ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ - ЩАБ ИЛИ ДРЕМИЛО

Истинските способности на всеки управленец, на всеки началник проличават най-вече в трудни ситуации
Сривът на троянската икономика ни кара да направим извод - липсва ни достатъчно компетентност, активност, стратегически поглед

СЕГАШНИЯТ СЪСТАВ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ беше избран преди две години. В него се включиха образовани троянци - бизнесмени, икономисти, инженери, лекари. Специалисти в различни области на живота, троянци, обичащи своя роден край и желаещи да работят за неговото успешно развитие. Така преценявах нещата преди повече от 700 дни. Мисля, че ще е полезно днес да направим трезва преценка на свършеното от съветниците до сега. Спокойно и разумно.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОЦЕНКАТА Е ПОВЕЧЕ ПЕЧАЛНА, отколкото положителна. Не може да бъде иначе, след като сме свидетели на рухването на троянската икономика, на висок процент безработица, на произтичащи социални проблеми и неизбежно общо влошаване на начина на живот в общината. Като изключим фирма "Калинел", в общината няма сериозна инвестиция през последните 20 години. Поради тактически недомислици се затлачиха в тупика на бюрокрацията идеите за газифициране и строеж на многофункционална сграда на мястото на Малкия пазар. Пред все по-остри проблеми се изправя образованието в общината. Сериозно отстъпление направи културата.

БЕГЪЛ АНАЛИЗ НА ДНЕВНИЯ РЕД НА ЗАСЕДАНИЯТА на Общинския съвет показва, че обсъждаме въпроси, които са с нищожно значение за общината:
съдбата на селския разплодник в Белиш, продажбата на амортизирани транспортни средства на стойност 200-300 лв., промени в наредби, които след това не биват спазвани и контролирани;
обсъждаме въпроси, които са регламентирани от министерства и ведомства;
решаваме за продажби, които при очерталата се кризисна тенденция на спад в цените на имотите не са изгодни и най-често узаконяваме предложения на администрацията.

ЗНАМ, ЧЕ ТАКИВА СА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА, но това не пречи да се направи извод - Общинският съвет работи предимно като регистратор, а не е генератор на идеи за развитието на общината. Не е щаб, който да формира стратегията за развитието на града и селата. Щаб, който да предугажда проблемите и да приема превантивни мерки. Работи се "на парче". Няма план какво ще се промени в общината през мандата. Не функционира ефективно председателският съвет. Рядко се правят значими предложения от отделни съветници. Така вместо да е действен щаб, Общинският съвет се превръща в дремило за лъвове. Защото съветниците са способни и успели избраници, с качества и доказани възможности. Но в Общинския съвет те са пасивни, безкритични. Жалко за потенциала, който имат.

ВСИЧКО ТОВА ДЕМАСКИРА НАШАТА НЕОРГАНИЗИРАНОСТ и безидейност. Потвърждава, че нямаме стратегически поглед за развитието на общината. Болезнено неприятно е да се признае, но вместо да дадем нов тласък в развитието ни, ние допуснахме да се срине мощната троянска промишленост. Оправданието, че фирмите са частни, не ни оневинява, защото както правителството носи отговорност за състоянието на националната икономика, така и общинската власт носи отговорност за състоянието на общинската икономика.

ДНЕС МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ НАШАТА ВИНА се изразява в:
Проявена пасивност и дистанционно наблюдение на проблемите на големите троянски фирми;
Липса на взаимодействие между фирмите и общинското ръководство. Пренебрегване на формални и неформални срещи със собствениците и мениджърите на фирмите с цел по-добро познаване на техните проблеми и намерения;
Проява на икономическа некомпетентност, която можеше да бъде компенсирана с привличането на опитни икономисти, които да анализират процесите и своевременно да предупреждават за грозяща опасност. От полза би бил и един Консултативен съвет от фирмените мениджъри, които бяха троянци;
И най-важното - ние явно не изпълнихме основното очакване в условията на пазарната икономика - да създадем най-благоприятни икономически и социални условия за развитието на фирмите.

ВЕРОЯТНО ПОРАДИ ТОВА ТЕ ПРЕМЕСТИХА своите производства в други райони на страната: Балканфарма - в Дупница, "Хемус" - в Банско, "Машстрой" - в Сливен. Щяхме да сме си свършили работата, ако бяхме създали инвестиционнни предпоставки за обратното - производствата от Дупница, Банско и Сливен да се пренасочат към Троян.

СРИВЪТ НА ТРОЯНСКАТА ИКОНОМИКА НИ КАРА да направим извод - липсва ни достатъчно компетентност, активност, стратегически поглед върху стопанските процеси. Не е достатъчен рефлексът ни за обществена заинтересованост - Общинският съвет и администрацията не гледат на стопанските проблеми и на произтичащите от тях социални проблеми като на свои. Сега съществува опасността да си кажем - криза е и Троян не може да остане незасегнат. Така ще сметнем, че всъщност няма нищо лошо, всичко случило се е нормално. Това би била непрофесионална, некоректна и гибелна преценка, нечестна спрямо стотиците безработни.

ТАЗИ МАСА ОТ БЕЗРАБОТНИ КРИЕ ОПАСНОСТ от непредсказуем социален взрив с опасни последици. Правилната реакция на случилото се е - осъзнаване на пропуснатите възможности за оцеляване на троянската икономика, недопускане на паническа капитулантска нагласа за безизходица и активно, амбициозно търсене на изход от създалата се ситуация.

НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ И НА КМЕТА пада огромна отговорност. Предлагам им да съберат широк кръг икономисти и социални експерти от региона и заедно да разработят мерки за излизане от ситуацията, да съставят нашата широкообхватна антикризисна програма.

КОЯТО ШИРОКООБХВАТНА АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА трябва да включва например идеи за:
Незабавна среща със собствениците на „Машстрой” и „Елма” за изясняване на техните по-нататъшни намерения;
Търсене на пряк контакт със световноизвестни фирми и покана за инвестиране в общината;
Привличане вниманието и грижата на правителството за спасяване на един индустриален център, какъвто е Троян;
Поставяне на конкретни задачи пред народните представители;
Мерки за най-благоприятен инвестиционен климат в региона;
Идеи за възраждане на традиционната за Троянския край земеделска дейност и отправяне на предложение за активно взаимодействие с немската фирма за замразени плодове с офис в Добродан;
Идеи за нов стимул на туристическия бизнес в Чифлик, Орешак, Шипково, Черни Осъм. Идеи за организиране на атрактивни дейности в зоните за отдих и рекреация.

ИСТИНСКИТЕ СПОСОБНОСТИ НА ВСЕКИ УПРАВЛЕНЕЦ, на всеки началник проличават най-вече в трудни ситуации. По-трудна ситуацията на община Троян дано не става, но сегашната е достатъчно трудна, за да проявят лидерите на града своите умения и да изведат общината от тежката криза. Поколенията ще бъдат благодарни.

26 октомври 2009 г.

Мичо Генковски,
общински съветник от ГЕРБ

8 коментара:

Анонимен каза...

Истина е! Отговаря Кметът и Балев. Айде кмет по-зор се сменя, ама на Балев оставката би била достойна за адмирация. Лошо няма - поне него друг да го смени...

Анонимен каза...

Кой е алтернативата

Анонимен каза...

Съгласен! Балев да си ходи!

Анонимен каза...

Абе този Балев освен да реди пасианси на компютъра и когато се поумори да пие кафета по кафенетата на центъра май друго не може. Не сме го чули нито прочели да е дал мнение за общината. Ама то за това се иска и пипе и дупе. Не това голямото дупе, което е заформил, а такова, което е готово да понесе критики и упреци.

гай юлий цезар троянски каза...

Прав си пич, но я кажи нещо за кмета Акимов. Май ще надмине Енкин в далаверите. Старо мафиотче е това ченге. Знае кое как да направи, за да не го хванат. Трупа пачки и се прави на девица. Света вода. Айде де!

Анонимен каза...

Ей престраши се някой да каже нещо и за кметчето ни.Ама от него най голяма файда има световно известната бизнесменка Мария Смилкова.С помощта на човека от Трапето тя купи пицарията на центъра,получи под наем/почти без наем/ ресторанта при кмета и чака да започне да строи търговска сграда на малкия пазар.

Евлоги Маринов каза...

Престанете да се ръфате като площадни песове. Вникнете по-внимателно в това, което г-н Генковски предлага. Той казва много истини и прави смислени предложения. Оценете това и се замислете. Градът ни стене от кризисна болка.Моля редактора да отделя място само на конструктивни изявления, а не на простащини и лични нападки.

Анонимен каза...

И аз мисля, че простащините и личните нападки трябва да се отстраняват, за да не заприличва форумът на стена на българска обществена тоалетна.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |