Троянци на Панаира на керамиката в Перн ле Фонтен (Франция)

* В побратимения ни френски град си сготвиха нашенска боб чорба в троянски гювечета и се хванаха на българско хоро, свирено от френски музиканти


ПРОДЪЛЖАВАТ ПРИЯТЕЛСКИТЕ КОНТАКТИ между старинния френски град Перн ле Фонтен, прочут с множеството си изящни каменни чешми (35 на брой) и многото исторически паметници от римско време, и Троян – стимулирани и организирани от Комитетите за побратимяване в двата града. Поредното посещение на троянци в Перн ле Фонтен бе в началото на миналия месец (5-14 септември) и бе свързано с едно традиционно занимание и в двете, отдалечени на хиляди километри едно от друго, но близки по дух селища.

ТОЗИ ПЪТ ЧЕТИРИМА ТРОЯНСКИ КЕРАМИЦИ – семейство Красимира и Петко Станчеви и баща и дъщеря Кольо и Ралица Йовкови (съответно трето и четвърто поколение керамици), придружавани от преводачката и дейна членка на троянския Комитет за побратимяване Мая Бъчварова, участваха в традиционния ежегоден Панаир на керамиката в Перн ле Фонтен. Визитата пък бе по инициатива и с изключително любезното съдействие на две чаровни дами от пернския Комитет за побратимяване – Даниел Малкюи, която отлично познава България и няколко пъти е гостувала в Троян, и председателката на комитета Жьоньовиев Рувиер.

„ТОЗИ ПЪТ НЯМАШЕ ДЕМОНСТРАЦИИ „НА ЖИВО” и нашите хора представиха готова продукция, донесена от България. А интересът? В този край хората обичат и ценят керамичното изкуство и оценката за троянските изделия бяха много високи”, коментира пред Т21 г-жа Бъчварова, която също не е безразлична към керамиката (член е на фамилия Йовкови). Особен интерес предизвикала новата колекция на Ралица, която вече е гостувала в Перн ле Фонтен и е позната на тамошната публика и специалисти; колекцията е в черно и бяло, озаглавена е, разбира се, „Черно и бяло” и на нея били посветени няколко публикации в местната преса.Нашите участвали и в традиционния базар в съседния град Русийон, известен с уникалния си Музей на охрата – заради червената глинеста почва в района.

„ГВОЗДЕЯТ” НА ВИЗИТАТА обаче било едно … празненство, но също белязано от керамиката. В организирания от жените от френския Комитет за побратимяване купон имало две прелюбопитни и предизвикали фурор български екстри. Едната – в предварително закупени от България (от Троян, естествено) триста нашенски гювечета дамите от Перн ле Фонтен разлели приготвената от тях традиционна българска боб чорба и я предлагали заедно с чаша вино и „салата” от френски сирена. Керамично-кулинарният комплект струвал 15 евро и цялата стока се разграбила като топъл хляб, а със събраната сума ще се финансират дейности на комитета. Втората екстра – четирима музиканти самодейци (два акордеона, китара и ударни) веселили множеството с … български хора, на които се хванали и нашите, и местните „Всички много се радваха и се хванаха на хорото”, сподели г-жа Бъчварова.

КАТО РЕЗУЛТАТ от настоящото гостуване в Перн ле Фонтен е и договорката за нови посещения на занаятчийски групи в двата града през 2010 г. при разменено гостуване.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |