Общината пита народа

Кажете своето „за” или „против” четвъртъчния битак по ул. „Опълченска”
Дайте мнението си дали Троян се нуждае от хипермаркет на голяма търговска верига

Уважаеми жители на град Троян, общинското ръководство очаква вашите мнения, становища и предложения по два въпроса, които не за първи път се дискутират в публичното пространство и е време да намерят своето решение. В последните месеци те бяха обсъждани и в постоянните комисии на Общинския съвет (ОбС) – Троян.

1. КАК ВИЖДАТЕ БЪДЕЩЕТО НА ТРОЯНСКИЯ ЧЕТВЪРТЪЧЕН БИТАК?

Каква е ползата или вредата от него; стоките, които се предлагат, оправдават ли неговото съществуване; не са ли потърпевши троянските търговци; затруднява ли се транспортът в Троян в четвъртъчния ден и други.

2. КАК ВИЖДАТЕ БЪДЕЩЕТО НА „СТОКОВО ТЪРЖИЩЕ” ЕООД – ТРОЯН?

Въпросът стои на дневен ред, тъй като от известно време това е единственото място в Троян, към което се проявява интерес за построяването на магазин (хипермаркет) от големите търговски вериги (тип „Билла”, „Лидъл”, „Пени” и др.). И тук въпросите са многопосочни – колко нови работни места ще бъдат открити; ще бъдат ли определени по-ниски цени на стоките за жителите на град Троян и т.н. И от друга страна – троянската търговия има ли нужда от складовете на едро.

Ръководството на Община Троян очаква вашите позиции по споменатите въпроси на страниците на в-к „Троян 21”, в-к „Троянски глас” и кабелна ТВ „Оптиспринт”, както и в писмен вид до отдел „Общинска собственост и стопанска дейност” в Община Троян. В края на годината ще бъде организирано обществено обсъждане по двата въпроса и ще бъдат взети под внимание всички изказани мнения, идеи, предложения.

Маргарита Генкова,
“Връзки с обществеността” на Община Троян


84 коментара:

Нели Генкова каза...

В сайта на магазините "Плюс"(голяма германска верига за бързооборотни евтини стоки) четем, че в началото на месеца са отворени първите шест магазина в градовете: Горна Оряховица, Перник, Севлиево (два), Силистра, Харманли. Доколкото знам, фирмата е закупила терен в Троян (става дума за няколко декара на разклона за Попешка). Кой може да каже ще имаме ли след време "Плюс" в града?

Васил Василев каза...

Аз мисля ,че Троян има нужда от голям хипермаркет което ще доведе до понижаване цените на хранителните продукти.Има нужда и от магазин като Техномаркет.Не знам има ли нужда от битака-
там някой от цените са по-високи от тези на магазините и със сигурност пречи на движението в четвъртък.Най-добре да се премести на подходящо място.
Искам да попитам:
-Защо не се строи на мястото на бившата баня?
-Защо бившата Рила стои празна?
-Терена срещу теления мост където се строяха циркове не става ли за голам магазин?
-Какво строителство почна и замря в бившето лятно и зимно кино.

Анонимен каза...

Думата битак идва от турското "бит" което означава бълха,аман от пишман бизнесмени който бутат рушвети на кметове и псевдо общински саветници за да не допуснат голяма търговска верига или бензиностанция най-скъпия град най-скапани управници най-нехаещи съграждани ако считаме полендаците за съграждани

Анонимен каза...

г-н Василев не съм общински съветник нито пък кмет но ще се опитам да ви отговоря на въпросите:
1. Терена на бившата баня е купен на доста ниска цена от орешашката фирма "Олимпия" и вече не е общински.
2. Лятното и зимно кино също беше продадено на частна фирма, която имаше някога намерение да строи Мол.
3. Бившата Рила стои празна, защото също не е общинска а е продадена.
В Троян трябва незабавно да се построи магазин на голяма хранителна верига плюс бензиностанция също на голяма верига. Пазара трябва да бъде преместен, за да не пречи. Управляващите не е лошо да помислят и някой инвеститор в производство да намерят ако не да си дават оставките и да си вървят по селата.

Любен каза...

Уважаема г-жо Генкова. Скъпа Обшщина. Преди да стигнем до битака, да тръгнем по въпроса с генералното убийство на Троян. Защото пазарът и голямата търговска верига са само раждясали пирони в един скъп градски ковчег.
Първо - кой доведе циганизацията. Градчето вече има ясно обособени гета и те не са едно и две.
Кой и защо погреба инфраструктурата - от брилянтната идея за импотентното кръстовище около Старата къща и острова за почивка, през прословутите ремонти и кончината на ул. Христо Ботев, Вила Вана, автогарата, римският път, знаците, стадионът и фонтанът, който се пуска само за посещенията на бат Бойко.
Кой прегази индустрията и защо при все, че отговорът със световната финансова криза е клише.
Кой застреля нощният живот? -КОП, киното, съдилища, парцели, дискотеки, тонколони и Милко Калайджиев за Вси светии на Орешака.
Кой уби духа на будния град?
Да, трябва да има голяма търговска верига, голяма бензиностанция и голяма транспортна фирма различна от ЕТ Вуйчо Ваньо. И то на момента. Да, трябва пазарът, битакът, саирът в четвъртък, песнионерската среща или както там искате си го наречете, да се махне от единствената действаща главна улица в града, но....
Скъпа Община, не забравяйте, че това са само раждили пирони в един скъп и вече поръчан ковчег.
Амин

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Василев,

Имам фирма за продажба на комютри и офис техника.

Казах тези думи на г-н Генадий Маринов, казах ги и на уважавания от мен администратор на сайта - г-н Стоян Борджуков, ще ги кажа и на Вас, и на всички форумци...

1. Както всички знаем, спорно е кое е първичното - яйцето или кокошката. Та във връзка с това аз бих искал да ви "побутна" да се замислите кое е първичното - високите наеми на търговските помещения в Троян или само високите надценки на търговците?

Интересували ли сте се някога колко е наема на малкия квартален (гаражен) магазин до дома Ви?

Знаете ли какво ми каза мой познат, за отговора на хазяина си, когато му казал че е решил да смени дограмата и да обнови проигнилия под магазина който държи под наем по "чаршията"/ Отговора е бил - ами правете го, но не за сметка на наема?

Да. Не споря. Някои цени в Троян са твърде високи, но понякога се навързваме накто "свински черва" (с извинение за израза)...

2. Моя наем се увеличава, но клиентите ми стават все по-малко платежоспособни. Висят ми много борчлии (и фирми и частни лица). В офиса ми влизат клиенти които първо питат колко ще им струва диагностиката на компютъра и преценяват дали ще го оставят за да я извърша.

3. Искате да влезете в офиса ми и ВЕДНАГА да си купите нещо евтино (и аз го искам). Но как да стане при сравнително ниската и все по-намаляваща покупателна способност? За да заредя със стока ползвам овъдрафт при около 14% лихва на годишна база. В същия момент, в моя бранш, по-голяма печалба от 14-15% е много рядко срещана. Искам да Ви попитам каква ще бъде печалбата ми, ако докарам нещо което стои на рафта повечко време, след като си платя доставката, наема, тока, телефона, достъпа до интернет, осигуровките, данъците... Да изброявам ли? Посмятайте Вие... Аз съм смятал много пъти... Иначе... Да. Прав сте. И аз искам да пазарувам евтино, и бързо... Но...

4. При мен идват клиенти които са си купили нещо евтино от любимия Ви "Техномаркет", но "кадърния" консултант-продавач на веригата, "случайно" е пропуснал да им каже че принтера който са си закупили не се зарежда, а консумативите ми са почти на цената на нов принтер?! За любимия Ви "Техномаркет" Вие сте клиент който ТРЯБВА да бъде излъган да си купи нещо за получи конслтант-продавача бонуса си. А за мен, Вие сте клиента който ТРЯБВА да се върне отново, за да мога АЗ да съществувам.

С уважение на всички
Кирил Йовчевски

Анонимен каза...

г-н Йовчевски,
поздравявам ви за думите и според мен сте абсолютно прав. Даже мисля че колкото повече хора като вас има в този град толкова по-добре ще бъде за него. Не случайно още преди 10 години започнах да наричам всички собственици на помещения (наемодатели) с думата- "капути". Тези мързеливи гадове по цял ден спят и пърдят и не ги интересува нищо. През живота си не са свършили работа за 2ст., пък всеки месец си докарват по 1000лева(особено ако помещението е на главната). Но нека да не обвиняваме само собствениците за високите наеми. Нима аз и вие ако имахме помещения нямаше да ги отдаваме за висока цена под наем. Вина трябва да се търси и от г-н Акимовият ако той беше провел качествен и честен конкурс за изграждане на търговската сграда на Малкия пазар( 6000кв.м.) бъдете сигурен че с появата на толкова много помещения и то ново строителство, цените на наемите в Троян щяха да спаднат значително, естествено това щеше да доведе до спад и на крайните цени на продуктите но Уви. г-н Акимов е цар по провеждане на конкурси-конкурса за Малкия пазар е в съда, същата е съдбата и за газифицирането на града ни.

Поздрав! Анонимко Анонимков

Анонимен каза...

здравеите!прочетох досегашните коментари и реших и аз да споделя моето мнение.Да,цените на стоките в града ни са високи,и това е още от началото на т.н."преход".имам познати,които ходят в други градове,за да си купят нещо по-евтино,а тези с по-скромни претенции си купуват дрехи и от битака.и в това няма нищо лошо.затова не бива да се маха битака,колкото и да им се иска на собствениците на магазините.защото ако се махне,ще стане като с цените на горивата-в Троян всички са с еднакви и то винаги по-високи цени от други места.истина е,че се затруднява движението,но причина за това е,че много дълго продължи ремонта на ул."Ботев".ако тази улица стане готова,сте намалее трафика по "Раковска" в четвъртак.едва ли сте може да се намери по-добро място за битака-близо е до кооп.пазар,до автогарата и гарата,така че е удобно и за хората от селата.а е и един път в седмицата и то до обед.когато ходя там,понякога е трудно да се разминеш от хора,значи е необходим!там всички ходят по собствено желание,никой по принуда.
Колкото до това,дали има нужда от хипермаркет в Троян мнението ми е -да,и то не един.но ако се построи на местото на стоковото таржище,откаде ще се зареждат по-малките хранителни магазини?трябва да се помисли и за това!стига са се чудили нашите управници какво осте да сасипят,редно е и нещо ползотворно да саздадат!

Анонимен каза...

Браво бе,кой "умник"реши да премахне единственото място,кадето и млади и по-стари троянци ходят в четвъртак?гледат си на воля сергиите,разходят се,срещнат се с бивши колеги и познати.имало задраствания-ами има,нали затворихте улиците с безконечни ремонти,както спомогнахте да фалират и заводите!вместо да помислят как да се намали безработицата,те се стараят да я увеличат!толкова неотложни вапроси стоят за решаване,а те се захванали с битака!абе,както каза един политик-тишината в една спалня ражда безумия!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Пазара нека го има , не е най-големият проблем на града ни , предлагам да се измести на улицата която започва от животинският пазар , минава покрай Гарата през моста и излиза на кръстовището до ТОТО пункта на автогарата /срещу сградата на АПК/.
Във връзка с бъдещето на Троян което е по важно , не е лошо да се поразръчкат нашите Троянски управници и да направят предложения с добра почва за инвестиция на Български и чужди фирми , това е обичаен европейски подход.
Ако в близко бъдеще не повдигнат и най вече не вземат отношение по въпроса въпроса с пазара ще се реши от самосебе си. Няма хора , Няма търговци.

С.Иванова каза...

Здравейте!Четох двата местни вестника,знам как е минала сесията на Об.съвет и ре6их и аз да изкажа мнение по вапроса с битака!Съгласна сам с Кмета и другите съветници,които смятат,4е той е необходим и това за населението на града и околните селища е една добра традиция.И не бива само да се ру6и в града,защо нещо саздадено и утвардено сега да се унищожи?Имам близки в околните села,които всеки 4етвартак са в града на пазар и това е комай едни4кото им удоволствие.Може нисто да не купят за себе си и внуците,но сте се видят с приятели и бив6и колеги.И слизайки на автогарата,без да пресичат улици обикалят и кооп.пазар,и битака.Затова смятам,4е не бива да се премества от ул."Опалченска",защото няма друго подходящо място в града ни!Наистина,ако се завар6и ремонта на ул."Ботев",трафика по "Раковска" сте намалее.Там трябва да се насочат усилията на управляващите града ни!Одобрявам провеждането на тази дискусия,дано се слу6ат в мненията и предложенията!

Анонимен каза...

г-жа С.Иванова да се научи първо да пиши на бълграски език. Второ като съдя по тъпотията и празното дърдорене, написано от нея по-горе успях без дори да я познавам да си съставя мнение.Тя не само няма представа от работата на общинския съвет, но и не разбира нищо от нищо. GOOD AT NOTHING!!!-ДОБРА ПО-НИЩО!

Анонимен каза...

Не коментирахте това за новото място на пазара , хем е до Автогарата хем е близо до зеленчуковият , нем не пречи на трафика в града - "Предлагам да се измести на улицата която започва от животинският пазар , минава покрай Гарата през моста и излиза на кръстовището до ТОТО пункта на автогарата /срещу сградата на АПК/."

Анонимен каза...

За “сувенирите” и “Старата чаршия” - І

Не си вадя хляба с писане, но като прочетох коментарите дотук, ядосан от някои писания, реших да драсна и аз нещо, без да ангажирам с мнението си или да ставам адвокат на някого.
Привествам идеята на Кмета за дискусия по темата, това не се случва за първи път в неговия мандат, а и той доказа, че умее да се вслушва и съобразява в друго мнение.Браво и на общинския съветник дал предложението за премахване на битака - явно си е в ролята и мисли за развитието на града.Най-напред съм изненадан от смесването на темите в коментарите.Това, че кмета Акимов е решил да ни попита, защото явно го интересува мнението ни, явно ни дразни. Вместо мнения чета какви ли не простотии. Може би следващия път тихичко с една заповед на кмета /за затваряне на битака или нещо друго/ всичко ще се реши “демократично”, защото насила не можеш да дадеш нищо, дори и свобода .
Старата чаршия умира.Това е логично, защото живеем в друго време, при други икономически и социални условия. Битака няма място в тях, не само защото се предлагат стоки със съмнително качество, не се плащат данъци и т.н., а защото ако сме решили да правим от нашия град привлекателно място за туристи е необходима подходяща визия и инфраструктура. А затварянето на републикански път не попада ни в едното ни в другото. Наскоро четох, че общината е направила план за продължаване на Чаршията до моста при “Елма”. Браво на Кмета – най-после някой се сети, че напред трябва да вървят плановете за развитие на града за 5-10 години, а след него реализацията. И ако е решил да събуди духа на малките магазинчета, работилници и кафета в подходяща възрожденска среда покрай реката, това ще е един от най-успешните му ходове,защото там ни е силата – в занаятите, в грънчарството, в малките сгушени едно до друго магазинчета – на ТРОЯНЦИ, с ТРОЯНСКИ СТОКИ.Това е бъдещето на Троян, не битаци.Като гледам оградения пазар си мисля, че спокойно може да се организира битак там, вътре, пак с кебапчета и куфарна търговия, пак да се виждаме с колеги, роднини и т.н., но да не се пречи на движението и да има ред.По отношение на мнението, че в много европейски градове съществуват битаци- другари, престанете да четете и изхвърлете на боклука броевете преди 90 година на вестник “Работническо дело”.
Аноними Чудомиров

Анонимен каза...

За “сувенирите” и “Старата чаршия”-ІІ

По отношение на големите търговски вериги, аз лично съм скептик, че някой може да влияе в значителна степен за изграждането им. Имаме СВА, ще започне изграждането на Плюс, най-много да влезе още една верига и това ще ни е достатъчно. Защото няма икономически закон в град с 25-26 хил.жители да има десет вериги, а и лудите инвеститори изчезнаха. Но явно въпроса на Кмета е друг – кажете как ще се отрази на малкия бизнес /хайде магазинери и складове/, до колко смятаме ще тези вериги ще въведат някакъв ред в цените……
При посещението си в Севлиево останах разочарован от “малките цени” – те бяха на “малките стоки”. Забравете , че евтини хранителни продукти, на ниски цени са и качествени. Забравете, че някой ще зарежда по 5 кг. Колбас през ден, както прави вашия квартален магазин.Но въпреки това хипермаркети трябват на един град, а колко на брой, икономическата ситуация ще ги определи, само дано общината не им позволи да ги строят в центъра, където не им е мястото.Предложението за Стоковото тържище е резумен вариант.
Но от мненията нещо друго ми прави лошо впечатление. Явно не можем да спрем да се делим на партии, явно водени от злобата на бялото викаме черно. Вместо да се хванем заедно, все още я караме по някои шопски принципи за Нане и Вуте. Че няма туризъм без инфраструктура, няма. Че няма изграждане на канализация без копане, няма. Какво искаме – хем да не се копае, хем канализация и водопровод като хората да имаме. Е няма как да стане-ще търпим! Защото ще нямалеят чувствително загубите, защото ще имаме пречиствателна станция и депо като съвременните европейски градове, защото няма да плащаме наказания и глоби от джоба си.Е, и ще трябва да признаем, че в тази насока кмета Акимов направи много. И когато ни иска мнението - да го дадем, защото това е съвременния начин на съвместно управление, а не да го плюем за демократичния подход.
А колкото до лошите оценки – внимавайте! Един бивш даде преди дни оценка на Бойко Борисов лош /2/ в национален мащаб . Да, прав е бившия! След двойка се повтаря, явно Бойко ще трябва да повтори мандата си, че да оправи докрай бакиите и кашите, забъркани от бившия на наш гръб!
Успех Троянци!И четете класиците на българската литература - там има много отговори на съвременни въпроси.

Аноними Чудомиров

Анонимен каза...

Ей мислител "градски" Аноними Чудомиров,

Я първо обясни на простолюдието какво означава думата "визия"??(която си употребил по-горе).
Второ я ми кажи за каква икономика на Троян и развитие ми говориш. Дори ДОРИ ДОРИ при Дилян Енкин имаше развитие и града ни вървеше напред. Имам данни че от Троян само за последните няколко месеца са се изнесли около 5000 човека. Следващата година Троян ще е като Ябланица или като Абланица. За кви икономики и развития и глупости ми говориш.

Върви твойте идоли дет ги хвалиш да ти дадат 50стотинки за написаното!

Анонимко Анонимков

Анонимен каза...

АКО РЛИ ЕНКИН ГРАДА НИ Е ВЪРВЯЛ НАПРЕД АЗ СЪМ ТРАМВАЙ

Анонимен каза...

Да при Енкин града ни вървеше! ФАКТ! Млъкнете умници!

Анонимен каза...

Здравейте искам и аз да се включа в дебата. Първо по въпроса с пазара: Аз мисля че пазар трябва да има заради старите хора, но не му е мястото там. Просто трябва да се премести. Създава много проблеми на шофьорите и стоковото тържище, поради факта че да се стигне до него трябва да се мине през всички хора на улицата. Представете си само какво му е на шофьора на камиона, който влиза да разтовари стока в някой от складовете.
По втория въпрос аз мисля че ползвата от голяма верига в града ще е по-малка от колкото вредата. Не мисля че цените на хранителните стоки ще паднат значително, по скоро ще консумираме все повече некачествени храни, които са на по-ниски цени. Искам да отбележа че големите цени на хранителните стоки не идват само от магазините. В повечето случаи те са в следствие от търговиите на едро и производителите. Като пример ще дам нашия Хлебозавод. Само ние ядем хляб на 1.05 лв. Сега да се върна на вредата от такъв голям магазин. Помислете колко хора ще започнат да работят в него и колко хора ще загубят поминака си благодарение на него. Според мен общината трябва да помисли върху това как ще създаде работни места на хората, които обедняват с всеки ден, как ще направят града по чист, как ще оправят дупките по пътя, как ще накарат младите да спортуват, а не дали да има ГОЛЯМ МАГАЗИН или не.

Анонимен каза...

За веригите казва предният коментирал "колко хора ще започнат да работят в него и колко хора ще загубят поминака си" , няма да го загубят ако са конкурентни в цените и стоките , такъв е живота оцелява по гъвкавия , това се казва пазарна икономика , но печели цялото населения.

Анонимен каза...

Преди време се върнах след дългогодишно пребиваване в чужбина като виждах че нещата отиваха на добре , несъм очаквал да цъфнем за две години , но виждам че особенно в Троян нещата са много дълбоки и изходът е труден , дали някой ден ще имаме управници които най накрая да разберат че старият начин на управление /"на седенки"/ трябва да се промени с мислещи и работещи общински съветници , не мисля че е толкова трудно , въпрос на рационално мислене. Вижте това
- http://www.troyan.bg/council/videozapisiobs/297-2009-09-24-06-32-03.html

Анонимен каза...

Май загубихте интерес вече по темата

Р.ПЕТРОВ каза...

подкрепям идеята в града ни да има магазин,дори не един,на големи търговски вериги.естествено,местата трябва да бъдат подходящо избрани.колкото до битака-нека си остане там,където е сега.по-добро място в града ни не може да се намери.колкото до движението на автомобилите-днес няколко пъти минах с кола по "Раковска" и задръстване нямаше.след като пуснаха "Ботев" се оправиха нещата.

Анонимен каза...

Някои исказвания са много просташки.Разбира се че трябва да има пазар и това дали ще е на същата или друга улица трябва да се реши от общината,която е много добре на ясно доколко е голям проблема и има ли проблем със задръстванията.Колкото до визията трябва да се стандартизират тези кабини или сергии,не се заблуждавайте че в Европа няма пазари,аз работя в Германия и там има пазар,но всяка сергия е еднаква няма наелони,шперплати и темподобни цигании,също ги няма и каруците със цигани!!!Само в Троян ли има дребни търговци,в Севлиево например няма ли,ми дайте да живеем на "село",за да угодим на стотина тариката дето продават на почти двойни цени спрямо другаде.По добре е да е българска верига,да се продава български продукт,а не боклуците на Германия или коя да е там страна,където всичко е химия.Но като няма български голям магазин трябва да има чужд такъв,а който си държи на българското има от къде да го купи,защото инак си оставаме село с тридесетина хотела по планината!!!И за последно мисля че това не е най важното сега,мисля че в Бялата сграда на центъра трябва да се замислят за някакви чуждестранни инвестиции или такива от големи български фирми,защото хората нямат пари,да не говорим че няма втори нормален тротоар след "голямата улица",и че троян прилича на едно голямо нищо и е толкова гадно и подтискащо грозно,че се чудя как така има и посетители на скъпия ни град.Май всеки си гледа бизнеса,а хорицата де по чужбина де по село се спасяват,но ще доиде време и хора няма да има?!

Анонимен каза...

Много вярни неща има в предишното мнение,а за шперплатите,наелоните и циганията направо удря в десятката.В края също е точно "хорицата де по чужбина де по село се спасяват,но ще доиде време и хора няма да има?!"

Анонимен каза...

Здравейте ! И аз реших да взема участие в коментара. Живея в Швейцария но съм родена в Троян.През лятото бях в Троян и се очудих от цените на хранителни и не хранителни стоки в града - просто убииствени !Тук в Швейцярия стандарта е висок но хранителни и не хранителни стоки са дори по евтини от магазините в Троян. Конкуренцията от магазини като АЛДИ- ЛИДЪЛ и др е голяма стоките са евтини и има големи акциони - промоции. Така ако и в Троян се построят няколко различни големи магазини на големи търговски вериги от които има спешна нужда ще има добра конкуренция и доволни европейски клиенти.Няма да има надскачане на цените както е сега в малките частни магазинчета и няма да има застарели и миризливи стоки без контрол и без промоции както е в момента и тогава цената на хляба млякото и другите продукти ще спадне и хората ще бъдат по щастливи и по засмени.А що се отнася до пазара мога да ви кажа че и тук има но е организиран и без да пречи на движението.Пазара се прави на центъра на самия площад (в района където живея). В сряда е пазар за зеленчуци а в четвъртак е пазар за дрехи и всичко останало.Така че не пречи на никого няма задръстване и всички са доволни.Надявам се че управляващите в Троян добре ще помислят за своите земляци по двата въпроса и ще вземат правилното европейско решение както направиха и съседните градове на нашия красив Троян.

Анонимен каза...

Това са пълни глупости, оставете теорията, че ще паднат цените,като построим хипермаркет.Мога да ви кажа, че Била е един от най-скъпите хипермаркети въобще,и като построим един такъв в Троян, той пак ще бъде монополист и ще слага каквито си иска цени.И как ще забраните на хората да си правят пазар всеки четвъртък?С полиция ли?Пазарът ли ви пречи?Вие оправихте другите проблеми на града, пазарът ви е крив.

Анонимен каза...

А бе хора я се научете да пишете грамотно на книжовен български език,че е срамота, пък после се занимавайте с проблемите на града.Знаете ли кога се пише пълен и член "ът" и "ят"и кога само "а"и "я"? Не знаете. Ами как ще знаете?Или вие като жители на ТроянЪТ си знаете само вашето.

Анонимен каза...

Пoлемиката е сериозна. Според мен по-нагоре има и прави, и не толкова прави изказвания. Цените в града явно не са най-ниските. Билла от моя опит наистина не са най-ефтините, но надявам се да е заради качеството, което предлагат – на ниво е мисля. Плюс са подобни, така че ако построят техния магазин скоро в Троян, не трябва да се очакват непременно "малките ценички".
Що се отнася до пазаруването ми в Германия Лидъл, Пени и Алди са горе долу с еднакви (изгодни) цени. някак си най-богат асортимент с отлично качество е обаче Лидл - и хранителните им стоки и стоките им на промоция (ски екипи, дрехи, тостери, тенджери и пр.) са обикновенно маркови с добри цени или немаркови, но направени като хората, така че все едно дали отгоре е поставена неизвестна марка или филипс например за тостер. Имат много маркови хранителни стоки като цената им е около 3 до 20% по-ниска от тази в други магазини (0един течен шоколад нутела в германия в Лидъл е 1.80 евро, в други магазина стига до 2,20 евро, а в България в Плюс и Билла е 5,60 лв!!?). Пени също ме кефят, но само като цени, някак си леко мизерни ми идват в германия, все едно им е все тая дали продават скапани или свежи плодове и салати. А Алди са също много добри като качество, но пък атмосферата не е за всеки, т.е. трябва да свикне човек, малко като в хамбар е. При тях качеството също е доста добро.
Що се отнася до това дали ще се загубят работни места... ами дайте сега 50 търговци да забогатяват на гърба на 30 хиляди жители, които да мизерстват заради високи цени или да ходят да пазаруват в Пени и Лидл в Ловеч чак.
Давам пример: като пазарувам в дискаунтър като Лидл и Пени (до сега в местния вуйчо ваньо съм харчил 100лв на месец за 20 стоки, то с такъв маркет ще мога да си позволя 27 стоки, или да си купя старите 20, но да си взема рестото и да си купя на детето една играчка или нова дрешка. Сигурно някои дребни търговци ще затворят, но това означава че просто не са се адаптирали, не им е подействал закона на Дарвин. Така че да преценим, кое ни влече повече.
Аз съм за това освен Плюс в града ни да има Лидъл или Пени или и двата, но не и Билла, която няма да ни даде добри цени. Вижте Пени какви цени успява да предложи в други градове например (между другото мисля че Пени и Билла са заедно в един концерн в европа - едните във скъпия сегмент, а другите в ниския ценови сегмент).
Що се отнася до това дали да има Битак - нека има, но да не е цигания до шия, ако е необходимо да се премести, дори и на центъра. Може общината да продаде малкия пазар и да иска условие да има 2 етажа в новата сграда за точно този битак, хем ще е топличко на старите хора през зимата, които се срещат там. Така де, има и други вариянти.... просто трябва да се замислим, колко неизползвани терени има общината. Т.е. общината да зададе рамката на битака, не да се поставят картони найлони да пикаят с извинение навсякъде и т.н.
И хайде сега Акимов да не се страхува и само да се «допитва» до населението, а да се нагърби и поеме въпроса да пусне някоя ефтина верига в града (Лидъл или Пени), да си направи конкурс за верига тип дискаунтър и да имаме най-накрайа конкуренция в града.

Анонимен каза...

Според мене трябва да се защити дребният бизнес. Големи вериги с ниски цени ще го убият. Всеки знае, че така наречените убийци на дребният бизнес - горепосочените немски вериги за хранителни стоки са склонни да работят на загуба в някой район, само и само да спечелят пазарен дял. И ако принципно 30% от доходите на населението се дават за храни, то 30% от парите в Троян ще им ги пращаме директно в чужбина. Не се надявайте на последващо инвестиране тук. Няма да има такова. Данъците също ще ги внасят нанякъде но не и тук. И ако изчезнат дребните фирми, каде ще работят хората, коя голяма верига ще даде 100 лева за покрива на църквата, за баскетболният отбор и т.н. Съгласен съм, че цените са високи, но например цената за хляба се диктува от хлебозавода, а не от кварталният магазин, алкохола, цигарите също са с фиксирани цени. И дали с този лев спестен на ден няма да платим несто много по скъпо един ден.
А дойдат ли- назад няма.

За пазара трябва да го има, но не и там и не и толкова разхвърлян и неподреден. Място за срещи, повод за разходка, често и покупка - трябва да съществува, но на удобно мястото.

Анонимен каза...

оХ мъка мъка мъка.Горките райони,където влизат чужди инвестиции.В Ловеч сега правят китайски завод за автомобили-колко лошо,строят и шести хипермаркет-колко лошо.Аз предлагам с декрет да забраним в Троян да влизат чужди фирми!!!!!!!!Ама те май и без да им забраняваме не влизат,то кой инвестира в забутано и просто село.

Анонимен каза...

Във връзка с веригите и малките магазинчета - в цяла европа има вериги и пак има спонсори за "Църквата" за "Баскетболният отбор" и др. и данъците също отиват в общината.
Недейте да манипулирате по този начин хората , цената на хляба се определя от конкуренцията , както и всички останали стоки , но при веригите цените са ниски по една единствена причина - веригата договаря ПОСТОЯННИ КОЛИЧЕСТВА , за което се договаря ниска цена. Как така в севлиево от ПЛЮС хляба струва 57 ст. и е същият като нашият заводският , киселото мляко е по евтино... и да не изреждам още примери.
Другата манипулация е че е "по евтино за сметка на качеството" - НЕ Е ВЯРНО , точно веригата е регулатора за качество защото на всяка опаковка пише "ПРОИЗВЕДЕНО ЗА ЛИДЛ или АЛДИ или ПЕНИ..." така че всяка уважаваща ренумето си фирма пази ренумето си , особено в днешната конкуренция.
Така че и аз споделям по горното мнение че - заради няколко собственици на "хранителни магазинчета " коите ни рекетират да страдат 25-30 000 човека , та и повече като сметнем съседните населени места и туристите.
А работните места които ще се загубят смятам че ще ги поемат във веригите.

Не манипулирайте по този начин , вече няма глупави хора.

Анонимен каза...

На рева на троянските "фирмаджии" ще кажа:прекалихте.
От поне три години само хляб и зеленчуци си купуваме от Троян.Плевен е на 70 кг.С моята кола при разход 8/100 -това са 24 лева.Разхождаме се целия ден в доста добър град.Има невероятно изобилие от дрехи и обувки на доста по-ниски цени при доста по-високо качество от вашите истамбулски версачета.Има два мола и се строят още два.Ако искаш качествена храна -има Елемаг.С по нормални цени Била.На доста ниски -Кауфланд.
Храната за две седмици ни е около 200 лв.Купуваме доста повече количество отколкото в СВА или другите "супери" в Троян.
Защо в Троян не мога да си купя чилийско, испанско,френско вино за 10 -15 лева бутилката?
Търсене поне на 10 -20 бутилки на месец има.
Защо като ходя в Плевен засичам повече приятели и познати отколкото ако седна в Троян?
За качеството -същото е.Само, че боклука в Кауфланд струва 2-3 лв.,а при вас 4-6 /кренвиши,шунки,салами,сирена от растителни продукти/.От две години ям само руска салата от Била за 3 лв./кг. и не съм се отровил.Виж от такава на Кенар за 4 лв./400 грама от Малкото пазарче съм повръщал.
Разберете - феодализма свърши.Аз си изкарвам парите и ги харча където и за каквото искам.

Анонимен каза...

Пазара за какво ви е? За да се циганите,и пазарите ли? Тънки цени има във всяко "левче",качеството на стоките е в общи линии същото.И все пак не мисля че точно пазара е най-наболелия проблем на града ...

Анонимен каза...

Троянци,съграждани затвориха големите заводи и града замря.Поне ни останаха хубавите пътища и евтините магазини.Евала КМЕТЕ

Атанасов каза...

Проблема не е дали да го има а къде да се измести , никой не го иска в неговият двор.

Нели Генкова каза...

С приятелки разглеждахме дълга касова бележка от един от новооткритите хипермаркети в Ловеч. Някои от цените са наполовина на троянските. Обмисляме организирано периодично ходене до областния град, за да пазаруваме там. Троянците все някак се оправят; но Троян?

Анонимен каза...

Когато троянци станат ГРАЖДАНИ , няма да им трябва БИТАК а супермаркети.
Но дотогава има доста време.

Тодор Атанасов каза...

Едното няма нищо общо с другото , в цяла Европа има пазари или битаци както искате ги наричайте , не спекулирайте с това , аз съм твърдо за супермаркети , но несъм против пазара , разбира се трябва да му се намери ново място.

Анонимен каза...

На Троян му трябват не магазини, а най-много истински бизнес и инвестиции. Ако ги няма тях, то няма да има и хора, които да искат да останат тук, няма да е от значение къде ще похарчих последните пари. Всичко е изоставено и сякаш по лесно е да избягаш, отколкото да се бориш със нежеланието за промяна. Ако дискаунтър навлезе в града, то той ще е такъв само в началото. И после - маркетинг по български. Пазар в четвъртък - не мисля, че трябва да го има.

Анонимен каза...

Много странно запитване: Дали Троян се нуждае от хипермаркет- ами тогава да попитаме дали Троян се нуждае от некомпетентни ръководители-Кмет,общинска администрация.И преди и сега всичко което става в това вече"село Троян" е благодарение на спирачките които се правят от парламента на центъра.Защо няма хипермаркет-защото за хора с пари няма място в този град,еснафлъка пречи да има някой повече и някой ако реши да построи нещо в този град свят ще му се завие от молби към общинската администрация да му се издаде строително разрешение.Просто в този град общинската администрация е на светлинни години от човешката цивилизация.
За толкова години един свестен Главен архитект няма, който да поеме нещата в свои ръце и да помисли за този град.Как да стане като освен до Плевен и София едвали някъде са отишли и как тогава да разберат ,че светът е на светлинни години и че студената вода е открита,а да не говорим за топлата.
Троян има нужда от всичко,което го има в другите градове.Хората тук имат право на конфортен живот и право на избор.В който и хранителен магазин да влезеш в града,все едно влизаш в дупка.

Джиджи каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Разбира се, че трябват инвестиции и нови магазини от големи вериги. Конкуренцията ще роди къде е истината, а истината е че Троян е монополизиран от 10-на мафиота и с подкрепата на общината диктуват цените. Факт е - най високи цени на хранителни продукти ( и нехранителни) и рекет на троянци от бензинджии с ментета бензини и хлебари и млекари и какви ли не. Погледнете на 30-на км. Ловеч и Севлиево, градове от подобен ранг какво правят и се засрамете местни управници и бизнесмени. А и аз и приятели вече отдавна ходим по Плевен Ловеч Севлиево и си пазаруваме за по 200-300 лв. месечно и пак ни излиза по изгодно да пазаруваме надалеч. Срамно е такава политика в този хубав град и да го правите на такова село. И в Германия и в Швейцария съм ходил и при високия им стандарт съм давал по малко пари за храна и облекло!

Анонимен каза...

Троян има нужда от хипермаркет, защото това ще е добра конкуренция за местните търговци и ще ги накара да се замислят върху ценовата си политика,а и освен това ще е удобство за домакинствата. Аз си пазарувам за седмица храната от Ловеч или Плевен и честно казано ми излиза много по-евтино, а и се възползваме да съчетаем пазаруването и посещението на кино в почивните дни, защото културният живот в Троян е позамрял. Пазар трябва да има, но настоящото му място не е удобно затруднява движението, а и циганията е направо непоносима.

Анонимен каза...

По отношение на имотите, които вече не са общински и не се стопанисват от собствениците си, нямаше ли някакъв закон? Мисля, че има начин да се въздейства върху собствениците по законов път.

Здравко Чоканов каза...

СТАВА МИ ДОСТА ОБИДНО, когато чета мненията на повечето от изказалите се (в рубриката „Общината пита, хората отговарят” – бел. Т21) за така наречените „големи вериги”, „дискаунтъри”, „МНОГО ниските цени” и т.н. От 15-годишния ми опит в търговията знам, че безплатен обяд няма и „МНОГО ниските цени” винаги са свързани или с много голям компромис в качеството, или с търговски удари под кръста – т. нар. дъмпинг, който освен че е нечестен, си е временно явление и води до фалит на доста местни производители.

ЯВНО ПОВЕЧЕТО ОТ ХОРАТА И ХАБЕР СИ НЯМАТ от търговия с храни. Обидно ми е, че слагат всички „квартални” магазини под един знаменател. Аз имам два хранителни магазина и въобще не се смятам нито за „олигарх”, нито пък че „тормозя бедните троянци и се облагодетелствам на техен гръб”. Средната надценка, с която работя, е 10-12%, но има и доста стоки като цигари, мляко и хляб с много по-нисък процент на надценката. Повярвайте ми – това въобще не е много. От тази надценка плащам заплати, осигуровки, ток, данъци и доста други разходи. Но както и да е – АЗ НЕ СЕ ОПЛАКВАМ. Дразни ме това, че постоянно се говори „пуснете” този, „пуснете” онзи. Че кой ги спира? Не знам защо Общината или някой друг трябва да им подсигурява?! Нали говорим за свободен пазар, конкуренция, равни условия за всички.

В ТРОЯН ИМА СВОБОДЕН ПАЗАР на терени и търговски помещения. Да си намерят, купят, построят и т.н. като всички останали търговци. Че мен някой да ме е „пуснал” някъде, да ме е стимулирал някак или пък да ми е намерил и осигурил „терен на оживено, възлово място”. Единият ми магазин е в гаража на баща ми, а другият го закупих от Общината след 7 години мъки и явяване на търг при наличието на конкуренти. Не смятам, че е работа на Общината да „пуска” този или онзи или да го стимулира някак, нито пък да го саботира.

ДОКОЛКОТО ЗНАМ ВЕРИГАТА „ПЛЮС” си е купила троянски терен на свободния пазар – браво. Чувам, че документите им вече са готови, но защо не почват да строят си е тяхна работа. Не е вярно, че в Троян няма големи вериги - ами „СВА”, ами „Народен магазин”?

ВЯРНО Е, че много клиенти ще предпочетат т. нар. „големи вериги”, лошо няма – свободен пазар. Но смятам, че там търговията и начинът на обслужване са други, там клиентът е НИКОЙ – плаща и заминава (кеш енд кери). Убеден съм, че доста от хората ще предпочетат нас – защото сме „на една ръка разстояние”, удобно е, отношението към всеки клиент е индивидуално, магазинерката познава почти всички и знае предпочитанията им, а да не говорим за ежедневните вересии…

И НАКРАЯ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ „АНОНИМКОВЦИ”, аз ще си напиша името. Защото не ме е страх и не се срамувам от това, което говоря или върша!

Здравко Чоканов

Анонимен каза...

Какви големи вериги са "СВА" и "Народен магазин"??? Имахме гости с малко дете, наложи се да търсим детско пюре за детето и не можехме да намерим нито едно бурканче в тези вериги, камо ли да има разнообразие каквото има в "Калфланд", "Билла", "Фантастико" и др. истински вериги. Цените изобщо няма нужда да коментирам.....

Стела Димитрова каза...

Разбира се, че трябва да има магазини на големи търговски вериги в Троян, но явно някой не желае това...

Анонимен каза...

здравейте, оценявам всички мнения и се надявам това да стигне до "ушите" на нашите многоуважавани общински съшетници.
Така нареченият битак не е най-големият проблем на града ни.Според мен той трябва да остане там където се провежда в момента- не е толкова голям проблем за движението.
Имам няколко предложения,които са приоритет за града.
1. Търсенето на нови инвестиции в индустриалния сектор.
2. Развитие на туризма и по-точно на парк "Капинчо",където могат да бъдат изградени паркове, тенис кортове,игрища, обновяване на туристическия дом като по този начин могат да се осигурят допълнителни работни места и допълнителни финансови приходи за общината.
3.Трябва да се работи в насока за намаляване на безработицата в Троян, която през последните месеци е много голяма.
4.Троян трябва да се ръководи и управлява от млади креативни хора, които имат идеи за развитие, а не от кмет пенсионер и общински съветници,които не знаят как да устояват интересите на съгражданите си и партията, в която членуват.
И стига с тези големи хранителни верериги, вярно, е че трябва да навлезат такива, но преди това трябва да се увеличи покупателната способност на населението от общината, да се подобри инфраструктурата ( пътища, градинки, шадравани, централна част и т.н) и чак тогава ще решаваме за и против голените хранителни вериги.Кои допусна закриването на всички заводи в Троян и защо не се търси наказателна отговорност на собствениците на заводите в Троян за тяхното финансово източване???
ЧАКАМ ОТГОВОР ОТ КМЕТА ИЛИ НЧКОИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК,ЗА КОГОТО СМЕ ГЛАСУВАЛИ И Е ДАВАЛ ПОРЕДНИТЕ ПРАЗНО ОБЕЩАНИЯ, КАКТО ВСИЧКИ НЕГОВИ ПРЕДХОДНИ КОЛЕГИ.

макс каза...

абе хора,за какви 5 лв говорите,що си чешите езиците? Докато има един "голям"хр магазин в тоя град,друг няма да баде допуснат,нали знаете че монопола е наи-готиното нещо на света,а знаете кои е собственик на него,няма как да се полчи. Колкото да икономиката на града,4е и тук няма какво да се стори,с този е.... кмет (за жалост и аз сам гласувал за него)няма как да стане,такав лъжец излезе,4е нямам думи,но тои си е ченге и то от тия пребоядисаните,което си е ужасно,та човека хич не го е еня за хората,пак и е кара по принципа на Сталин "няма хора-няма проблем",и аз се изнасям от града както и много мади хора и скоро тук 6те стане едно голямо село и то със застаряващи "граждани" Късмет на оставащите

Анонимен каза...

Като погледнеш опънатия над улицата срещу "Болшевик" транспарант "Вашият нов Троян" се чудиш кое му е новото.Калпавите улици с идиотските кръстовища.Празните "Хемус","Елма","Машстрой","Смирненски"и да не изброявам още всички ги знаете.Липсата на един свестен магазин или бензиностанция,да не говорим за газификация.Оправете всичко това "ГОСПОДА УПРАВЛЕНЦИ",направете един "Кауфланд",един"Лукойл" и тогава мислете какво да правите със "СЕЛСКИЯТ ПАЗАР".Да ни е честит нашият "НОВ ТРОЯН"

Анонимен каза...

Мисля,че откриването на нов магазин от голяма верига няма да е толкова фатално за кварталните магазини.Кварталния магазин си е твоя магазин - винаги може да ти се наложи да притичаш за нещо и те винаги ще си имат клиенти.Но е хубаво да има голям магазин с по-ниски цени-пък всеки да си преценява за качеството на стоките.И пазара трябва да си го има - но на друго място и по друг начин направен.

Анонимен каза...

Лично аз мисля че този така наречен пазар не трябва да съществъва.Адска мизерия остава всеки пат когато се прави.Пък и там нему е мястото.Аз сам "за" построяването на магазин от някоя голяма верига като Пени,Била,Калфланд и т.н.

Анонимен каза...

Diskusijata e za pazara,no az predlagam druga:Pre4i mi KMETA da go premestim na G.Trape.

Анонимен каза...

За битака, ако има др.свободен терен, нека се премести.Там не му е мястото!Разбира се , че трябва да има хипермаркет в Троян!Терена на разклона за "Попешка" чака!Мисля, че освен , че ще бъде удобство за нас, жителите на града, би било добре и на това място да се построи един голям магазин, а не да остане ужасната гледка на циганския катун и мизерията о/ло него!!!Който не е обръщал внимание, нека мине да види за какво става реч в момента!

Анонимен каза...

Да се премахне един път завинаги Пазара в четвъртък,да се построи супермаркет "+"до Елпром и всички не троянски цигански фамилии вън от Града и околностите .Да се намалят цените на всички хранителни продукти!!!!!!!!!!!

Н.Колева каза...

И изводът от всичко написано е:СПЕШНО НИ ТРЯБВА НОВ КМЕТ!

Анонимен каза...

Abe gospoda idioti upravlenci ne vijdate li 4e Troqn prosto izostava i vse pove4e zaprili4va na selo.Kvo se pravite na interesni s va6ite dopitvaniq.NA Troqn mu trqbva golemi magazini pone 2,golqma benzinostanciq,vikaite nqkakvi investicii v tozi grad be,horata nqma kade da rabotqt.Ni6to nqma v troqn,6tom stignahme do tam da si pazaruvame ot love4 i da ti izliza po-evtino sled prevoza,zna4i e stra6no v Troqn.Ami se 4udq 6to o6te vi tarpim,mi ne doidat horata da vi izritat ot ob6tinata gadove mrasni.Sednali si gore,vzimat si hilqdarkite i si pravqt vartele6ki koi tam koi otsam,koe za kogo,kakvo se pravite be,sa6tite ste kato Enkin.Dokoga be nqmate li moral be

Анонимен каза...

спасението е -бягаите в чужбина докато сте по-млади

Анонимен каза...

Попитали радио "Ереван":
- Кой е най-добрият изход от кризата в Tроян?
-Аерогара"София".

Анонимен каза...

Бягството не е решение

Анонимен каза...

Можеш да избягаш от Троян но не от себе си. Ако вместо да си чешм езиците тук и на масата защо не организираме някакъв вид протест против нещо конкретно.
В противен случай всичко продължава кате вчера.

Анонимен каза...

Здравейте всички! Изчетох ви мненията доста внимателно. И сте прави и н сте.

Според мен изхода е следния:
Задължителна смяна на кмета! Новия кмет трябва да е на възраст между 35 - 45 години, да е излизал от България поне по един-два пъти годишно през последните 5 години, да може да ползва e-mail, да ползва без проблеми Интернет, да е с троянски корен и чисто минало, да неможе да му се свърже името с разни червени структури, да е човек който може да покаже екипа с който ще работи още по време на предизборната кампания.

Останалите въпроси са проблем на пазарната икономика и ще се решат след този.

Както се казва рибата се вмирисва откъм главата. Сега ви пожелавам приятно мислене. Имаме около година време и затова е хубаво да си опичаме акъла.

Анонимен каза...

Пропусна най-главното изискване - този човек да иска да стане кмет!

Анонимен каза...

Подобна анкета е жив популизъм, който особено широко се практикуваше между 1944 и 1989 година у нас. Г-жа Генкова, нито общината, нито държавата има право да се намесва в бизнеса. Свободата в икономиката е номер 1 правило за напредъка на Западния свят. В Троян тя просто отсъства. Осигурете я, другото само ще си дойде на място. Така че г-жа Генкова, ако идеята за това допитване е ваша, просто кметът трябва да ви уволни. Вие или не си разбирате от работата или живеете по правила, писани в някогашния учебник "Основи по комунизма"...

Анонимен каза...

Докато вие тук мъдрувате умният троянец тихичко се изнася със собственият си автомобил към близките градове ,където си пазарува по-евтино,разхожда се в различна и по-приятна атмосвера,където има живот и млади хора.Това е отмъщението му към некоректните търговци и лошата общинска управа.Ако си мислите ,че с премахването на битака ще им управите печалбите,много се лъжете-нъма да стане!По-горе ви посочих една от причините.Явно някой си мислят,че като не могат да градят,трябва да рушат...Народът е казал,че една работа като не ти по мяра ,не трябва да я пипаш(визирам най-различни персони).

Анонимен каза...

mmmm

Г-н всезнайко каза...

Моето мнение е кратко и ясно.
аз съм "ЗА" битака , но да не е там. И "ЗА" поне 2 магазина на различни вериги.

Анонимен каза...

Абе тез в общината са си опекли питката.Решили са да продадат мястото на "Стоково Тържище" ООД и да лапнат рушвета под масата .Купувача обаче им е казал да разкарат пазара в четвъртък.Това ясно личи от манипулативния начин на 2 та въпроса.Целта е да се покаже на избирателя , че уж кмета се допитва до гражданите и с това да си подсигури евентуална подкрепа за изборите(за да искара още един мандат и да финализират сделката) или ако стане издънка със сделката да си измие ръцете.Тези големи вериги изнасят парите на българите в чужбина.Притискат с подмолни номера българските производители и ги поставят във финансова зависимост.Прецакват и клиентите с качеството .Ама ей го на ,българина вместо да си купи качество , си купува най-големия боклук на най-скъпата цена.Щото веригите в БГ нямат никакъв контрол за качество от страна на държавата.Тез боклуци където ги продават тук във веригите , в чужбина никъде няма да видите.Ако са искали някои от веригите да направят такъв магазин в Троян , нито кмет нито никой не може да ги спре .Още по малко пък за Лукойл е проблем да направят бензиностанция в Троян , ако видят че има пара .

Анонимен каза...

аз мога да ви кажа че Лукойл имат място в Троян, но защо не строят е въпроса.според мен общината не прави нищо за града а се опитва да го съсипе.къде са младите хора всеки ден някой заминава за чужбина или за голям град.Замислете се града с най-големите данъци това е Троян но след някой ден няма да има кой да ги плаща поради простата причина че няма да има хора.

Анонимен каза...

Много отдавна трябваше да се построи модерен супермаркет.каквито има във всяка една нормална държава.Явно е че личните интереси на някои хора са по силни от тези на цялото общество. Г=н Енкин натрупа състояние,да се надяваме че скоро и в Троян ще има супермаркет.
Битака не е лош и такъв е необходим за града,може да се помисли за по добро място

Анонимен каза...

Бе кви магазини ако нямаш пари.Пък и те ще отворят10 работни места и кво от това.Да не говорим че ще затворят 10 пъти по 10 като фалират бакалиите

Анонимен каза...

Уважаеми съграждани, съгласна съм с мненията на повечето от вас. Нека напомня - предстоят ИЗБОРИ и това е нашия шанс. Нека изберем кмет с чисто, неопетнено минало! Да изчакаме още малко и да се надяваме на достоен кандидат. И да заложим на него!

Анонимен каза...

Против затваряне на улицата за пазар. Против стоковото тържище. За Кауфланд и ШЕЛ

Анонимен каза...

В Троян и в другите градове като нас, няма да може никоя световна верига да оцелее. Ще трябва да се разделим и с пазара, в който се броят живите всеки четвъртък, съжалявам. Не искам и Троян да е един от най-скъпите градове в държавата, не искам да ни продават и стоки, които макар и в срок на годност са развалени от единствената "верига". Увеличават се фирмите, които прекратяват дейността си, увеличават се хората, които продават и тези, които дават под наем. Нито някой ще инвестира, нито ще се върне, нито някой с парите си има желание да направи каквото и да е. Това означава, че г-н Кмета по ТВ7 днес в Новините в 12.30 ч директно каза за безработица в Троян само 7%, нито е вярна, нито реална.Градът ни продължава да обезлюдява. Кой ще каже истината за Троян за веригите, цените, данъците, монополите, покупателната способност, сантиментите, държавата как конкурира частния бизнес и не е ли всичко сбъркано и докога2

Анонимен каза...

Солидарен със 75ти!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Против Битака, затварящ улицата и ЗА Влизането на големи търговски вериги в града ни - не забравяйте ще отворят и работни места и ще е по-лесно за бедния българин!!!!

Анонимен каза...

parvo da premestqt ciganite ot razklona za pope6kai i da saborqt katuna ina4e 6te 4akame o6te dalgo vreme hipermarket, pak pazara dago mestqt drugade ako imat podjodq6ta ob6tinska zemq ,za pazar za hipermarket.

Анонимен каза...

В една демократична държава трябва да има от всичко–пазари,битак,складове,големи супер и хипер маркети,евтини и по–скъпи стоки.Така хората ще имат избор.Само незнам чии интереси засяга големия супер или хипер маркет от някоя верига,и защо още не е построен.Цените в Троян от години са по–високи,отколкото в други градове.Да има и по–качествени стоки.Дори и с по–високи цени са по–трайни и си струва.В Троян няма прясно мляко в кутии за малки деца с малка трайност–от няколко дни.Плзването на мляко,купено от улицата от производител не е най–сигурното–незнаеш маслеността,незнаеш животните дали са под лекарско наблюдение и т.н. Да има голям супер или хипер маркет в Троян.Хората имат нужда и правото на избор,ще влязат и по–качествени стоки.Много от нещата в България са с ниско качество и високи цени.Да се сложи край са печалбарството и най–после да имаме и ние по–качествен начин на живот.Разбира се и да се дадат повече пари на пенсионерите и на работниците,защото иначе икономиката неможе да се развива,а и трябва да се работи повече и по–качествено.Живея и работя вече 13 години в Гърция и виждам как е тук.Българският народ заслужава по–добър живот.

Анонимен каза...

Измамно е чувството,което дават големите вериги супер маркети.Първо там се пускат стоки с изтичащ срок,печалбите на магазина не остават в България.Това е един вид ,,Троянски кон,,,който бавно изсмуква БГ.капитали.Второ,обстановка така те предразполага,че винаги си купуваш и нещо ненужно,което не си планирал.Ето защо не ни трябват чужди магазини.С лошото обслужване вече сме свикнали отдавна, а това по-малкото зло.

Анонимен каза...

81-ви/ Я иди се гръмни пък и ти. Галфон. Нека има за нормалните хора, пък ти си пазарувай в гаража под блока.

Анонимен каза...

Крайно време е Общинското ръководство да направи всичко възможно и в Троян да заработят хипермаркети като "Кауфланд" и "Лидл".

почивки лято 2013 Гърция каза...

много интересен пост - тук винааги намирам интересни постове - публикации с много интересни информации - продължавайте да споделяте тук с всички нас - до скоро

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |