Троян сред творческите градове

* „Дневен ред на творческите градове” предлага нови модели на общуване, на оценки и самооценки, на търсене на решения,
 свързани с културния живот,
 местните общности, нас самите
Culture, Creativity, Change
Мая Кръстева
ТРОЯН, заедно с Габрово и Велико Търново, е включен в проект „3С - Култура, творчество, промяна – Дневен ред на творческите градове” („3C - Culture, Creativity, Change - Agenda for Creative Cities”). През ноември миналата година проектът събра на творчески срещи участници от трите града, а наскоро се състояха нови срещи. „Дневен ред на творческите градове” предлага нови модели на общуване, на оценки и самооценки, на търсене на решения, свързани с културния живот, местните общности, с нас самите като възможен мотор на промени.

ИЗПЪЛНИТЕЛ на проекта е Регионален Ресурсен Център за култура „фабриКата” - българска неправителствена организация, учредена през 2005 г. в Габрово с финансовата подкрепа на Швейцарската културна програма. Движат го две много усмихнати, позитивни дами – землячката ни Мая Кръстева, ръководител на проекта, и габровката Мариана Проданова. Реализира се с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ. Партньор в изпълнението на дейностите е KaosPilots – Швейцария. KaosPilots („Пилотите през хаоса“) е училище за творчески лидери, отговорни предприемачи и носители на промяната.

Матиас Щрауб-Фишер води Съвета на мъдреците, Велико Търново, 22 ноември 2014 г.
НА 22 НОЕМВРИ 2014 Г., след работна среща в Чифлик няколко дни по-рано, Велико Търново беше домакин на среща, озаглавена „Съвет на мъдреците”. Водеше я Матиас Щрауб-Фишер – човек с младежко и артистично излъчване, зад което обаче стои сериозно CV на създател и директор на KaosPilots Switzerland с 20-годишен опит в модерация на големи публични дискусии. В изложбения комплекс „Рафаел Михайлов”, където се проведе събитието, имаше доста троянци – музеят, галерията и художниците, учителството, Общината имаха свои представители, избрали да отделят съботния си ден за участие в Съвета.

В KAOSPILOTS вярват, че нещата се случват спонтанно, естествено и с емоционалното участие на всеки един. Импровизирано се оформиха седем работни групи, които трябваше да обсъдят културния живот на своите градове - какво мислят за ценно и в какво виждат нужда от промяна. Групите, макар че имаха свой индивидуален облик, очаквано си съвпаднаха в повечето преценки, а вторите им списъци - тези с желанията за промяна, бяха по-дълги.

УЧАСТНИЦИТЕ в дискусията оценяват, че техните градове имат: културна идентичност;  традиции; хора с идеи и умения; материална база; желание за промяна; желание за работа и изява, включително у младите хора; културни организации и образователна инфраструктура; градски празници и фестивали.

В СЪЩОТО време участниците желаят редица промени в културния живот на своите местни общности. Нужни са нови методи на общуване – повече диалог и партньорство между културните субекти, обединяване на заинтересованите страни, създаване на мрежа, обмен между градовете. Като сериозна се очерта потребността от повече професионализъм и повече модерност - говореше се за ниска компетентност на всички нива, преобладаваща самодейност, остарели форми на представяне, недостатъчен интерес към модерното изкуство, страх от новото. Усети се нужда от: образование, насочено към формиране на естетически вкус, възпитание на публиката, иновации в образованието и учене през целия живот, повече участие на младите хора. Не бяха подминати въпросите с финансирането и администрирането – недостатъчна връзка между култура и бизнес, труден достъп до финансиращи програми, прекалено администриране на културата.

СЛЕД ТОВА се премина към метода Съвет на мъдреците. Той следва една древна индианска практика на вземане на решения за колективно благо. Разбира се, днес това е интелектуален експеримент, игра, ключ към едно по-различно интерпретиране на общественозначима тема. Водещият въпрос, поставен пред Съвета на мъдреците, беше как можем да оживим културния живот и да стимулираме творческото предприемачество в нашия регион. Участниците се разпределиха в осем групи, всяка от които трябваше да огледа въпроса през призмата на една от осемте перспективи - Изток: Свобода и Творчество; Югоизток: Възприемане на настоящето и Преценка; Юг: Сила и Опасност; Югозапад: Цел и Посока; Запад: Поддръжка и Баланс; Северозапад: Взаимосвързаност и Синхрон; Север: Яснота и Действие; Североизток: Цялост и Жизненост. Говорителите систематизираха какви проблеми виждат и какви препоръки предлагат хората от тяхната група. Древният племенен съвет е изслушвал всяка една гледна точка - никога по-важна от другите, а само една осма от отговора, нанизвал е мънистата мъдрост в огърлица и общото решение е било вземано едва тогава, когато всички страни са се съгласявали с него.

Троян, 16 април 2015 г.
НАСКОРО „3С - Култура, творчество, промяна – Дневен ред на творческите градове” покани на нови срещи. На 16 април в Троян (в многофункционалната общинска зала до сградата на Данъчната служба) се събраха предимно млади хора – ученици от СОУ „Св. Климент Охридски” и НГПИ „Проф. Венко Колев” и представители на сдружение „Троян в бъдещето”. Този път с Матиас Щрауб-Фишер бяха шестима „пилоти” от KaosPilots Switzerland – швейцарци, немци и датчани с разнообразни интереси и еднакво сърдечни и открити. Те поведоха младите хора от Троян към обсъждане на въпросите: какво в нашия град ги прави горди, какво ги дразни, в какво виждат потенциал за промяна, откъде очакват подкрепа. Общуването беше неформално, свободно, провокативно и приятелско. Участниците оцениха срещата като „предизвикателство, начин да изкажа мнението и идеите си и да ги сравня с тези на напълно непознати хора”, шанс да научат, „че е нужно да изслушваш хората и техните необичайни или дори щури идеи - защото там чухме всякакви, но нито една не беше отхвърлена, а това ни дава стимул да правим невероятни неща”, да усетят „различния поглед към света” и да разберат нещо изненадващо за Троян – че „тук има млади хора, които се борят за интересите си, носят развитието и просперитета в себе си” (цитираните мнения са на ученици от СОУ „Св. Климент Охридски” и са взети от училищния сайт). Подобна среща се състоя на следващия ден във Велико Търново, където дискусията е била основно между студенти.

Габрово, 18 април 2015 г.
НА 18 АПРИЛ в габровската галерия „Христо Цокев“ се проведе Конференция на отворените пространства, която доразви идеите от предишните два дни. Запомни се една метафора на Матиас Щрауб-Фишер – че човек сам избира дали да си сложи очилата на проблемите, или очилата на възможностите, като и двата чифта са важни. Можем да кажем, че срещите, организирани по проект „3С - Култура, творчество, промяна – Дневен ред на творческите градове” с партньорството на KaosPilots са преди всичко тренинги в използване на очилата на възможностите – едно упражнение, в което ние, българите, не сме много добри, но без което явно няма видимо раздвижване на градския живот.

ОТ ПРОЕКТА обещават още: картографиране на културния и творчески потенциал на общностите, обособяване на проектен фонд за пилотни проекти в сферата на културните и творчески индустрии, стимулиране създаването на местни творчески клъстери и мрежи.

Нели Генкова-Маринова

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |