нар. Дебневски боаз и осветен на 9 май 1885 г. в присъствието на княз Александър Батенберг. Последва историческа възстановка на събитията преди 147 години, подготвена от представители на местната структура на НД „Традиция“ – Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян - Севлиево. А след това бе официалната част, във фокуса на която бе президентската реч.

Президентът сред членовете на "Традиция", участници във възстановката
НЕ СИМПАТИЗИРАМЕ на президента Радев, казвали сме защо, но именно той като действащ държавен глава отдаде дължимото на новоселчани, други преди него не го направиха. Вероятно заслуга за това президентско внимание има и документалния филм (излъчен в навечерието на 3 март т. г. по бТВ) на конституционния съдия и земляк на героите проф. Атанас Семов, който нарече Новоселското въстание „може би най-незачетеното величаво събитие в българската история“. По-долу ви представяме президентската реч, произнесена на площада в Априлци (кв. „Ново село“). 
Т21

Речта на президента
ИМА места и събития, които ни карат да вдигаме гордо чела, защото са съхранили величието на нашия народ. За мен е чест да бъда днес в Априлци – гордият символ на въстанието, което през кървавата пролет на 1876 година отвори пътя към възкръсването на България. По него поеха непокорните, за които свободата бе по-скъпа от живота. Които възвестиха волята на българите за независимост и отвориха широко очите на Европа.

ЕДВА ли има род в Априлци, който да не е дал кървав дан за българската свобода. Непокорните балканджии съхраниха през вековете родното си огнище като крепост на българския дух. Оттук преминаха и стъпките на дякон Левски, който със словото си претвори своята вяра в българската свобода във всенародна кауза. Поели знамето от Левски, апостолите от 1876 г. разпалиха пламъка на революцията, за да превърнат Ново село, Батошево, Кръвеник и региона в най-големия център на въстанието в Северна България.

СЛЕД Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а костници. Това е въстанието на осъзнатата саможертва в името на свободата. Обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. На лудите глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оцеляла само 9 дни, тя се превърна в непреходно вдъхновение на нова България. Една кратка бележка, записана в онези дни в църковен псалтир, събира цялата епоха на невиждано страдание и на нечувана храброст: „Да се знае какво се случи в лето 1876-о, кога се потъпка и изгори Ново село за народност“. Затова в своята голгота Априлци без колебание се изправи до Батак.

ДНЕС отдаваме почит към тези, които намериха сили и идеал за бъдещето на България, да продават своя имот и да се въоръжават, защото за тях нямаше по-ценно от свободата. Нека склоним глави пред подвига на апостолите от 1876-а, на знайните и незнайни мъже, жени и деца, положили живота си за възкресението на България, които ни показаха, че родолюбието не е грях, а избор на достойните. Че българската свобода от нас зависи. Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на България, докато пазим чист спомена за него. Докато свеждаме глави пред историческата истина и докато браним тази истина от домогванията на осквернители и я завещаваме неопетнена на идните поколения.

ДНЕС, когато мислим за настоящето и бъдещето на България, сякаш ни е трудно да си представим какво е означавало съзнателно да се лишиш от имота и живота си, своя и на своите близки, за бъдещето на България. Нека не предаваме това бъдеще. Нека помним и нека имаме за пример този подвиг. Затова се обръщам с думи на дълбока благодарност към днешните априлчани – затова, че пазят жив спомена и продължават да носят в сърцата си непокорния български дух. Вечна памет на мъчениците и слава на героите от Априлското въстание! Да живее България!
14 май 2023 г., Априлци
Румен Радев
президент на Република България
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |