Делегацията от Елванген посети „Климента”

* Обсъдено бе предложението наши ученици да изучават професии в Елванген и да работят там по програма, финансирана от немската страна * На 17 май поредната група ученици от СОУ „Св. Климент Охридски” ще гостува на немски семейства
Партньори
По директорски - Мартин Риес подарява картина на Иванка Цекова, вляво е Пенка Острева
16-ЧЛЕННАТА делегация от побратимения ни немски град Елванген, водена от кмета Карл Хилзенбек, която бе в Троян в началото на месеца (1-3 май), посети и СОУ „Св. Климент Охридски”. Визитата тук не бе случайна – троянското СОУ е в партньорски отношения с елвангенската гимназия „Хариолф”, а сред гостите бе директорът й Мартин Риес. Припомняме, че през 2014 г. в Елванген директорите на двете училища Иванка Цекова и г-н Риес, в присъствието на двамата кметове, подписаха 5-годишен договор за обмен на ученици и учители и за разширяване на сътрудничеството. 

Гостите разглеждат художествената галерия на училището
Г-ЖА ЦЕКОВА показа на немските гости училището, като те останаха впечатлени от няколко неща – покрития плувен басейн, училищната галерия, музейната сбирка, просторния зелен двор. Директорите на двете училища дадоха висока оценка на имащия вече 8-годишна история ученически обмен, допринесъл за опознаването и сближаването както на участващите ученици, така и на Троян и Елванген. Бяха обсъдени и предложенията всяка година изявен ученик от СОУ „Св. Климент Охридски” да живее и учи един месец в немско семейство, а наши ученици да изучават професии в Елванген и да работят там по програма, изцяло финансирана от немската страна. Още веднъж бе подчертано, че изучаването на немски език открива пред учениците богати нови възможности.

Посрещането на делегацията от Елванген, СОУ "Св. Климент Охридски", Троян, 1 май 2015 г.
Г-Н ХИЛЗЕНБЕК и г-н Риес благодариха за топлото посрещане и изразиха задоволството си, че на 17 май поредната група ученици от СОУ „Св. Климент Охридски” ще гостува на немски семейства и ще участва в традиционните тържества в Елванген по случай деня на св. Методий (славянският просветител е бил заточен в тамошния Бенедиктински манастир между 870 г. и 873 г. заради разпра с немското духовенство, а традицията да се чества св. Методий датира от 1970 г., когато управата на Елванген поставя паметна плоча на площад „Св. Методий” – бел. Т21).

Пенка Острева, преподавател по немски език,
СОУ „Св. Климент Охридски”
Снимка: Пламен Кюркчиев

Бележка на редакцията

Гостуващата делегация от Елванген бе представителна, в нея бяха включени трима общински съветници, директорът на градската болницата, началникът на пожарната служба, отговорникът за икономическите връзки в общинската администрация, търговски мениджър, двама свещеници и др., за директора на гимназия „Хариолф” стана дума. Немските ни приятели посетиха Музея на занаятите, галерия „Серяковата къща”, МБАЛ – Троян, троянската Пожарна, античния археологически обект Состра, предприятието „Родопа – Троян”, бяха и на откриването на Международния фестивал на изкуствата в Орешак.

По стечение на обстоятелствата кметовете Донка Михайлова
и Карл Хилзенбек подписаха договора за побратимяване
между Троян и Елванген в присъствието на
президента Росен Плевнелиев, Елванген, 25 май 2013 г.
При разговорите си със своя троянски колега кметът Карл Хилзенбек сподели важна новина - Община Елванген е спечелила европейски проект, по който с европейски средства ще бъде изградена Икономическа академия, в която ще се обучават младежи от България и други страни на Европа; ще бъдат подсигурени 150 учебни места и ще се изучават различни занаятчийски професии.


Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Ирландската пастирка, то без нея или Тиквата нещо може ли?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |