За „Новоселското въстание“

* „Може би най-незачетеното величаво събитие в българската история е Новоселското априлско въстание“, твърди авторът на филма и наш земляк проф. д-р Атанас Семов * Предисторията – две книги на съгражданина ни Ганко Цанов
Памет и слава
Авторът на филма проф. д-р Атанас Семов
НА З МАРТ вечерта, в най-гледаното време (от 20:00 ч.), най-голямата българска телевизия бТВ излъчи документалния филм „Новоселското въстание“. Дело на земляка ни проф. д-р Атанас Семов – конституционен съдия, преподавател по право в Софийския университет и син, това няма как да се подмине, на големия български народопсихолог, сладкодумник и патриот Марко Семов, родом от Априлци и тясно свързан с Троян.

ФИЛМЪТ, без да е връх в чисто кинаджийския план, е много важен и заслужава вниманието на всички ни. Защото е отчетлив опит за историческа реабилитация, за изравяне от пепелта на един от най-смелите и горди и едновременно саможертвени и трагични събития в нашата българска история – Новоселското въстание в съседно Априлци (тогава четири села – Ново село, Зла река, Видима и Острец, които за 100-годишнината от въстанието през 1976 г. са обявени за град – бел. ред.), онази последна, но не по-малко значима и кървава страница от Априлското въстание през 1876 г. И защото е незаслужено забравен, да не кажем по-тежка дума – няма го в учебниците, в говореното за въстанието, в отдаването на заслужената почит. И защото е грехота и към дедите ни, отдали живота си за род и родина и към децата ни и бъдещото им, както се изрази проф. Семов.

Кадър от „Новоселското въстание“
АВТОРЪТ очерта накратко и причините за забравата – Новоселското въстание си няма своя летописец от мащаба на Захарий Стоянов, не остават живи да разказват, потушаването му не намира такъв отзвук в Европа, за политиците ни след Освобождението (а и до днес – бел. ред.) вилаетът не е тъй атрактивен и нямат същия мерак да се приобщят към онзи подвиг. Макар че историческата му значимост е безспорна – заради обявяването на първата Българска република, оцеляла девет дни и останала в народната памет като „Републиката под Марагидик“, заради покъртителната саможертва, 700-те загинали и изпепелените повече от половината от 1400-те къщи в района, включването във въоръжената борба единствено тук на цялото боеспособно население (според решението на Гюргевския революционен комитет), свирепите кланета, довели до прозвището „Северният Батак“, нито едно предателство, изумителното женско участие.

НО КАТЕГОРИЧНО и, мисля, доста убедително – което е и големият смисъл на тази документална лента – казва, че повече не бива да мълчим за Новоселското въстание. Цитирам: „Памет като тази за Новоселското въстание е жизнено необходима (на България).  И затова смятам за неотложна задача утвърждаването на Новоселското въстание сред най-знаковите събития в българската история“. И още: „Народ без памет е народ без бъдеще, рая от безгръбначни (…) Народ, който е загубил историческата си памет, бързо става територия, пусто землище, отворено за всякакви мераци. Без памет няма нация, без нация няма държава. Да си помним историята вече не е само дълг, то е най-първа днешна потребност – за народа ни, за нацията и за държавата. А може би най-незачетеното величаво събитие в българската история е Новоселското априлско въстание“.

***

Ганко Цанов и Марко Семов
И ОЩЕ НЕЩО за „Новоселското въстание“. Проф. д-р Атанас Семов спомена, макар и не съвсем ясно, че този му филм има предистория – стъпва върху документалната киноповест (сценарий) „Продай нивата – купи пушка!“ (1995 г.), написана от нашия съгражданин Ганко Цанов в съавторство с Марко Семов, чието заглавие е по знаменития призив на войводата Стефан Пешев при подготовката на въстанието. А пък „Продай нивата – купи пушка!“ се опира на първата книга на Ганко Цанов „Епопеята под Марагидик“ (1967 г.), за която авторът е направил сериозни исторически и краеведски проучвания.

Генадий Маринов
Начало
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |