Нина Донковска с „Присъствие“ в Серяковата къща

* Художничката е от Видин, живее в Дълбок дол, завършила е Художествената академия и е преподавател в НУПИ, член е на ДТХ и СБХ, тази е 9-тата й самостоятелна изложба – 9 март, 17:30
Предстоящо
Нина Донковска
ДЕН след женския празник 8 март в троянската галерия „Серякова къща“ ще има ярко женско присъствие – своя самостоятелна изложба, озаглавена е „Присъствие“, открива художничката Нина Иванова-Донковска, 9 март, четвъртък, 17:30 ч. Куратор на изложбата е дъщерята на авторката – Димана Донковска, студентка в Художествената академия в София.

НИНА ИВАНОВА-ДОНКОВСКА е родена във Видин. Завършила е софийското СХУПИ, специалност „Детски играчки и сувенири”, а след това Художествената академия, специалност „Илюстрация и оформление на книгата” в класа на проф. Христо Нейков. Съпруга е на троянския керамик Цветан Донковски, понастоящем председател на Дружеството на троянските художници (ДТХ), и това я довежда в нашия край; от години артистичното семейство живее и твори в троянското село Дълбок дол, а домът им е терен на редица художнически прояви. През 2000 г. става член на ДТХ, от 2001 г. е член на Съюза на българските художници (СБХ). Впечатлява с нежния си рисунък.

ХУДОЖНИЧКАТА
е илюстрирала 13 книги, има 8 самостоятелни изложби, сегашната е 9-тата, и 10 участия в пленери. Последната до този момент нейна самостоятелна изложба, озаглавена „Разговор за живата вода“ (2016 г.), пак бе в галерия „Серякова къща“. В момента Нина Иванова-Донковска е преподавател в троянското Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев”).

Т21, по информация на галерия „Серякова къща“
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |