9 май – празникът на Априлци

* Априлчани сведоха глави пред паметта на своите светци – Новоселските мъченици * Владиката Гавриил: „Не бива да се сее омраза, но историята не бива да се изопачава!”
У комшиите
На празничната литургия в манастира "Св. Троица", Априлци, 9 май 2015 г.
НА 9 МАЙ в съседно Априлци почетоха паметта на Новоселските мъченици, загинали в битката за свобода в страшните и велики дни на Новоселската република през 1876 г. – последната и една от най-трагичните страници на Априлското въстание. Новоселските герои заедно с избитите в Баташкото клане бяха канонизирани за светци през 2011 г., а 9 май бе възприет като ден за тяхното почитане, това е и официалният празник на град Априлци, свързан и чрез името си с онези героични събития (днешно Априлци обединява някогашните села Ново село, Зла река, Видима и Острец, получава градски статут и новото си име през 1976 г. - бел. Т21).

Девическият манастир "Св. Троица" днес
ПРАЗНИКЪТ в Априлци започна с празнична литургия в девическия манастир „Св. Троица”, чиито осем монахини били посечени в Новоселската Голгота и са сред канонизираните за светци. Службата води Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий и духовници от района, сред тях и отците Марин и Станимир от Троян. След това бе литийното шествие към центъра на града, а преди то да започне дядо Гавриил произнесе слово пред насъбралото се множество.

Началото на литийното шествие, иконата носят отците Марин и Станимир от Троян
Литийното шествие с иконата на Новоселските мъченици
На площада в Априлци, 9 май 2015 г.
Тържественият ритуал на патриотите от "Традиция"
СЛОВОТО на владиката ще се помни с голямото си послание – че не бива заради днешните политически реалности да забравяме игото, поробителя и кланетата на българи. „Някои антибългарски елементи твърдят, че българите не трябвало да се бунтуват, че турците и сами щели да им дадат свободата... Нима земите, които останаха под властта на Високата порта до Балканската война, да видяха свобода? И те бяха освободени с война... Днешните турци нямат нищо общо с онези турци. Това не са същите хора. Не бива да се сее омраза, но историята не бива да се изопачава!”, заяви дядо Гавриил (цитатът е по Владислав Дацов, www.pogled.info – бел. Т21).

СРЕД ГОСТИТЕ на празника на Априлци бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който е априлчанин, народният представител Корнелия Маринова, областният зам.-управител на Ловеч Георги Терзийски, ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и др. Тук трябва да добавим впечатляващото присъствие на четническата група от Национално дружество „Традиция” Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” Априлци – Троян, която внесе допълнителна тържественост и вдъхновение на празника.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |