На 24 май в Троян – чудесно!

* Стотици троянци излязоха да изразят почитта си към този най-истински наш празник, най-тържествен, даващ ни самочувствието, че „и ний сме дали нещо на света” * Поздравително слово на патриарх Неофит
 * Първите награди за образование и култура * Глаголическа работилница на чардака на Конака
Върви, народе възродени!

И ТОЗИ ТРОЯНСКИ 24 май бе много тържествен и многолюден. За трета поредна година същинската част на празника бе дефилето – на ученици и учители от троянските училища, представители на местните културни институции, възпитаници на спортните ни клубове, начело с общинския Младежки духов оркестър с мажоретките и окичената с живи цветя икона на светите братя Кирил и Методий. Сред дефилиращите бе и архиерейският наместник на Троянска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Марин Божков и ръководството на община Троян – кметът Донка Михайлова, заместниците й Поля Димова, Ангел Ангелов и Кольо Кацаров, председателят на Общинския съвет Минко Акимов, секретарят Нели Стайкова; и редом с тях двама важни гости – новоизбраните депутати от нашия район Корнелия Маринова и Димитър Горов.

НАОКОЛО ПЪК БЕ пълно с народ – стотици троянци, излезли да изразят почитта си към този най-истински наш празник, най-тържествен, даващ ни самочувствието, че „и ний сме дали нещо на света”.  И да чуят величествения химн „Върви, народе възродени”, създаден само на 35 км от Троян – в Ловеч, от ловешкия учител Панайот Пипков по текст на безпощадния сатирик, но и голям патриот Стоян Михайловски. В тази посока бе и кметският поздрав на г-жа Михайлова, която заедно с останалите ВИП-ове застана на трибуната (откритата сцена, монтирана пред сградата на Общината); градоначалникът специално отбеляза, че този троянски 24 май е посветен на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на двамата братя, юбилей, празнуван и в други европейски страни. За същото – за българския духовен принос и за великата роля на двамата европейски просветители и покровители св. св. Кирил и Методий, се чу и в поздравителното слово на Негово светейшество патриарх Неофит, прочетено от отец Марин.

НОВ МОМЕНТ в това 24-майско троянско честване бе връчването на новоучредените награди за образование и култура, чиито първи носители са преподавателката по физика и астрономия в троянското СОУ „Васил Левски” Надка Данкова и музикантките от инструменталното дуо „Фантазия” Амория Маркова (пиано) и Мариета Куцарова (флейта). Отличията – грамота и плик (500 лв.) – поднесе г-жа Михайлова, която подчерта важния смисъл на тези награди и поздрави лауреатите; те от свое име благодариха за оказаната чест - не само в личен план, но и като знак на уважение и респект към дейците на образованието и културата.

КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА да отбележим? За пръв път всички участници в дефилето се събраха на площада, пред сцената – което създаде известна суматоха, но пък се видя какво огромно множество може да се събере тук, когато поводът е истински. Миналата година се чуваха недоволни реплики, че възраждаме някогашните червени манифестации, повече партийно-политически отколкото в прослава на светите братя и делото им – сега подобно нещо нямаше; защото се виждаше, че Троян празнува духовността и знанието, празнува св. св. Кирил и Методий, не нещо друго и че опити за партизанщина и политизация няма. Да не пропуснем интересното хрумване – т. нар. „Глаголическа работилница” (на чардака на малката музейна сграда /Конака/), в която всеки можеше да изпише някаква дума с глаголическите знаци, създадени от просветителите Кирил и Методий.

ДРУГО – миналата година много остро реагирахме, и не само ние, срещу масовото кичене на дефилиращи ученици от всичките училища с грозноватите хартиени препаски с надпис „Отличник”, направени по-скоро за задоволяване на някакви учителско-родителски амбиции, отколкото за радост на „отличените” и напомнящи ни поразително на омразните розови гащи, раздавани от госпожица Розенблум в „Пипи Дългото чорапче”. Този път повечето от училищата се бяха отказали от въпросните хартиени препаски – за което поздравления.

И НАКРАЯ, но не по значение – повечето от участниците се бяха готвили сериозно за дефилето, личеше си по множеството плакати, знамена, специални костюми, хореография и т.н. Което означава поне две неща – че присъствието в 24-майското дефиле е неформално, че се участва с удоволствие и хъс; и от друга страна - че си заслужава да си и в публиката, заслужава си да се види. Тук ще прибавим, че общоградското празненство на самия 24 май бе предшествано от цяла празнична седмица, наситена със събития, честващи книгите, четенето, грамотността, духовността.

Т21

Още снимки от събитието:

14 коментара:

Анонимен каза...

Кепов поне да си беше извадил ръцете от джобовете

Анонимен каза...

Участвах в празника и в шествието, и наистина се зарадвах, като видях толкова много млади хора. Не бива да бъдем толкова черногледи защото Троян не се е обезлюдил, има бъдеще и надежда. Дано Господ се смили над народа ни и да издигне истински родолюбиви и достойни управници , които да обичат отечеството си повече от свойте си кореми.Защото като гледам снимките с новоизбраните ни народни представители направо ми става неприятно.

Анонимен каза...

Само червеното знаме с надпис "СЛАВА НА БКП" липсва. Мъка,мъка ,на какво направиха Троян тия .Ама те такива ни и хората там.

Анонимен каза...

Странно и аз изпитах тъга...и не по изминалото време,а като че ли нищо не се е променило!?

Анонимен каза...

3-ти, ти адекватен ли си!!??

Анонимен каза...

На мен много ми хареса празника!!! Дано и занапред бъде все така!

Анонимен каза...

Тоя Наакимов,пак на първи план.Ей, не се засрами тоз трапчански нахалитет.

Анонимен каза...

Гледах трибуната, пак гледах, и пак гледах... И изведнъж се сетих какво ми липсва на трибуната - ДРУГАРЯ ТЪРНОВСКИ....

Анонимен каза...

Доходът на чиновниците расте, на всички останали - пада, отбелязва "Сега". Политиката за замразяване на доходите важи единствено за редовите граждани, показва отчетът за изпълнение на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. Докато за над 2 млн. българи средният осигурителен доход, от който зависят парите им за пенсия, е намалял за първи път в кризата до 589 лв., бюджетът вече осигурява държавните служители върху повече от 1000 лв.

Анонимен каза...

8-ми, утрепа ме:)))))))))))))) Което си е така, така си е! Кой ли може да е този дето ще повярва че не е било задължително? Стройнали са даскалите и още как! Да угодят на кметицата, че тя туй ще направи-манифестация. Няма да вземе да направи някоя улица я.

Анонимен каза...

Убеждавам се за пореден път, четейки коментарите, че троянецът е злобно човече, което неможе да се зарадва дори за миг..........

Анонимен каза...

11-та, а ти какъв вид патка си ? Да не си ловешка, че да си изливаш обобщената помия върху всеки и всички ?

Анонимен каза...

Абе ... днес е 27.05. Няма ли нещо ново да се е случило в тоз град?

Анонимен каза...

Малко не си ясен 12-ти!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |