Сегашният троянски 3 март – смълчан

* Кметът Михайлова: „Днес ние не можем да спрем танковете и самолетите, но можем да заявим своята воля за мир и своето разбиране, че свободата е нужна на всички народи по света“
Празнично
Кметът Михайлова: "Свободата е нужна на всички народи по света"
Заедно знамената на Обединена Европа, България и Троян
ТАЗГОДИШНИЯТ троянски 3 март, националният ни празник. Някак студен, не само заради минусовите температури, по-смълчан от обикновено и не така радостно-празничен. Което е разбираемо – само на 200 км от България тези, които на този ден честваме като освободители, водят грозна война и леят кръв, а предната вечер първата група украински бежанци пристигна в Троян. Но въпреки всичко празникът стана – с развети български знамена, немалко троянци, излезли в мразовития ден на централния градски площад „Възраждане“, високи гости, речи. Сред гостите бяха Ловчанският владика Гавриил и изпълняващият длъжността игумен на Троянския манастир отец Стефан, депутатите от нашия избирателен район Искрен Арабаджиев и Вяра Емилова, зам.-областният управител на Ловеч Росен Веселинов.  

Групата на "34-ти пехотен Троянски полк"
Издигането на националния трибагреник
А ТЪРЖЕСТВОТО започна с марш на група членове на РК „34-ти пехотен Троянски полк“, местната структура на патриотичното дружество „Традиция“, които в опълченски униформи преминаха пред множеството и застанаха най-отпред – една ефектна историческа възстановка, връщаща ни в героичното и славно време преди 144 години. Последва неизменният и много важен ритуал – тържественото издигане на българския трибагреник на пилона пред Общината, до синьото знаме на Обединена Европа и жълтото троянско знаме с герба на града ни. Трибагреникът бе изнесе с военен ескорт и под звуците на националния ни химн, изпълнен на живо от общинския младежки духов оркестър, а честта да го издигне бе на кмета Донка Михайлова.

На 3 март в Троян, 2022 г.
Важните гости на троянския 3 март
ПОСЛЕДВА кметската реч, в която чухме следното: „В този ден празнуваме нашия национален празник и своята национална гордост. Но на този ден празнуваме и своя поклон към историята – към Шипка, но и към Батак, към целувката на Ботев на козлодуйския бряг, но и към Вола, към святата и чиста република, която Левски мечтаеше, но и към бесилото, на което увисна. Ние троянци имаме много поводи за гордост в този ден – това че недалеч от Троян, в Троянския манастир, се създаде единственият в страната монашески революционен комитет, това че в днешния ден децата ни оставят китка цвете пред хана на Васил Спасов, в който най-големите патриоти на Троян се заклеха пред камата и пищова. В този ден няма как да не си мислим за 7 януари, в годината на нашето освобождение, когато троянските доброволци поведоха отряда на ген. Карцов към билото на Троянския проход при минус 23-градусови студове и част от тях оставиха костите си в планината, която толкова много обичаме. В годините на национално-освободителното движение Троян не е бил център на особено значими събитие, но троянци са участвали във всички важни за страната битки – в четите на Филип Тотю и Стефан Караджа, осем троянци слизат на козлодуйския бряг с Ботев, 63-ма са троянските опълченци“.

Владиката дядо Гавриил поздрави троянци
Г-ЖА МИХАЙЛОВА отправи и важно послание: „3 март е и повод за размисъл, източник на мъдрост, която днес, когато на няколкостотин километра от България се води война, ни е особено нужна. Защото ако погледнем назад в историята ни, ще видим, че руснаци и украинци тук, на българска земя, воюваха заедно за свободата. Днес ние не можем да спрем танковете и самолетите, но можем да заявим своята воля за мир и своето разбиране, че свободата е нужна на всички народи по света“. Негово Високопреосвещенство дядо Гавриил също се обърна към троянци, като празничното му приветствие завърши с думите: „Честит празник! Бог да пази България, Бог да пази вашия прекрасен град и прекрасна община!“.

Патриотично
Пред Карцовия бук на Беклемето
ПРАЗНИКЪТ завърши с поклон и едноминутно мълчание и поднасяне на венци пред паметниците на Захари Стоянов, Димитър Икономов-Димитриката и ген. Павел Карцов. А  неголяма група продължи към Троянския проход – и се поклони на паметника на загиналите руснаци и финландци над с. Балканец и пред Карцовия бук.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |