Троян на 3 март

* Някак по-сдържано от други години – с по-малко хора от обичайното, по-обрана кметска реч, липса на високи гости * Донка Михайлова: „Днес за нас важните символи продължават да бъдат свободата и независимостта на България“
Отзвуци Актуализиран
ТРОЯН отбеляза националния празник 3 март – на който тази година чествахме 145-годишнината от Освобождението на България след Руско-турската война през 1877/78 г., завършила със Сан-Стефанския мирен договор – по познатия начин. Но някак по-сдържано от други години – с по-малко хора от обичайното, по-обрана реч на кмета Донка Михайлова, липса на високи гости. Наобратно пък българските знамена като че ли бяха повече от обичайното*, за което със сигурност принос имаше дарителската кампания на Общината, раздала в навечерието на празника безплатно символичната бройка от 145 български трибагреника.

ПРАЗНИКЪТ започна със служба в троянската църква „Св. Петка“, водена от отците Марин и Войден, след което продължи с традиционното площадно тържество – с издигане на българското знаме на пилоните пред Община Троян, редом до знамената на Троян и Обединена Европа, честта, разбира се, се падна на кмета, музикален фон на живо от Общинския духов оркестър на маестро Илиян Тодоров, „букетът“ от знамената на европейските страни, който си е неизменен декор на троянските празници. Последваха речите – кметската и на представителя на Троянския манастир „Успение богородично“ отец Стефан.

„В ПРАЗНИЧНИЯ календар на всяка една държава националният празник заема особено място. Това е ден, който е символ на националната памет, ден който обединява нацията – поклон към миналото и надежда за бъдещето. Всички знаем, че на 3 март 1878 г. в Сан Стефано се сключи мирен договор между Османската държава и Русия, слагащ край на 500-годишното робство, което гнетеше българите столетия назад. Със Сан-Стефанския договор се определи територията на автономното Княжество България от Дунав до Бяло море. Следват трудни събития в историята ни – Берлинският договор, но и така очакваните Съединение и Независимост за нашата страна“, се чу в словото на г-жа Михайлова. И още: „За нас, българите, които носим 3 март в сърцата си, този ден е символ – на свободата и на мечтата за една силна и независима България. Днес за нас важните символи продължават да бъдат свободата и независимостта на България. Свободата има нови измерения – личностна, на духа, семейна, свобода на развитие, икономическа свобода и независимост на страната ни. Такава, каквато я мечтаеше Левски и за която казваме, че може да бъде плод само на нашите общи усилия“.

ТРОЯНСКИЯТ 3 март продължи и завърши с музика, а „гвоздеят“ бе мини концерт на мъжкия вокален квартет „Белканто“ – патриотични, но и други песни.

Т21 
* Бележка на редакцията
 
Знамето – първо бялото и без герб
 
Приятелка на Т21, уважавана троянска лекарка, ни обърна внимание на един проблем с националните знамена по троянските балкони и огради на 3 март, пък и изобщо. Често, казаха ни ни го и други наблюдателни съграждани, българският трибагреник е на обратно: вместо „бяло, зелено, червено“, както е правилно – „червено, зелено, бяло“, което е грешно. Направихме нормативна справка, оказа се, че въпросът е уреден в основния закон на държавата, Конституцията на Република България, чл. 166, цитираме: „Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу“. Ако знамето е поставено вертикално, цветовете пак трябва да са в същата подредба – „бяло, зелено, червено“, а не обратното. И още нещо – върху българското знаме няма герб, защото, пак според нормативната уредба, един държавен символ не може да се поставя върху друг държавен символ (ако имаше герб на националното ни знаме, това щеше да е регламентирано в цитирания чл. 166 от Конституцията). 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |