Дърво с корен

* Крушата в Девическия манастир в Априлци, свидетел на потушаването на Новоселското въстание, дава плодове вече над 150 години
 
10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

Йоан Стефанов
ЩЕ ВИ РАЗКАЖА за крушата, намираща се в двора на Девическия манастир „Света Троица” в кв. „Ново село” на моя роден град - Априлци. То е дърво с дълга история. И все още дава плодове! Ето легендата, свързана с това дърво.

ПРИ ПОТУШАВАНЕТО на Новоселското въстание на 11 май 1876 г. в манастира нахлули турци. Те убили общо дванадесет души - осем монахини, поп Георги Дабев, Йосиф Радионов, осемгодишния му син и Вълито клисаря от с. Млечево. Със сигурност картината е била една от най-ужасните. От манастирските сгради оцелял само параклисът „Свети Иван Рилски”, построен изцяло от камък. И тази круша. Тогава тя е била млада фиданка и станала ням свидетел на жестокостите на озверелите поробители. Загиналите за вяра и род свети Новоселски мъченици бяха канонизирани от Светия синод на БПЦ (през 2011 г.) и бе определен ден - 9 май, на който всяка година да се почита паметта им. Защото те са били посечени на този ден.

Девическият манастир в Априлци с крушата отпред, 2015 г.
КАЗВАТ, че когато турците са нахлули в манастира, една монахиня от страх, че ще загуби живота си, се вцепенила пред крушата и заради това турците не я заклали. Впоследствие тя станала игуменка и възродила живота на обителта, като превърнала манастира в място не само за молитва, но и в пантеон на загиналите.

ВЪПРЕКИ жестокостите, които е „видяла”, крушата, за която разказвам, продължила да дава плодове. И ако Сопотският метох има своята вековна лоза – най-старата в Югоизточна Европа, то нашият Девически манастир в Априлци има своята даваща плодове вече над 150 години круша. В манастирския двор има и чимширови храсти, които сигурно също са връстници на крушата. Под крушата пък се белее каменната чешма, която е дарение от габровския фабрикант Пенчо Семов.

Йоан Ст. Стефанов, 13 г., гр. Априлци


Още в „10-те реда на "Традиция”:

7 коментара:

Анонимен каза...

Г-н главен редактор, ВИК е осъдено на близо 1 милион лева, а ти пишеш за круши и за манастира в Априлци. Гечев замазва нещата. Икономическа комисия с председател Радевски мълчи. Кметът мълчи. Общиснки съвет си трае. Уважаеми съграждани, ВИК ще плаща с вашите пари 1 000 000 лева глоби, но в Троян всички мълчат. После не питайте защо нещата са такива.

Анонимен каза...

1-ви има една такава българска поговорка-"Който не целува кунка целува дупе".Генади имаше едно весниче в периода 1989 някъде до 2000 год.което фалира.Ама Генади се преорентира и започна да целува кунка.Пише само това което му се каже.И ето Т21 е най-успешния вестник в Троян вече толкова години.Той написа толкова хвалебствени слова за най-успешната кметица Дона според него.За круши ще пише защото не може да се хапе ръката която дава паричките за да съществува вестничето.Къде е Успешната кметица Дона която е принципал на това дружество.Е голяма работа 1млн.лева нали ние данъкоплатците плащаме за безхаберието на успешната кметица Дона.

Анонимен каза...

Браво на детето че знае истинската история за събитията по нашия край ,а не тази която са наредили САЩ и ЕС да се изопачи до неузнаваемост историята ни. Но са виновни най-вече ГЕРБ и РБ които са се съгласили това де бъде направено!Хората на Тиквата ,който управлява България и ПОДДЪРЖНИЦИТЕ НА ГЕРБ СА НАЙ-ДОЛНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
Дано всички загинали под Турското робство и за освобождението ни от него да ви отмъстят от гроба си, за това че се оплюхте паметта им. Тези светли хора, загинали да защитят българщината и православието, клани като добитък от Турците станаха за подигравка на днешната власт. Ще се отбелязва ли още 2 юни?

Анонимен каза...

1,2 И 3 - гнус ме е от вас. Не разбирам защо вие всичките партийни помияри си мислите, че животът започва и свършва с вашите гнусни партии?! И как може едно дете да е прочело и да знае нещо, което гнусните ви партии не са одобрили.
Животът си върви и помиярите го кляфат. Само, че помнете, че сто годишна власт няма и няма и да има, а това дете ще разкаже за стогодишната крушата и на децата си, а не кой от коя партия е и кой кога е бил на власт, защото крушата вечна и е важна, а помиярите НЕ!!!

Анонимен каза...

4-ти като те е гнус от нас извади 1 млн.лева и плати сметката която е направена от некадърните управници.Така нашия джоб няма да се опразва от некадърно управление и ние ще сме спокойни за бъдещето на децата си и ще им разказваме за 100 годишни круши.

Анонимен каза...

Браво на детето!
Срам за Генади, който има пълна информация и знае всичко за глобите, който вече са платени на "Лесопласт". Явно много пара краде Гечев от химикалите на пречиствателната станция. Имаше за Енкин, Акимов, а сега и за Дончето. Дондуркат, си го, възхваляват си го, колко добър "ръководител" бил
нашия "бивш" член на БКП. А ние ще си го Ду..ме!

Анонимен каза...

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2016/01/07/vodachite-na-komunizma-oshte-ot-samoto-si-idvane-sa-podgotvi.1420631

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |