Потушиха Новоселското въстание

* Участваха десетки представители на НД „Традиция” от страната, организатор бе Регионалният клон (Троян и Априлци) * Таня Славова: „Възстановките в Априлци с всяка изминала година стават все по реалистични и все по-добри”
Боят настана, тупкат сърца ни!

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЩАБНА бе тазгодишната възстановка на кървавите събития по потушаването на Новоселското въстание – последната и една от най-героичните страници от Априлската епопея през 1876 г., разиграла се в тогавашните села Ново село, Острец, Видима и Зла река (днес гр. Априлци). „Театрото” бе организирано от Национално дружество „Традиция” и основно от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци) с председател Христо Калистерски и се състоя в местността Барболите на 25 май, събота. А сред участниците, постигнали завидна автентичност и като място, и като костюми, и като развой на събитията, бяха представители на регионалните структури на НД „Традиция” от Стара и Нова Загора, Плевен, Шумен, Сопот и Копривщица, Трявна, София. Историческата картина съвпадна с освещаването на въстановеното с дарителски средства старо черковище „Св. пророк Йеремия”.

„СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, от името на РК (Сопот и Карлово) ми позволете да ви благодаря за страхотното изживяване, от което имахме честта да станем неразделна част! Възстановките в Априлци с всяка изминала година стават все по реалистични и все по-добри и това няма как да е различно, след като един прекрасен екип се занимава с организацията им. Сърдечни пожелания за много здраве и късмет на хората, посветили себе си на тежката и благородна задача да възраждат спомена за страшното, но героично минало на вашия край! Това е моят скромен поглед, за пръв път от позицията на зрител”. Това е написала в страницата на РК „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци) във facebook зрителката Таня Славова; тя е подарила на тукашните си съмишленици и приятели и чудесен албум със 127 снимки от събитието.

Т21
Снимки: Таня Славова


Още снимки от събитието:

3 коментара:

Дочо Николов каза...

На 15 юни в село Велчево ще направим и "жива картина" - "Залавянето на Велчо Ночев". Заповядайте!

Анонимен каза...

Браво че има Българи, които нагледно възтановяват част от българската история, за да знаят младите, че има разлика между османското робство и прокламираното от нагли конформисти османско присъствие на Балканите, целящо изкривяването на българската и на балканските народи история, по политически съображения!

Анонимен каза...

Има Българи които нагледно възстановяват историята ни , а има и българи /нарочно ги писах с малка буква / които я възстановяват практически гласуваики за бсп-дпс , вкарвайки ни от ново под съветско -турско робство .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |