Механото на 50, честито!

* На 8 май бе големият празничен концерт „50 години ПГМЕТ” – с много гости, много настроение, поздравления, подаръци, впечатляваща сценична програма
Юбилейно
Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) - Троян днес
ТРОЯНСКИЯТ механотехникум, сега Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ), но ласкаво наричан от всички по старому – Механото, тържествено отбеляза своя половинвековен юбилей.

Тържеството започва - на сцената са знаменосците
Бившият и настоящият директор - инж. Субашки и г-жа Бончевска
Поздравления от народния представител Корнелия Маринова
ПРАЗНЕНСТВОТО бе „подгрято” от яка автомобилна надпревара, състояла се навръх Гергьовден (6 май) в двора на школото и донесла много емоции както на участниците, така и на ентусиазираната публика, а сред спонсорите на състезанието личаха имената на не един бивш възпитаник на Механото (да не забравяме, че от доста години вече в училището има паралелка „Автотранспортна техника”). Имаше и други подгряващи събития – месец по-рано тържествено бяха връчени първите сертификати за валидиране на професионална квалификация, придобита чрез самостоятелно учене. В деня на вече традиционната за Троян инициатива, популярна като „Кмет за един ден” и посветена на Деня на Европа (9 май), една от звездите на училището – Станислав Мойнов, фронтмен на натрупалата слава младежка духова музика „Заедно”, стана кмет на Троян, вярно, за един ден само, но признанието, личното и за училището, е факт.

НА САМИЯ празничен ден (8 май) се състоя тържествен Учителски съвет, а вечерта бе големият празничен концерт „50 години ПГМЕТ” – с много гости, сред тях бе и народният представител и зам.-председател на парламентарната Комисия по образование и наука Корнелия Маринова, слово на директорката Радка Бончевска, припомнила славни моменти от биографията на Механото, много настроение, поздравления, подаръци, награждаване на победителите в конкурсите, посветени на юбилея, впечатляваща сценична програма. И от нас – честито!  

Кратка визитка

Началото е през 1963 г., когато в Троян е създаден вечерен техникум като филиал на механотехникума в Ловеч. Стартът е успешен и две години по-късно, 1965 г., със заповед на тогавашния просветен министър училището става самостоятелно. На 8 май 1974 г. съществуващите вече техникум и СПТУ се обединяват в едно техническо училище – Техникум по механоелектротехника (ТМЕТ), и този ден се приема за официален празник на Механото в Троян, днешната Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ). Статистиката сочи, че за своите пет десетилетия училището е дало средно техническо образование на над 6500 младежи. Мотото на ПГМЕТ – Троян е „Всяка личност крие заложби, повярвай в себе си!”

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Каква реализация очаква кадрите на механото?

Анонимен каза...

Кaкви кaдри по-точно?
Някой знaе ли зaщо минaлaтa седмицa в дворa нa техникумa имaше някaкво мероприятие и кънтеше чaлгa? Тa, кaкви кaдри?

Анонимен каза...

2 който иска да знае научава. И ако искаш да знаеш, има и добри и отлични ученици от механото, както и от други училища на града ни. Във всяко стадо си има черна овца. Така във всяко училище си има добри ученици и по палави. Който иска да учи учи,който не иска да учи и в частно училище да го пратиш да плащаш за неговото обучение няма да учи пак.Що се отнася до механото доста голям процент продължават да учат всяка година във ВУЗ. Че така като не знаеш какво да пишеш не пиши. Всяко училище си носи със себе си своите пасиви и активи. И ако трябва да си вадим на покас т.нар. мръсните ризи,може да изкажем много други за други училища. Но нека да не бъдем толкова черногледи. За всички днес има място под слънцето,нека всеки съществува и да се реализира.Защото е много много труден живота.А мисля, че не бива да се "плюе" по това или онова училище.А се помисли за развитието на града ни и да се задържат в града ни младите хора.Да им се даде шанс.
Искам да пожелая на служителите от ПГМЕТ много здраве,щастие,радост и успехи на тях и техните възпитаници. И да кажа,че много хубав организиран празничен концерт направиха.Доказателство за това беше многобрйната публика.

Анонимен каза...

3-ти е прав. Ето, и аз съм завършил Мехаото, но пиша 'покаЗ', друг пише 'покаС"....който иска - учи ;)

Анонимен каза...

До 3-ти: Даването на шанс на младите хора и задържането им в града са две коренно противоположни позиции.

Анонимен каза...

3-ти не ми се прaви нa философ! Кaжи зa чaлгaтa Ви, нaли си кaпaцитет. Знсм кaкво пишa, не ме бъркaй с теб.

Анонимен каза...

Какво сте се хванали за чалгата?
Джаз малко се слуша.
По добре се заемете с възпитанието на децата.
А то започва от семейството и завършвана улицата.Искам да кажа , на всички нива.Включително и медиите.

Анонимен каза...

Кaкво възпитaние след кaто слушaт чaлгa. И то в училище!?! Рaзбирaте ли колко сме изпростяли кaто общество? В дворa нa училище се слушa чaлгa и никой не реaгирa. Товa не е вaжно, оновa е дреболия. В тaковa общество кaкво бъдеще изобщо си въобрaзявaте?

Анонимен каза...

Някой по горе писа,да не плюем само механото.
По този повод , преди години присъствах на едно тържество в начално троянско училище.Да не назовавам имена.
И какво мислите се случи?Една от учителките беше записала 2 диска с чалга.И тази музика се пусна след ''културната програма'',да се повеселят децата.Това бяха точните и думи.
Така е.Често за да се ''повеселят децата''се предлагат неща,които най малко биха подействали възпитателно и градивно.
Скоро предстои третото издание на рок академията.Тя е повод на разгорещени коментари,но е пример и за това как чалгата присъства и в други жанрове музика.
Когато е развит усета към изкуството,тогава всеки сам би филтрирал какво става за слушане и какво не.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |