ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ - ЩАБ ИЛИ ДРЕМИЛО

Истинските способности на всеки управленец, на всеки началник проличават най-вече в трудни ситуации
Сривът на троянската икономика ни кара да направим извод - липсва ни достатъчно компетентност, активност, стратегически поглед

СЕГАШНИЯТ СЪСТАВ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ беше избран преди две години. В него се включиха образовани троянци - бизнесмени, икономисти, инженери, лекари. Специалисти в различни области на живота, троянци, обичащи своя роден край и желаещи да работят за неговото успешно развитие. Така преценявах нещата преди повече от 700 дни. Мисля, че ще е полезно днес да направим трезва преценка на свършеното от съветниците до сега. Спокойно и разумно.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОЦЕНКАТА Е ПОВЕЧЕ ПЕЧАЛНА, отколкото положителна. Не може да бъде иначе, след като сме свидетели на рухването на троянската икономика, на висок процент безработица, на произтичащи социални проблеми и неизбежно общо влошаване на начина на живот в общината. Като изключим фирма "Калинел", в общината няма сериозна инвестиция през последните 20 години. Поради тактически недомислици се затлачиха в тупика на бюрокрацията идеите за газифициране и строеж на многофункционална сграда на мястото на Малкия пазар. Пред все по-остри проблеми се изправя образованието в общината. Сериозно отстъпление направи културата.

БЕГЪЛ АНАЛИЗ НА ДНЕВНИЯ РЕД НА ЗАСЕДАНИЯТА на Общинския съвет показва, че обсъждаме въпроси, които са с нищожно значение за общината:
съдбата на селския разплодник в Белиш, продажбата на амортизирани транспортни средства на стойност 200-300 лв., промени в наредби, които след това не биват спазвани и контролирани;
обсъждаме въпроси, които са регламентирани от министерства и ведомства;
решаваме за продажби, които при очерталата се кризисна тенденция на спад в цените на имотите не са изгодни и най-често узаконяваме предложения на администрацията.

ЗНАМ, ЧЕ ТАКИВА СА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА, но това не пречи да се направи извод - Общинският съвет работи предимно като регистратор, а не е генератор на идеи за развитието на общината. Не е щаб, който да формира стратегията за развитието на града и селата. Щаб, който да предугажда проблемите и да приема превантивни мерки. Работи се "на парче". Няма план какво ще се промени в общината през мандата. Не функционира ефективно председателският съвет. Рядко се правят значими предложения от отделни съветници. Така вместо да е действен щаб, Общинският съвет се превръща в дремило за лъвове. Защото съветниците са способни и успели избраници, с качества и доказани възможности. Но в Общинския съвет те са пасивни, безкритични. Жалко за потенциала, който имат.

ВСИЧКО ТОВА ДЕМАСКИРА НАШАТА НЕОРГАНИЗИРАНОСТ и безидейност. Потвърждава, че нямаме стратегически поглед за развитието на общината. Болезнено неприятно е да се признае, но вместо да дадем нов тласък в развитието ни, ние допуснахме да се срине мощната троянска промишленост. Оправданието, че фирмите са частни, не ни оневинява, защото както правителството носи отговорност за състоянието на националната икономика, така и общинската власт носи отговорност за състоянието на общинската икономика.

ДНЕС МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ НАШАТА ВИНА се изразява в:
Проявена пасивност и дистанционно наблюдение на проблемите на големите троянски фирми;
Липса на взаимодействие между фирмите и общинското ръководство. Пренебрегване на формални и неформални срещи със собствениците и мениджърите на фирмите с цел по-добро познаване на техните проблеми и намерения;
Проява на икономическа некомпетентност, която можеше да бъде компенсирана с привличането на опитни икономисти, които да анализират процесите и своевременно да предупреждават за грозяща опасност. От полза би бил и един Консултативен съвет от фирмените мениджъри, които бяха троянци;
И най-важното - ние явно не изпълнихме основното очакване в условията на пазарната икономика - да създадем най-благоприятни икономически и социални условия за развитието на фирмите.

ВЕРОЯТНО ПОРАДИ ТОВА ТЕ ПРЕМЕСТИХА своите производства в други райони на страната: Балканфарма - в Дупница, "Хемус" - в Банско, "Машстрой" - в Сливен. Щяхме да сме си свършили работата, ако бяхме създали инвестиционнни предпоставки за обратното - производствата от Дупница, Банско и Сливен да се пренасочат към Троян.

СРИВЪТ НА ТРОЯНСКАТА ИКОНОМИКА НИ КАРА да направим извод - липсва ни достатъчно компетентност, активност, стратегически поглед върху стопанските процеси. Не е достатъчен рефлексът ни за обществена заинтересованост - Общинският съвет и администрацията не гледат на стопанските проблеми и на произтичащите от тях социални проблеми като на свои. Сега съществува опасността да си кажем - криза е и Троян не може да остане незасегнат. Така ще сметнем, че всъщност няма нищо лошо, всичко случило се е нормално. Това би била непрофесионална, некоректна и гибелна преценка, нечестна спрямо стотиците безработни.

ТАЗИ МАСА ОТ БЕЗРАБОТНИ КРИЕ ОПАСНОСТ от непредсказуем социален взрив с опасни последици. Правилната реакция на случилото се е - осъзнаване на пропуснатите възможности за оцеляване на троянската икономика, недопускане на паническа капитулантска нагласа за безизходица и активно, амбициозно търсене на изход от създалата се ситуация.

НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ И НА КМЕТА пада огромна отговорност. Предлагам им да съберат широк кръг икономисти и социални експерти от региона и заедно да разработят мерки за излизане от ситуацията, да съставят нашата широкообхватна антикризисна програма.

КОЯТО ШИРОКООБХВАТНА АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА трябва да включва например идеи за:
Незабавна среща със собствениците на „Машстрой” и „Елма” за изясняване на техните по-нататъшни намерения;
Търсене на пряк контакт със световноизвестни фирми и покана за инвестиране в общината;
Привличане вниманието и грижата на правителството за спасяване на един индустриален център, какъвто е Троян;
Поставяне на конкретни задачи пред народните представители;
Мерки за най-благоприятен инвестиционен климат в региона;
Идеи за възраждане на традиционната за Троянския край земеделска дейност и отправяне на предложение за активно взаимодействие с немската фирма за замразени плодове с офис в Добродан;
Идеи за нов стимул на туристическия бизнес в Чифлик, Орешак, Шипково, Черни Осъм. Идеи за организиране на атрактивни дейности в зоните за отдих и рекреация.

ИСТИНСКИТЕ СПОСОБНОСТИ НА ВСЕКИ УПРАВЛЕНЕЦ, на всеки началник проличават най-вече в трудни ситуации. По-трудна ситуацията на община Троян дано не става, но сегашната е достатъчно трудна, за да проявят лидерите на града своите умения и да изведат общината от тежката криза. Поколенията ще бъдат благодарни.

26 октомври 2009 г.

Мичо Генковски,
общински съветник от ГЕРБ

8 коментара:

Анонимен каза...

Истина е! Отговаря Кметът и Балев. Айде кмет по-зор се сменя, ама на Балев оставката би била достойна за адмирация. Лошо няма - поне него друг да го смени...

Анонимен каза...

Кой е алтернативата

Анонимен каза...

Съгласен! Балев да си ходи!

Анонимен каза...

Абе този Балев освен да реди пасианси на компютъра и когато се поумори да пие кафета по кафенетата на центъра май друго не може. Не сме го чули нито прочели да е дал мнение за общината. Ама то за това се иска и пипе и дупе. Не това голямото дупе, което е заформил, а такова, което е готово да понесе критики и упреци.

гай юлий цезар троянски каза...

Прав си пич, но я кажи нещо за кмета Акимов. Май ще надмине Енкин в далаверите. Старо мафиотче е това ченге. Знае кое как да направи, за да не го хванат. Трупа пачки и се прави на девица. Света вода. Айде де!

Анонимен каза...

Ей престраши се някой да каже нещо и за кметчето ни.Ама от него най голяма файда има световно известната бизнесменка Мария Смилкова.С помощта на човека от Трапето тя купи пицарията на центъра,получи под наем/почти без наем/ ресторанта при кмета и чака да започне да строи търговска сграда на малкия пазар.

Евлоги Маринов каза...

Престанете да се ръфате като площадни песове. Вникнете по-внимателно в това, което г-н Генковски предлага. Той казва много истини и прави смислени предложения. Оценете това и се замислете. Градът ни стене от кризисна болка.Моля редактора да отделя място само на конструктивни изявления, а не на простащини и лични нападки.

Анонимен каза...

И аз мисля, че простащините и личните нападки трябва да се отстраняват, за да не заприличва форумът на стена на българска обществена тоалетна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |