Изчезна кръстът в „Слънчев бряг” до Ловеч?!

* Крадци или вандали – все едно, паметта на жертвите е поругана
 * В бюлетина на МВР – Ловеч няма информация по случая

ИЗЧЕЗНА големият дървен кръст, побит на високата скала край Ловеч, където е бил зловещият лагер на смъртта, известен като „Слънчев бряг” (1959/62 г.). Това научихме от агенция „Блиц”. Дали разпятието, поставено в памет на десетките жертви на червения терор (по неофициални данни през лагера са преминали 1500 души, а над 160 са били убити), е било откраднато или е потрошено от вандали, не е ясно. Никаква информация по случая не открихме и в бюлетина на МВР – Ловеч.

СПОРЕД запознати кръстът е издигнат преди 23 години, за първото шествие-поклонение през 1990 г., като идеята е на тогавашния депутат Тошо Пейков. На поклонението през 2011 г. се чу призив лагерът на смъртта край Ловеч да бъде превърнат в музей. Тази година кандидат-депутатът от ДСБ проф. Калин Янакиев заяви, че концлагерът трябва да бъде възстановен в автентичния си вид – като други подобни лагери в Европа. Преди време пък бившият лидер на СДС Мартин Димитров обеща, че там ще бъде издигнат голям параклис. В момента на мястото на лагера, в основата на скалата с кръста, има две паметни плочи и миниатюрен параклис.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Горко на народ, който разделен на части, си въобразява че е народ.....

Анонимен каза...

Скоро можем да очакваме да проработи отново ...

Анонимен каза...

Дойдоха комунистите на власт и ще възтановяват лагера.Сега ще видим кой какво е говорил и какво правил.

Анонимен каза...

Започна се вече...

Анонимен каза...

2 мангалчета/под 18 г./ от квартал " Продимчец" в Ловеч са го тафнали кръста и предали на "Феникс инверс" за скрап за жълти стотинки-около за 4 бири.Бирите вече са изпити.Така е в България. Краде се всичко и кой както може. Мангалите-желязо. Депутатите-пари.За останалите квото се намери.

Анонимен каза...

Кръстът не е откраднат. Просто ще бъде замемен с петолъчка и лагерът ще заработи отново следващите дни :-)

Анонимен каза...

Хора, започваме от нулата,от началото! Нещата се повтарят! По тъп народ от нас няма! Ще страдаме, но това сме ние.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |