Изчезна кръстът в „Слънчев бряг” до Ловеч?!

* Крадци или вандали – все едно, паметта на жертвите е поругана
 * В бюлетина на МВР – Ловеч няма информация по случая

ИЗЧЕЗНА големият дървен кръст, побит на високата скала край Ловеч, където е бил зловещият лагер на смъртта, известен като „Слънчев бряг” (1959/62 г.). Това научихме от агенция „Блиц”. Дали разпятието, поставено в памет на десетките жертви на червения терор (по неофициални данни през лагера са преминали 1500 души, а над 160 са били убити), е било откраднато или е потрошено от вандали, не е ясно. Никаква информация по случая не открихме и в бюлетина на МВР – Ловеч.

СПОРЕД запознати кръстът е издигнат преди 23 години, за първото шествие-поклонение през 1990 г., като идеята е на тогавашния депутат Тошо Пейков. На поклонението през 2011 г. се чу призив лагерът на смъртта край Ловеч да бъде превърнат в музей. Тази година кандидат-депутатът от ДСБ проф. Калин Янакиев заяви, че концлагерът трябва да бъде възстановен в автентичния си вид – като други подобни лагери в Европа. Преди време пък бившият лидер на СДС Мартин Димитров обеща, че там ще бъде издигнат голям параклис. В момента на мястото на лагера, в основата на скалата с кръста, има две паметни плочи и миниатюрен параклис.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Горко на народ, който разделен на части, си въобразява че е народ.....

Анонимен каза...

Скоро можем да очакваме да проработи отново ...

Анонимен каза...

Дойдоха комунистите на власт и ще възтановяват лагера.Сега ще видим кой какво е говорил и какво правил.

Анонимен каза...

Започна се вече...

Анонимен каза...

2 мангалчета/под 18 г./ от квартал " Продимчец" в Ловеч са го тафнали кръста и предали на "Феникс инверс" за скрап за жълти стотинки-около за 4 бири.Бирите вече са изпити.Така е в България. Краде се всичко и кой както може. Мангалите-желязо. Депутатите-пари.За останалите квото се намери.

Анонимен каза...

Кръстът не е откраднат. Просто ще бъде замемен с петолъчка и лагерът ще заработи отново следващите дни :-)

Анонимен каза...

Хора, започваме от нулата,от началото! Нещата се повтарят! По тъп народ от нас няма! Ще страдаме, но това сме ние.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |